Πέμπτη 6 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΤΟΥΣΚ
Αισιοδοξούν ότι τα παζάρια τελειώνουν και η αντιλαϊκή συμφωνία είναι προ των πυλών

Από τις κοινές δηλώσεις Αλ. Τσίπρα - Ντ. Τουσκ

Eurokinissi

Από τις κοινές δηλώσεις Αλ. Τσίπρα - Ντ. Τουσκ
Στην κινδυνολογία για το ενδεχόμενο μη ύπαρξης συμφωνίας και στον εξωραϊσμό της αντίθετης περίπτωσης κατέφυγε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, επιχειρώντας να καλλιεργήσει στο λαό την ανοχή στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία και μετατρέποντας σε εκβιασμούς προς τα λαϊκά στρώματα τις ενδοαστικές αντιθέσεις που καθυστερούν την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης».

Στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι για συμφωνία έως το Γιούρογκρουπ της Παρασκευής, με τον πρωθυπουργό μάλιστα να ισχυρίζεται ότι «η ταλαιπωρία τελειώνει και ο ελληνικός λαός θα έχει τη δυνατότητα πολύ σύντομα να δρέψει τους καρπούς των δύσκολων και επίπονων προσπαθειών όλων των τελευταίων χρόνων»!

Ο Αλ. Τσίπρας στις δηλώσεις του υπενθύμισε «τον σταθεροποιητικό και εγγυητικό ρόλο» που διαδραματίζει η Ελλάδα «για τη σταθερότητα της περιοχής και την ασφάλεια της Ευρώπης», υπενθύμισε τις αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησής του, λέγοντας πως «έχουμε φέρει δημοσιονομικά αποτελέσματα που εκπλήσσουν φίλους και εχθρούς», για να ενισχύσει την αξίωση που διατύπωσε αμέσως μετά για «επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος» ώστε «η ελληνική οικονομία να γυρίσει σελίδα».

Κατηγόρησε εκ νέου για τις καθυστερήσεις «ορισμένους εκ των πιστωτών», λέγοντας ότι «δυστυχώς, με δική τους ευθύνη, έχουμε μία απαράδεκτη κωλυσιεργία που θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη διαδικασία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», προσθέτοντας πως «κάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία, κάποιοι έρχονται τελευταία στιγμή να βάζουν επιπρόσθετες απαιτήσεις, παραβιάζοντας τα συμφωνηθέντα».

«Η αίσθησή μας, λοιπόν, είναι ότι κάποιοι επιχειρούν να ροκανίσουν το χρόνο, να βλάψουν την ανάκαμψη, να επαναφέρουν στο τραπέζι αρνητικά σενάρια, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, και μάλιστα σε μια πολύ ευαίσθητη συγκυρία για την Ευρώπη, με μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία, με μια ένταση στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας» ανέφερε, δραματοποιώντας και μεταφράζοντας σε εκβιασμό στο λαό τις υπαρκτές ενδοαστικές αντιθέσεις και την αντανάκλασή τους στις διαπραγματεύσεις.

Ανέξοδοι λεονταρισμοί

Παραπέρα, απείλησε ότι «τόσο εγώ όσο και η ελληνική κυβέρνηση δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για πολύ ακόμα παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού και - θα έλεγα παιχνίδια - σε βάρος της προοπτικής της Ευρώπης, της προοπτικής της ενότητας της Ευρώπης», όταν όλοι παίζουν κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα, και πως αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το Γιούρογκρουπ της Παρασκευής, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ένα ανώτερο επίπεδο, ώστε να έχουμε θετική εξέλιξη, μέσα στον Απρίλη, ακόμα και με σύγκληση της Συνόδου των κρατών - μελών του ευρώ.

Αργότερα, πάντως, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά την προσέλευσή του σε δείπνο που του παρέθεσε ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων, διατύπωσε την εκτίμηση πως μάλλον δεν θα χρειαστεί να ζητήσει και να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

Ο Ντ. Τουσκ, απ' την πλευρά του, βρήκε την κατάσταση στην Ελλάδα ...καλύτερη, αναγνωρίζοντας πάντως ότι «το τίμημα ήταν υψηλό» και ομολογώντας ότι τα «πολύ επώδυνα μέτρα» είναι «εδώ για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αναπτυχθεί», είναι συνώνυμα δηλαδή της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Εξέφρασε αισιοδοξία για συμφωνία έως την Παρασκευή, ενώ αποκαλύπτοντας τα κυβερνητικά παραμύθια, είπε ότι «η ευθύνη επίτευξης της συμφωνίας αυτής είναι κάτι το οποίο μοιραζόμαστε όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία».

Τα άλλα θέματα της ατζέντας

Στη συνάντηση τέθηκε και το Μεταναστευτικό, με τον Αλ. Τσίπρα να ζητά απ' την ΕΕ να μη ρίχνει όλο της το βάρος στην Κεντρική Μεσόγειο, ξεχνώντας την Ανατολική, ότι θα πρέπει να επιμείνει στην εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία. Ο Ντ. Τουσκ ανταπάντησε ότι «οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν στείλει εκατοντάδες συνοριοφύλακες, εμπειρογνώμονες σε θέματα ασύλου και εκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια».

Ακόμα, συζητήθηκαν ζητήματα «περιφερειακής ασφάλειας», με τον πρωθυπουργό να καταδικάζει την επίθεση στο μετρό της Αγ. Πετρούπολης, προσθέτοντας ότι «αναδεικνύει την ανάγκη περαιτέρω διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», όπως και την πολύνεκρη επίθεση στη Συρία. Συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, απ' όπου έφτασε στην Ελλάδα ο Ντ. Τουσκ έπειτα από εκεί περιοδεία του, δίχως να δοθούν περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενο της συζήτησης. Τέλος, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, συζήτησαν τις εξελίξεις σε σχέση με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, τις οποίες χαρακτήρισε «όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ