Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αυξάνονται οι τριβές και οι ανησυχίες των αστών

Νέες δηλώσεις Ευρωπαίων για την ανάγκη «επανακαθορισμού» των σχέσεων Βρυξελλών - Αγκυρας

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ενάντια στη νόθευση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος

Copyright 2017 The Associated

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ενάντια στη νόθευση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος
ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες διαστάσεις αποκτούν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Τουρκία που δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, καθώς το σοσιαλδημοκρατικό CHP σχεδιάζει να προσφύγει και στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση και επανάληψη της διαδικασίας.

Μάλιστα, το CHP, όπως και το επίσης σοσιαλδημοκρατικό, φιλοκουρδικό HDP, δεν απέκλεισαν προσφυγή ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), προκαλώντας οργισμένες δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ. Συγκεκριμένα, το στέλεχος της κυβέρνησης του ΑΚΡ υποστήριξε ότι τόσο το Συνταγματικό Δικαστήριο όσο και το ΕΔΑΔ δεν έχουν δικαιοδοσία να αποφασίσουν για την εγκυρότητα του αποτελέσματος, καλώντας την αντιπολίτευση να δεχτεί την ετυμηγορία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου που απέρριψε όλες τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν υποβληθεί.

Θυμίζουμε ότι, με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα, 51,41% των έγκυρων ψήφων αφορούσαν το «Ναι» (25.157.025 ψήφους) και το 48,59% (23.777.091 ψήφους) το «Οχι». Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή έγιναν πολλές καταγγελίες για δεκάδες παρατυπίες και εκτεταμένη νοθεία, μεταξύ άλλων, για εκατομμύρια φακέλους που καταμετρήθηκαν χωρίς να είναι σφραγισμένοι, για εκλογικά τμήματα με ψηφίσαντες πολύ περισσότερους από τους εγγεγραμμένους ή για άλλα όπου εμφανίστηκαν μόνο ψήφοι υπέρ των μεταρρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο της μη αναγνώρισης του αποτελέσματος συνεχίζονται άλλωστε και διαδηλώσεις, τις οποίες η κυβέρνηση επικρίνει, υποστηρίζοντας ότι ξεπερνούν το όριο της νομιμότητας. Επίσης, στο πλαίσιο διώξεων που συνεχίζουν οι αρχές, συνελήφθη και ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας «Σεντίκα», Αλί Εργκίν Ντεμιρχάν, με κατηγορίες για «διοργάνωση διαδηλώσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης», περιγραφή του «αποτελέσματος του δημοψηφίσματος ως παράνομου» και «παρότρυνση σε εχθρότητες».

Οι ενδοαστικές αντιθέσεις στην Τουρκία οξύνονται, με φόντο και την επιδείνωση των ρυθμών ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας (απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τη νέα τουριστική περίοδο, πτώση εξαγωγών κ.τλ.). Είναι ενδεικτικές και οι προβλέψεις του ΔΝΤ, στου οποίου την ετήσια έκθεση αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω οι προσδοκίες για τις επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας το 2017, από 2,9% στο 2,5%. Το Ταμείο εκτιμά, ανάμεσα σε άλλα, ότι η τουρκική οικονομία «επισκιάζεται από την υψηλή πολιτική αβεβαιότητα και τις ανησυχίες για την ασφάλεια, αλλά και την αυξανόμενη επιβάρυνση του χρέους από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας».

Διεργασίες εντός και εκτός

Στο μεταξύ, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν αναλύσεις για τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό που αναμένεται να επιταχυνθούν, στον απόηχο και των διαφωνιών που υπήρξαν ειδικά στα βασικά κόμματα του «Ναι» (σ.σ. AKP, MHP) για την επίσημη «γραμμή» της ηγεσίας. Ενδεικτική είναι έρευνα, που έγινε τη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία πάνω από το 70% των ψηφοφόρων του ΜΗΡ ψήφισαν «Οχι», αν και η πλειοψηφία του κόμματος υπό τον Ντ. Μπαχτσελί καλούσε σε «Ναι». Τις τελευταίες βδομάδες, άλλωστε, πυκνώνουν εκτιμήσεις για νέο «κεντροδεξιό» κόμμα που πιθανώς δημιουργηθεί με πρώην στελέχη του ΜΗΡ (όπως η Μ. Αξενέρ).

Τέλος, διεργασίες θα επιταχυνθούν και σχετικά με τις συνεργασίες της Τουρκίας στο εξωτερικό. Σε προχτεσινή του συνέντευξη στο «Αλ Τζαζίρα», ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατηγόρησε πάλι την ΕΕ για τη στάση της απέναντι στην Τουρκία και εξέφρασε την προσδοκία ότι η νέα αμερικανική διοίκηση δεν θα αθετήσει συμφωνίες για το ΡΚΚ όπως - σύμφωνα με τον ίδιο - είχε κάνει η κυβέρνηση Ομπάμα. Ακόμα, απαντώντας σε ερώτημα για το ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν του έχει τηλεφωνήσει μετά το δημοψήφισμα (όπως έκαναν οι ηγέτες ΗΠΑ και Ρωσίας) είπε ότι «αυτό ίσως μπορούμε να το αξιολογήσουμε ως ένοχη συνείδηση».

Τέλος, χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, σημειώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις (για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ) έχουν ήδη φτάσει σε σημείο αποτυχίας, εξαιτίας της σημαντικής υποχώρησης στην Τουρκία του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των ΜΜΕ. Σήμερα, κανένα νέο κεφάλαιο δεν θα μπορούσε να ανοίξει ακόμα και αν η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ δεν ήθελαν να παγώσουν επίσημα οι συνομιλίες. Μετά το δημοψήφισμα, ωστόσο, ήρθε ο καιρός να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας». Πρόσθεσε, πάντως, ότι είναι μεγάλη η σημασία της διατήρησης στενής συνεργασίας με την Αγκυρα, σε κάθε περίπτωση, αφού αποτελεί «στρατηγικό γείτονα». «Πρέπει να καθοριστεί μια πιο ρεαλιστική μορφή σχέσεων με βάση τα συμφέροντα και των δύο πλευρών και τις αληθινές δυνατότητες της Τουρκίας», τονίζοντας ότι «Τουρκία δεν σημαίνει μόνο Ερντογάν».

  • Ο δήμαρχος στην πόλη Αλτουνχισάρ της επαρχίας Νίγδη, στην περιφέρεια της Κεντρικής Ανατολίας, που στηρίζεται από το ΑΚΡ, τραυματίστηκε χτες μετά από επίθεση ενόπλου. Ενα παιδί τραυματίστηκε, επίσης, στο κεφάλι. Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για τον ένοπλο και τα αίτια της επίθεσης.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ