Πέμπτη 13 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Γήπεδα για τους συλλόγους και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματιών

Aκολουθώντας την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, και η νυν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν αλλάζει κάτι από τις πρακτικές που εφαρμόζονται στα ζητήματα του Αθλητισμού. Αυτές τις πρακτικές που ως βασική φιλοσοφία έχουν το να προσφέρει το ίδιο το κράτος «γην και ύδωρ» στους επιχειρηματίες του χώρου. Κάτι που αποδεικνύεται έμπρακτα από τα όσα εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα στο χώρο του ποδοσφαίρου (και όχι μόνο), όπου η κυβέρνηση λειτουργώντας ως «χείρα βοηθείας» προσπαθεί να λύσει ζητήματα και κυρίως τα χέρια των επιχειρηματιών, προκειμένου να προχωρήσουν γρηγορότερα τα σχέδιά τους με γνώμονα το μεγαλύτερο κέρδος για αυτούς. Με βασικό πεδίο δράσης αυτήν την περίοδο κυρίως το θέμα της ανέγερσης νέων γηπέδων, αλλά και αντίστοιχα παραδείγματα σε μια σειρά άλλα ζητήματα, νομικού η διαδικαστικού χαρακτήρα, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εξαγγέλλουν τροπολογίες - αλλαγές στους νόμους προκειμένου να εξυπηρετήσουν αυτά τα σχέδια.

Νομοσχέδιο και τροπολογίες στα μέτρα των επιχειρηματιών

Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η προχτεσινή τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο για τις δασικές εκτάσεις. Αυτή αφορούσε τον νέο οικοδομικό κανονισμό, με τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, παρακάμπτοντας την Τοπική Διοίκηση. Για τη συγκεκριμένη τροπολογία, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο.

«Από την τροπολογία που αφορά το νέο οικοδομικό κανονισμό διαφαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων άμεσα και γρήγορα, παρακάμπτοντας Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, και μάλιστα όταν η ίδια η κυβέρνηση έχει "εικόνισμα" την αποκέντρωση, διατυμπανίζοντας αρμοδιότητες στις τοπικές κοινωνίες κτλ., και τώρα "στάχτη και μπούρμπερη". Και μετά μιλάτε για φερεγγυότητα. Δεν σκοπεύουμε να την ψηφίσουμε και αυτό κάνουμε κάθε φορά που κατατίθενται τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν έρθει και από προηγούμενες κυβερνήσεις. Το ίδιο που κάναμε τότε θα κάνουμε και τώρα».

Η θέση του ΚΚΕ για τα γήπεδα

Οσον αφορά το θέμα της ανέγερσης νέων γηπέδων, και ειδικά για τις περιπτώσεις της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, η θέση του ΚΚΕ, η οποία είχε εκφραστεί και παλιότερα με αφορμή το γήπεδο της πρώτης, ήταν και παραμένει ξεκάθαρη. Το ΚΚΕ δεν αντιτίθεται, αλλά αντίθετα αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε ομάδα να έχει το γήπεδό της. Η θέση του ΚΚΕ είναι να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις με χρηματοδότηση από το κράτος, που εκτός του ποδοσφαιρικού θα φιλοξενούνται και τα άλλα αθλητικά τμήματα του εκάστοτε συλλόγου. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά για την περίπτωση της ανέγερσης νέου γηπέδου της ΑΕΚ, μια αντίστοιχη πρόταση είχε κατατεθεί από τα μέλη της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ το 2006. Αρα το ΚΚΕ δεν το βρίσκει αντίθετο το σύνθημα για «γηπέδο στη Ν. Φιλάδελφεια», γιατί συμβαδίζει με τη γενικότερη αντίληψη του Κόμματος για τη δημιουργία υποδομών στον Αθλητισμό.

Αντίθετα, το ΚΚΕ δεν συμφωνεί στην παραχώρηση και εκμετάλλευση αυτών των αθλητικών υποδομών σε επιχειρηματικά συμφέροντα, όπου ο κάθε επιχειρηματίας ή εταιρεία θα ανοίγει και θα κλείνει αυτές τις εγκαταστάσεις ανάλογα με τα συμφέροντά του κάθε φορά. Και τα παραδείγματα μέχρι τώρα δείχνουν ξεκάθαρα το τι μπορεί να συμβεί. Περιπτώσεις όπως όπως αυτές των γηπέδων της «ΑΕL FC Arena» στη Λάρισα, ή παλιότερα του «Γ. Καραϊσκάκης», των προπονητικών κέντρων του Πανιωνίου, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, που έγιναν έρμαιο στα συμφέροντα του εκάστοτε επιχειρηματία: Επέφεραν επιπτώσεις είτε στους ίδιους τους συλλόγους όταν ο επιχειρηματίας αποχώρησε απ' αυτόν (περιπτώσεις ΑΕΛ, Πανιωνίου, Παναθηναϊκού), είτε γενικότερα στα αθλητικά σωματεία της περιοχής (π.χ. διώξιμο του στίβου του Πειραιά από το νέο «Γ. Καραϊσκάκης»).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ