Παρασκευή 31 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Νενικήκαμεν!»

«Τα Εργασιακά θα είναι τόσο θετικά που θα χαρούμε να τα νομοθετήσουμε», δήλωσε χτες σε συνέντευξή του στο «STAR» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος. Την ίδια στιγμή, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ» ισχυριζόταν ότι «το πακέτο που θα έρθει, δεν θα είναι απλά υπερασπίσιμο, αλλά θα προσφέρει και διέξοδο στη χώρα από την επιτροπεία». Μόνο «νενικήκαμεν» δεν ανέκραξαν ακόμα τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια να κρύψουν τη «λυπητερή» που έρχεται για το λαό, ως αποτέλεσμα μιας ακόμα διαπραγματευτικής μάχης από και για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με τις δικές του σημαίες. Βεβαίως, ο λαός, που έχει πείρα, μπορεί να αξιολογήσει κάτι τέτοιες δηλώσεις. Αλλωστε, το γεγονός και μόνο ότι η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου απαλείφθηκε απ' τα αποσπάσματα της συνέντευξης που εστάλησαν στον Τύπο, είναι μάλλον δηλωτικό τού ότι «αλλού είναι το όνειρο κι αλλού το θάμα». Και ο λαός οφείλει να προετοιμάζεται για να μην τον πιάσουν στον ύπνο.

Δικαιούται να πάρει μια ανάσα

Μεγάλη μέρα χτες, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρη, «πάνω από 2.250 υποθέσεις έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.kathimerinotita.gov.gr που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της καταγραφής των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους και κυρίως στην επαφή με τις κρατικές δομές». Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι αγωνίες και τα παράπονα του λαού εισακούονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός κάνει στην ανακοίνωση την εξής καταγραφή: «Κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Υγείας, όλα τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων είναι υποχρεωμένα να χορηγούν σκευάσματα στους δικαιούχους ασθενείς που διαθέτουν ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ανεξάρτητα από το νοσηλευτικό ίδρυμα που εκδόθηκαν. Μεταφέραμε ακόμη στο ίδιο υπουργείο τις δεκάδες παραινέσεις που δεχθήκαμε αναφορικά με την ελλιπή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Κατόπιν τούτου, εκδόθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας αναλυτική σχετική εγκύκλιος για την τήρηση του μέτρου. Επίσης, μετά από σχετική αναφορά που μας έγινε από πολίτη ότι σε ταμείο υποκαταστήματος εξυπηρέτησης καταναλωτών της ΕΥΔΑΠ δεν υπήρχε συσκευή POS για πληρωμή λογαριασμών με χρεωστική κάρτα, η εταιρεία φρόντισε να τοποθετήσει άμεσα μηχάνημα όχι μόνο στο συγκεκριμένο ταμείο, αλλά και σε όλα όσα διαπιστώθηκαν ελλείψεις». Μετά από τόσα επιτεύγματα, που ...αλλάζουν την καθημερινότητα του λαού, η κυβέρνηση δικαιούται να πάρει μια ανάσα και στην ανάπαυλα να κόψει 1,8 δισ. επιπλέον από τις συντάξεις και να επιβάλει άλλα 1,8 δισ. ευρώ φόρους στο λαό.

Δεν τρέχει τίποτα

Τις προάλλες, μετά από συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θ. Καρυπίδης, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία μονάδα προς πώληση, δεν έχει ονοματιστεί τίποτα, γίνεται διαπραγμάτευση» και ότι «εργαζόμαστε και θα διασφαλίσουμε η Ενέργεια να είναι δημόσιο αγαθό στην υπηρεσία του λαού». Την ώρα που όλα τα στοιχεία βοούν για το αντίθετο και η κυβέρνηση αρνείται να κάνει επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ενέργειας, είναι φανερή η προσπάθεια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων παραγόντων να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους και το λαό ότι «δεν τρέχει τίποτα» με τη ΔΕΗ, όταν η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της εταιρείας είναι προ των πυλών και θα έχει νέες αρνητικές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα, που ήδη βιώνουν την ενεργειακή φτώχεια ελέω «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας. Το καλύτερο, όμως, ο Θ. Καρυπίδης το άφησε για το τέλος, δηλώνοντας ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ, καθώς η διαπραγματευτική προσπάθεια «θέλει ενίσχυση από την κοινωνία». Δηλαδή, «κάντε κινητοποιήσεις για να κλείσει η αξιολόγηση» ζητάει ο περιφερειάρχης, απευθυνόμενος βέβαια σε σωματεία που στήριξαν διαχρονικά την πολιτική της απελευθέρωσης και γι' αυτό σήμερα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τοποθετηθούν με τη μια ή την άλλη εκδοχή της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ΑΕ.

Υποκρισία «εις διπλούν»

Χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων έστησαν χτες κυβέρνηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το απαράδεκτο γεγονός πως μήνες και χρόνια, χιλιάδες συνταξιούχοι, αν και έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, τα Ταμεία καθυστερούν ασυγχώρητα να πληρώσουν τις συντάξεις τους. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για την καθυστέρηση, ενώ η τελευταία, κατά την πάγια τακτική της, υποστηρίζει πως «όλα βαίνουν καλώς» και πως μέχρι τον Οκτώβρη του 2017, οι καθυστερούμενες συντάξεις των προηγούμενων ετών θα καταβληθούν. Και οι δύο όμως έχουν «λερωμένη τη φωλιά τους». Και οι δύο είναι συνυπεύθυνοι γι' αυτό το απαράδεκτο καθεστώς που έχει επιβληθεί σε βάρος των συνταξιούχων, που τους καταδικάζει να μην έχουν ούτε αυτές τις πετσοκομμένες συντάξεις τους για να επιβιώσουν. Και οι δύο υποκρίνονται και παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια. Και απόδειξη γι' αυτό είναι ότι την ώρα που σκιαμαχούν για τις καθυστερούμενες συντάξεις, όλοι τους «βιάζονται» να κλείσουν τη δεύτερη «αξιολόγηση», η οποία ένας από τους όρους που περιέχει, είναι το πρόσθετο χαράτσι στις συντάξεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο. Πάει πολύ, λοιπόν, οι «σφαγείς» των συντάξεων να υποκρίνονται ότι ενδιαφέρονται για τους συνταξιούχους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1596 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιος), που μεταξύ άλλων έμεινε στην ιστορία για τη ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω».

1918 Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση: Ο στρατός των «εθελοντών» λευκοφρουρών ηττάται στο Αικατερινοντάρ από την επαναστατημένη εργατική τάξη.

1927 Το υπουργείο Παιδείας καταρτίζει επιτροπή «για την καταπολέμηση του κομμουνισμού εις τα σχολεία». Υπουργός Παιδείας τότε στην οικουμενική κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη ήταν το στέλεχος του Κόμματος των Ελευθεροφρόνων (του Ιωάννη Μεταξά) Θεολόγος Νικολούδης.

1931 Ιδρύεται η Εργατική Εστία.

1944 Δραπετεύουν από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου 30 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που η μεταξική δικτατορία είχε παραδώσει στις δυνάμεις Κατοχής. Ανάμεσά τους, οι Μ. Σινάκος, Φ. Βέτας, Δ. Παρτσαλίδης, ο Ζάγκος, παλαιό στέλεχος, οι φοιτητές Ο. Στεφανίδης και Μίχος κ.ά.

1944 Εφιππο τμήμα του Λόχου Μηχανικού του ΕΛΑΣ Νοτίου Ολύμπου υπονομεύει τη σιδηροδρομική γραμμή και ανατινάζει γερμανική αμαξοστοιχία νότια της Λάρισας. Σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν περίπου 600 Γερμανοί αξιωματικοί και οπλίτες.

1946 Πραγματοποιούνται οι πρώτες εκλογές μετά την απελευθέρωση μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες βίας και νοθείας. Επισήμως, σε σύνολο εγγεγραμμένων 2.211.791, ψήφισαν 1.106.510. Η αποχή, στην οποία καλούσαν το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, παρά τις αφόρητες πιέσεις, ξεπέρασε το 50%. Ηταν, δε, πολύ μεγαλύτερη, αφού μεγάλος αριθμός πολιτών δεν είχε εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ πολλοί βασιλόφρονες διπλοψήφισαν. Εντούτοις, η Επιτροπή του ΟΗΕ διακήρυξε κυνικά ότι «το ποσοστό της αποχής της Αριστεράς δεν υπερέβαινε το 9,3%»! Στις εκλογές επικράτησε το Λαϊκό Κόμμα.

Ανήμερα των εκλογών, ομάδα ενόπλων καταδιωκόμενων αγωνιστών επιτέθηκε κατά του Σταθμού Χωροφυλακής του Λιτόχωρου. Η ένοπλη διαμαρτυρία ενάντια στο αντιδραστικό καθεστώς της τρομοκρατίας και της βίας και της εκλογικής νοθείας ήταν προειδοποίηση προς την αντίδραση ότι δεν είναι δυνατό να δολοφονεί ατιμώρητα άοπλους πολίτες, γυναίκες και παιδιά.

1949 Δυνάμεις της VIII Μεραρχίας, κ.ά. τμήματα του ΔΣΕ διεισδύουν στο Γράμμο και εξαπολύουν αιφνιδιαστική επίθεση κατά των θέσεων του κυβερνητικού στρατού, καταλαμβάνοντας τη Γύφτισσα, την Μπολιάνα, το Ταμπούρι, κ.ά. Οι σφοδρότερες συγκρούσεις έγιναν στο Ασημοχώρι, την καρδιά του Γράμμου, όπου οι κυβερνητικές μονάδες διαλύθηκαν. Ακολούθησε η μάχη του Κάντζικου, απ' όπου στις 3 του Απρίλη 1949 οι κυβερνητικές δυνάμεις αναγκάστηκαν σε υποχώρηση.

2008 Πεθαίνει ο γαλλικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης Ζυλ Ντασσέν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ