Πέμπτη 6 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΑΜΟΥ - ΛΕΣΒΟΥ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Κάλεσμα στήριξης στον αγώνα των εργαζομένων στα hot spots

Κοινή ανακοίνωση με αφορμή την επικείμενη λήξη των συμβάσεων εκατοντάδων εργαζομένων στα νησιά

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Χίο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Χίο
Την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων που δουλεύουν στα hot spots μέσα από το οχτάμηνο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας», με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και πλήρη δικαιώματα, απαιτούν τρία Εργατικά Κέντρα νησιών του Αιγαίου και συγκεκριμένα, το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.

Παράλληλα, προβάλλουν αιτήματα και διεκδικήσεις για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων που έχουν βρεθεί παγιδευμένοι στη χώρα μας, καθώς και ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, σίτισης και στέγασης για όσο διάστημα παραμένουν στα νησιά. Εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι εργαζόμενοι στα hot spots και καλούν στα συλλαλητήρια που οργανώνουν αύριο, Παρασκευή, σε Σάμο, Λέσβο, Κω και το Σάββατο στην Ικαρία.

Χτες, στη Χίο, οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» στο hot spot της ΒΙΑΛ και στο δήμο Χίου έκαναν στάση εργασίας με καθολική συμμετοχή, στην πρωινή και την απογευματινή βάρδια. Κατά τη διάρκεια της πρωινής στάσης, έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ επέδωσαν τα αιτήματά τους στο δήμο, στην αντιπεριφέρεια και τον ΟΑΕΔ. Οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν μέχρι το τέλος του Απρίλη. Στο πλευρό τους βρέθηκε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων του νησιού.

Τα οξυμένα προβλήματα έχουν την ίδια μήτρα

Στην κοινή τους ανακοίνωση τα Εργατικά Κέντρα εξηγούν ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (hot spots) έχουν προσληφθεί με προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα αυτήν την περίοδο να βρίσκονται αντιμέτωποι με τη λήξη των συμβάσεων και την ανεργία. Είχε προηγηθεί η δουλειά τους για οχτώ μήνες, χωρίς δώρα και επιδόματα, με μισθό στα όρια της ΕΓΣΣΕ και άσχημες συνθήκες εργασίας.

Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, αναγκάστηκαν να αφήσουν τον τόπο κατοικίας τους προκειμένου να πιάσουν δουλειά στο πρόγραμμα. Τα Εργατικά Κέντρα ξεκαθαρίζουν πως οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι εργαζόμενοι είναι πολύτιμες «για τους πρόσφυγες που βρέθηκαν στον τόπο μας εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων, κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, ελπίζοντας ότι κάποτε θα μπορέσουν να συνεχίσουν και να φτάσουν στην τελική χώρα προορισμού τους, αλλά και για τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες που έχουν αφεθεί στην τύχη τους από την πολιτική της κυβέρνησης, από τους δήμους και τις περιφέρειες». Προειδοποιούν ότι η απόλυση των εργαζομένων θα προκαλέσει επιπλέον προβλήματα τόσο στους πρόσφυγες, όσο και στους κατοίκους των νησιών.

«Τελικά, τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή από κοινού οι εργαζόμενοι στα hot spots, οι πρόσφυγες που στεγάζονται σε αυτά, καθώς και οι ντόπιοι πληθυσμοί έχουν την ίδια μήτρα», υπογραμμίζουν, και συνεχίζουν:

«Είναι η πολιτική που μειώνει μισθούς και συντάξεις, εφαρμόζει μνημόνια, επιτίθεται αδιάκοπα στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, που δοξολογεί την ΕΕ και το ΝΑΤΟ όσο και τους άλλους μηχανισμούς του κεφαλαίου ως προστάτες και σωτήρες των λαών, τη στιγμή που ρίχνει λάδι στη φωτιά και συμμετέχει στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που γεννούν πολέμους και συρράξεις. Είναι η πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.Είναι η πολιτική που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μας, που τους στοιβάζει σε χώρους ακατάλληλους, χωρίς να πληρούν τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».

Κινητοποίηση και στην Υπηρεσία Ασύλου

Στο μεταξύ, συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου. Ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων σε περίπου 60 εργαζόμενους, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες, καθώς και ομαλοποίηση της μισθοδοσίας των 350 συμβασιούχων της υπηρεσίας σε όλη την Ελλάδα, οι περισσότεροι από τους οποίους αντιμετωπίζουν νέες καθυστερήσεις στην πληρωμή τους.

Για τους συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου που εργάζονται στα νησιά, η πολύμηνη καθυστέρηση των δεδουλευμένων προστίθεται στις προβληματικές εργασιακές συνθήκες, καθώς συχνά δουλεύουν χωρίς να έχουν δικό τους γραφείο και ηλεκτρονικό υπολογιστή, σε κοντέινερ μαζί με άλλες υπηρεσίες, με ωράρια εξαντλητικά. Την κατάσταση επιβαρύνει η μη έγκαιρη προκήρυξη της ανανέωσης των συμβάσεων της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, που έληξαν στα τέλη Φλεβάρη, όπως και των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ, που λήγουν σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα.

Σε συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο της κινητοποίησης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ισχυρίστηκε ότι γίνονται προσπάθειες να καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων μέχρι τη Μ. Πέμπτη και απέδωσε τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες για τη σύσταση του οργανισμού του νέου υπουργείου. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η απεργία θα συνεχιστεί και σήμερα, οπότε θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση στο ΕΚ Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ