«Εξαίρετο κλίμα» σε δείπνο που είχαν ο κατοχικός ηγέτης και ο πρόεδρος του κυβερνητικού κόμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Τη νέα «κινητικότητα» που αναπτύσσεται στο Κυπριακό, χωρίς βέβαια να θεωρείται δεδομένη η οποιαδήποτε εξέλιξη, επιβεβαιώνει η συνάντηση που είχαν την περασμένη Τρίτη ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αβέρωφ Νεοφύτου. Η συνάντηση - που έγινε γνωστή μόνο μετά από χτεσινά κυπριακά δημοσιεύματα - οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) και του αντίστοιχου τουρκοκυπριακού, με την παρουσία μάλιστα των προέδρων των δύο εργοδοτικών οργανώσεων, Φειδία Πηλείδη και Φικρί Τόρος, αντίστοιχα.
Τη συνάντηση επιβεβαίωσε χτες και ο ίδιος ο Φ. Πηλείδης, απορρίπτοντας ότι επρόκειτο για «μυστικό δείπνο» και επισημαίνοντας ότι στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, σχολιάζοντας ότι είναι καλύτερα να μιλά ο ένας με τον άλλο και όχι ο ένας για τον άλλον, υποστηρίζοντας ακόμα ότι με αυτή την συνάντηση έγινε ένα βήμα μπροστά.
Από τη μεριά του, ο Α. Νεοφύτου ισχυρίστηκε ότι το κλίμα στο δείπνο ήταν «καλό, μέχρι εξαίρετο» και εξήγησε, μιλώντας στο «ΡΙΚ», ότι «μου δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσω ότι ο ΔΗΣΥ δεν άλλαξε πολιτική και ούτε η ελληνοκυπριακή κοινότητα ξύπνησε ένα πρωί και θέλει Ενωση».
Στο μεταξύ, χτες, έγινε γνωστό ότι την επόμενη Τετάρτη 22 Μάρτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Κύπριος ηγέτης θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για να πάρει μέρος σε επιχειρηματικό συνέδριο.
Συναντήσεις για το Κυπριακό θα γίνουν όμως τις επόμενες μέρες και στις Βρυξέλλες, όπου θα βρεθεί ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, για επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ και για να επισημάνει - σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ - τον «ειδικό ρόλο» που οι Βρυξέλλες μπορούν να αναλάβουν για την επανέναρξη των συνομιλιών. Μάλιστα, αρκετοί σημειώνουν ότι κεντρικό θέμα θα είναι οι «τέσσερις ελευθερίες» που η Τουρκία ζητά επίμονα να διασφαλιστούν για Τούρκους πολίτες και τουρκικά αγαθά σε περίπτωση «λύσης» του Κυπριακού.
Μιλώντας χτες στο «ΡΙΚ», ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε ότι στην Ευρώπη ακούστηκαν «φωνές υποστήριξης» του τουρκικού αιτήματος.
Τέλος, το υπουργικό συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας ενέκρινε χτες τα συμβόλαια με τα οποία θα προχωρήσει η παραπέρα «αξιοποίηση» των τεμαχίων «6», «8» και «10» της κυπριακής ΑΟΖ από μονοπώλια και συγκεκριμένα, την αμερικανική «Exxon Mobil», τη γαλλική «Τοτάλ» και την ιταλική «Ενι».