Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ»
Στο «σπίτι» της ντροπής και των τηλε-απορριμμάτων

Οκτώ 24ωρα υπολείπονται μέχρι τη στιγμή που τα πιο τρομακτικά όνειρα του Τζορτζ Οργουελ θα γίνουν πραγματικότητα, με την παρουσίαση στην ελληνική τηλεόραση του ριάλιτι παιχνιδιού «Μεγάλος Αδελφός». Οκτώ μέρες μέχρι τη στιγμή που 12 παίχτες -πειραματόζωα θα κλειστούν στο τρομακτικό σπίτι του «Μεγάλου Αδελφού», ενώ η ελληνική τηλεόραση θα βυθίζεται στο μεγαλύτερο τέλμα.

Με τον τίτλο «Η ζωή κλέβει την παράσταση» ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤΕΝΝΑ άνοιξε χτες για πρώτη φορά την πόρτα του σπιτιού του «Μεγάλου Αδελφού» στους δημοσιογράφους. Οι 26 κάμερες, τα δεκάδες μικρόφωνα που εξέχουν από κάθε πιθανό και απίθανο σημείο, τα παράθυρα πίσω από τα οποία τροχιοδρομούνται οι κάμερες, δεν μπόρεσαν να «κρυφτούν» από τα έντονα χρώματα των τοίχων, τα μοντέρνα μινιμαλιστικά έπιπλα και το χλιδάτο κήπο το σπιτιού.

Τα «εργαλεία» του «Μεγάλου Αδελφού» ήταν εκεί για να θυμίζουν στους παίχτες ανά πάσα στιγμή ότι κάποιος τους παρακολουθεί και τους βλέπει. Οι 12 παίχτες που έχουν ήδη βρεθεί και θα γνωρίσουν για πρώτη φορά το χώρο στις 10 Σεπτέμβρη θα ζήσουν για 112 μέρες, σ' ένα σπίτι, το οποίο κάθε άλλο παρά «φυσιολογικό» είναι. Αφού τόσο στις κρεβατοκάμαρες όσο και στο μπάνιο υπάρχουν υπέρυθρα φώτα και κάμερες, ώστε να μην μπορούν να ξεφύγουν από το άγρυπνο μάτι του «Μεγάλου Αδελφού», το οποίο βρίσκεται ακόμη και στον πάτο της πισίνας.

Οσο αφορά τα φωσφοριζέ χρώματα που κυριαρχούν σε όλο το σπίτι, λαχανί για την κρεβατοκάμαρα των γυναικών, κίτρινο έντονο για το δωμάτιο των ανδρών, κάθε άλλο παρά μια αρμονική συμβίωση υπόσχονται. Και ενώ οι παίχτες του «Μεγάλου Αδελφού» θα ζουν σ' ένα τέτοιο σπίτι, οι τηλεθεατές από την άλλη πλευρά θα μετατρέπονται σε ηδονοβλεψίες, αφού θα μπορούν από την καθημερινή 45λεπτη εκπομπή να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα μέσα στο σπίτι. Κάθε, επίσης, 15 ημέρες θα συμμετέχουν στο παιχνίδι ψηφίζοντας έναν από τους 3 επικρατέστερους για αποχώρηση παίχτες. Η ψηφοφορία θα διεξάγεται μέσω των τριών εταιριών κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, Panafon, Telestet. H χρέωση φυσικά θα είναι «αποκλειστικότητα» των τηλεθεατών. Την ίδια ώρα μέσω Ιντερνετ θα μπορούν να έχουν 24ωρη πρόσβαση στο σπίτι του «Αδελφού». Κάθε Κυριακή ο «Μεγάλος Αδελφός» δε θα «ξεκουράζεται», αφού ο ΑΝΤΕΝΝΑ έχει προγραμματίσει ένα ειδικό «τοκ σόου» το οποίο θα το παρουσιάζει ο Ανδρέας Μικρούτσικος. Το πλεονέκτημα (!) αυτή τη φορά είναι ότι το τοκ σόου θα μπορούν να το απολαμβάνουν (!) και οι παίκτες...

Να ωραιοποιήσει την κατάσταση των τηλεσκουπιδιών και της «κλειδαρότρυπας» επιχείρησε χθες ο διευθυντής της ελληνικής παραγωγής του ΑΝΤΕΝΝΑ, Γιάννης Λάτσιος. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας αλλά και διεθνώς για το ριάλιτι σόου, ισχυρίστηκε ότι ο θόρυβος δεν έχει βασιστεί σε πραγματικά στοιχεία. Ανέφερε μάλιστα ότι το «νέο αυτό είδος τηλεόρασης μπορεί να συνδυάζει τις νέες τεχνολογίες και τον άνθρωπο με ιδανικό τρόπο»! Λησμονά, μεταξύ άλλων, όπως φαίνεται, ότι στο εξωτερικό πολλοί παίχτες από αυτούς που συμμετείχαν και αποχώρισαν παρουσίασαν ψυχολογικά προβλήματα.

Η Ελλάδα είναι η 20ή χώρα στην οποία «έρχεται» το ριάλιτι σόου. Ο υπεύθυνος του ΑΝΤΕΝΝΑ για να καθησυχάσει τα πνεύματα ανέφερε, επίσης, ότι στο παιχνίδι εξασφαλίζεται η απόλυτη μυστικότητα και εχεμύθεια για τους παίχτες, ενώ οποιοσδήποτε μπορεί να φύγει ανά πάσα στιγμή. Αυτά ελέχθησαν τη στιγμή που την καθημερινή ζωή των παιχτών θα την παρακολουθούν 23 ώρες το 24ωρο, κάμερες και μικρόφωνα τα οποία θα μεταφέρουν ζωντανά στους τηλεθεατές ακόμη και τις πιο απόκρυφες στιγμές των συμμετεχόντων στο «παιχνίδι» της ντροπής, στο «σόου» που επιχειρεί να ανεβάσει τους δείκτες του κέρδους, καταρρακώνοντας κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ