Παρασκευή 31 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE
Αλλαγές μπροστά στο φόβο της απώλειας κερδών

Μέσω των πλέι οφ θα αναδεικνύεται ο πρωταθλητής της Super League από τη νέα σεζόν

Eurokinissi Sports

Μέσω των πλέι οφ θα αναδεικνύεται ο πρωταθλητής της Super League από τη νέα σεζόν
Ο φόβος της μεγαλύτερης απαξίωσης του ...προϊόντος, έτσι όπως αντιμετωπίζεται το ποδόσφαιρο μιας και είναι ενταγμένο στις γενικότερες λογικές εμπορευματοποίησης, οδήγησε τελικά τα μέλη της Λίγκας των ΠΑΕ στην απόφαση για αλλαγές στο πρωτάθλημα της Super League. Κάτι που, όπως θέλουν οι πληροφορίες, ήρθε ως αποτέλεσμα της πρόθεσης των ίδιων των επιχειρηματιών του χώρου, μέσω του όποιου λίφτινγκ, να σταματήσουν την περαιτέρω κατρακύλα και φυσικά τη μείωση των κερδών τους και της αίγλης που απολαμβάνουν. Καταλυτικό ρόλο στα νέα δεδομένα φαίνεται να έχει παίξει και η πίεση του συνδρομητικού καναλιού που έχει τα δικαιώματα του πρωταθλήματος και αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη (μέσω της πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων) των ΠΑΕ.

Πάντως, ενδεικτικό για το τι επικρατεί είναι ότι ακόμα και τώρα για τις συγκεκριμένες αλλαγές υπήρξαν διαφωνίες, με κάποιες ΠΑΕ να μην τις αποδέχονται, κυρίως αυτή που αφορά τη μείωση των ομάδων της κατηγορίας, μιας και αυτές που θα υποβιβαστούν θα βγουν ζημιωμένες. Από την άλλη, ανοιχτό παρέμεινε για μια ακόμη φορά το θέμα που αφορά την αναδιανομή των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, κάτι για το οποίο οι λεγόμενες μικρομεσαίες ΠΑΕ διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο απ' τους ισχυρούς καθώς δεν πάρθηκε καμία απόφαση.

Φυσικά και οι δύο περιπτώσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα αποτελέσματα των πρακτικών που διέπουν ένα ποδόσφαιρο που αποτελεί μέσο για τα κέρδη των επιχειρηματιών και των πολυεθνικών, όπου δεσπόζουν οι κόντρες αντίπαλων συμφερόντων, το παρασκήνιο, ο τζόγος μέσω του στοιχήματος και οι αλληλοκατηγορίες για «παράγκες» και στημένους διαιτητές κ.ά.

Οι αλλαγές

Οπως αποφασίστηκε από την πλειοψηφία των μελών της Super League, οι αλλαγές χωρίζονται σε δύο σκέλη, με κάποιες απ' αυτές να αφορούν το πρωτάθλημα της νέας σεζόν (2017-18) και τις πιο ηχηρές τη μεθεπόμενη σεζόν (2018-19).

Σύμφωνα με τις αλλαγές, στο νέο πρωτάθλημα που θα αρχίσει τον Αύγουστο θα πάρουν μέρος 16 ομάδες, με τις έξι πρώτες στο τέλος της κανονικής περιόδου να μετέχουν στη διαδικασία των πλέι οφ, όπου θα αναδειχθεί και ο πρωταθλητής. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες ομάδες θα μεταφέρουν στα πλέι οφ τη συνολική βαθμολογία που θα έχουν συγκεντρώσει στην κανονική περίοδο καθώς καταργείται η μέχρι φέτος ειδική βαθμολογία μέσω συντελεστών. Επίσης, θα υποβιβαστούν απευθείας οι δύο τελευταίες ομάδες (15η και 16η), ενώ η 13η και η 14η θα δώσουν αγώνα πλέι άουτ με τον 2ο και 3ο της Football League για τη δεύτερη θέση ανόδου (η 1η πηγαίνει απευθείας στον πρωταθλητή της β' κατηγορίας).

Σε ό,τι αφορά τη σεζόν 2018-2019, το πρωτάθλημα θα διεξάγεται με 14 ομάδες και οι πρώτες έξι ομάδες της βαθμολογίας θα αγωνιστούν για τον τίτλο του πρωταθλητή (με την ίδια διαδικασία των πλέι οφ), ενώ οι υπόλοιπες θα αγωνιστούν μεταξύ τους για την παραμονή τους στην κατηγορία. Μετά και από αυτήν τη διαδικασία, ο 14ος θα υποβιβάζεται, ενώ ο 13ος θα αντιμετωπίσει τον 2ο της Football League σε αγώνα μπαράζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ