Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Με μερική απασχόληση σχεδόν οι μισές εργαζόμενες

Tο 47,8% όλων των εργαζόμενων γυναικών στην Αυστρία δουλεύουν με μερική απασχόληση, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Wifo) της χώρας. Οι βασικές αιτίες για την υποαπασχόληση των γυναικών - όπως σχολιάζει και η ίδια η έρευνα - είναι η φροντίδα των παιδιών ή άλλες οικογενειακές υποχρεώσεις. Οπως αποκαλύπτουν στοιχεία της Eurostat, η φροντίδα των μικρών παιδιών από το κράτος στην Αυστρία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα μόλις το 22,3% των παιδιών κάτω των 3 ετών πάνε σε βρεφονηπιακό σταθμό (το ποσοστό αυτό ήταν στο 8% μέχρι το 2007).

Η Αυστρία είναι κάτω και από τον ήδη χαμηλό μέσο όρο των κρατών - μελών της ΕΕ (27,5%), ενώ ακόμη και στις «πρωταθλήτριες» χώρες που εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά (π.χ. Δανία 77,3%, Σουηδία 64%, Λουξεμβούργο 51,8%, Βέλγιο 50,1%), ένας σημαντικός αριθμός παιδιών κάτω των 3 ετών είναι εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

Εκπρόσωποι του αυστριακού ινστιτούτου Wifo σημειώνουν πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο μικρός αριθμός των βρεφονηπιακών σταθμών, αλλά και η παιδαγωγική τους ποιότητα, ενώ σε σταθμούς εκτός των μεγάλων πόλεων το ωράριο λειτουργίας τους είναι πολύ περιορισμένο.

Αποδεικνύεται ότι σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες η τάση είναι η ίδια, παρότι το σημείο «εκκίνησης» των περικοπών ενδεχομένως να διαφέρει από κράτος σε κράτος: Μείωση των κρατικών δαπανών για τη στήριξη των οικογενειών και για τη φροντίδα των παιδιών - στην Αυστρία έχουν μειωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ. Πάντως, παρ' όλη τη ραγδαία ανάπτυξη των επιστημών, του επιστημονικού δυναμικού και της τεχνολογίας ο καπιταλισμός δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε ότι όλα τα παιδιά θα έχουν - δωρεάν και με ευθύνη του κράτους - μια θέση σε παιδικό σταθμό...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ