Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Επίσκεψη του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ

ΚΑΪΡΟ.--

Η προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της Αλ Κάιντα σε Συρία και Ιράκ, και η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Αιγύπτου, ήταν από τα βασικά θέματα στην ατζέντα συνομιλιών που είχαν χτες στο Κάιρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις.

Ο Μάτις πραγματοποίησε σειρά επαφών στο Κάιρο, στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε ερχόμενος από τη Σαουδική Αραβία, όπου καταφέρθηκε εναντίον του Ιράν, που στην παρούσα φάση θεωρείται κοινός ισχυρός γεωπολιτικός αντίπαλος της Ουάσιγκτον και του Ριάντ. Στη Σαουδική Αραβία ο Μάτις είχε κατηγορήσει το Ιράν ότι προσπαθεί να στήσει στην Υεμένη μία «δεύτερη Χεζμπολάχ», μέσω της υποστήριξης που είπε πως παρέχουν οι Ιρανοί στους αντικαθεστωτικούς ενόπλους Σιίτες Χούτι της Υεμένης, ενώ, επιβεβαιώνοντας τη σύγκλιση συμφερόντων της κυβέρνησης Τραμπ με τη μοναρχία στο Ριάντ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ επίσκεψη στην περιοχή έως το τέλος του Μάη.

Ο Αλάα Γιουσέφ, εκπρόσωπος του Αιγύπτιου Προέδρου, τόνισε ότι ο Πρόεδρος Σίσι και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας συζήτησαν «τους ιδιαίτερους και στρατηγικούς δεσμούς που ενώνουν» τις δύο χώρες. Τόνισε ότι ο Πρόεδρος Σίσι επιβεβαίωσε την προθυμία της κυβέρνησής του να ενισχύσει τη συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ. Πρόσθεσε ακόμη πως ο Αιγύπτιος ηγέτης επισήμανε την ανάγκη «να στεγνώσουν εντελώς οι πηγές χρηματοδότησης της δράσης των τζιχαντιστών τρομοκρατών» στην ευρύτερη περιοχή.

Επόμενοι σταθμοί του Μάτις, μετά το Κάιρο, είναι το Τελ Αβίβ και η Ιερουσαλήμ, όπου θα συναντήσει τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ρεουβέν Ριβλίν, τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον ομόλογό του Αβιγκντορ Λίμπερμαν. Στις 22 του μήνα ο Μάτις θα μεταβεί στο Κατάρ, όπου θα συναντηθεί με ηγέτες της χώρας και αξιωματούχους της περιοχής, στο πλαίσιο «συνέχισης των προσπαθειών για ενίσχυση των περιφερειακών αρχιτεκτονικών ασφαλείας». Θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στην περιοχή μεταβαίνοντας την Κυριακή στο Τζιμπουτί (όπου οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτική βάση), άτυπη έδρα της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (ΑFRICOM).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ