Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινητοποίηση καλλιτεχνών για τις «τιμητικές» συντάξεις

Με ένα καλλιτεχνικό δρώμενο διαμαρτυρήθηκαν χτες για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για αναδρομική επιστροφή χρημάτων από τις λεγόμενες «τιμητικές» συντάξεις καλλιτέχνες από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, ενώ παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και της ΠΟΘΑ.

Με τη μουσική τους και με εικαστικά δρώμενα έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και μπροστά στην Εθνική Βιβλιοθήκη, οι καλλιτέχνες απαίτησαν:

-- Να ανακληθεί η απάνθρωπη απόφαση της περικοπής αναδρομικά των συντάξεων καλλιτεχνών και λογοτεχνών, με την οποία η κυβέρνηση υλοποιεί σήμερα νόμο του 2012 της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

-- Να επανέλθούν η σύνταξη και οι προϋποθέσεις της στο επίπεδο που ήταν το 2007.

-- Να δίνονται 100 πάλι συντάξεις ετησίως αφού αφορούν σε 36 κλάδους.

Σημειώνεται ότι είχε ζητηθεί συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος απουσίαζε από το γραφείο του και έτσι οι εκπρόσωποι των καλλιτεχνικών σωματείων κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα.

Οι δημιουργοί κατήγγειλαν ότι βρίσκονται στο στόχαστρο για ακόμα μια φορά, αφού παρακρατούνται αναδρομικά για το 2013, 2014 και 2015 και μειώνονται δραματικά οι πενιχρές «τιμητικές» συντάξεις, μοναδικός πόρος ζωής για τους περισσότερους.

Οπως υπογραμμίζουν, «συνολικά οι απώλειες έχουν μετατρέψει τις "τιμητικές" συντάξεις σε συντάξεις επαιτείας, το Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό παραμένει άλυτο και ο χώρος των δημιουργών δέχεται συνολικότερη επίθεση στο δικαίωμα στην καλλιτεχνική εργασία, στα πνευματικά δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ