Τη στιγμή που οι πολιτικές και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον αθλητισμό ανοίγουν το δρόμο στα επιχειρηματικά συμφέροντα να πραγματοποιήσουν τα δικά τους σχέδια με σκοπό την κερδοφορία τους, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός βιώνει τη σκληρή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που οδηγεί Ομοσπονδίες και Σωματεία σε οριακές καταστάσεις λόγω των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν, όπως το πετσόκομμα των κρατικών χρηματοδοτήσεων, η έλλειψη αθλητικών χώρων, θέματα υλικοτεχνικής υποδομής κ.τ.λ.
Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων συμβαίνουν αποτελεί η δικαστική απειλή έξωσης της Ενωσης Σωματείων Καλαθόσφαιρας Νότιας Αττικής (ΕΣΚΝΑ) από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) λόγω οφειλών για ενοίκια. Ουσιαστικά η τελευταία εκδιώκεται από ένα στάδιο που αποτελεί κρατική περιουσία και θα έπρεπε κανονικά να της παραχωρείται δωρεάν. Την ίδια ώρα, δεν έχει πάει στις Ομοσπονδίες ούτε καν η πρώτη δόση της για ακόμα μια φορά πετσοκομμένης χρηματοδότησης, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό σε σωματεία και τοπικές αθλητικές Ενώσεις. Οπως, για παράδειγμα, η μετακύλιση των εξόδων σε αθλητές και γονείς καθιστώντας στις περισσότερες των περιπτώσεων πολυτέλεια την άθληση για εργαζομένους και λαϊκά στρώματα λόγω του κόστους.
Από την άλλη, ενώ μια Ενωση όπως η ΕΣΚΝΑ απειλείται με έξωση από ένα κρατικό στάδιο, άλλες περιπτώσεις δείχνουν ότι σε αντίθετη ρότα κινούνται τα πράγματα όταν πρόκειται για χρέη, που μάλιστα αγγίζουν εκατομμύρια, ΚΑΕ ή ΠΑΕ από τη χρήση κρατικών αθλητικών εγκαταστάσεων (π.χ. ΟΑΚΑ).