Σάββατο 18 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ - ΜΕΡΚΕΛ
Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί στην ατζέντα

Από τη συνάντηση Τραμπ - Μέρκελ στον Λευκό Οίκο

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση Τραμπ - Μέρκελ στον Λευκό Οίκο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Είναι πάντα καλύτερα να μιλάμε μεταξύ μας παρά ο ένας για τον άλλον...» επανέλαβε η Αγκελα Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες βράδυ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, που έγινε παρουσία αξιωματούχων και διευθυνόντων συμβούλων της αυτοκινητοβιομηχανίας «ΒΜW», του ομίλου «Siemens» και της εταιρείας (κατασκευής μηχανημάτων, πλαισίων αλουμινίου κ.ά.) «Shaeffer».

Ο Πρόεδρος Τραμπ τόνισε τα «κοινά συμφέροντα και τις κοινές αξίες», χρησιμοποιώντας το κοινό πρόσχημα «της καταπολέμησης των τζιχαντιστών και της ενίσχυσης της ασφάλειας», αναγνώρισε τη σημαντική τεχνογνωσία των Γερμανών, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση της βιομηχανικών εργατών και στην ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην οικονομία. Εξέφρασε την «ισχυρή», όπως είπε, υποστήριξή του στο ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας πως «είναι άδικο για τις ΗΠΑ» να μην καταβάλλουν και οι άλλες χώρες αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ. Ευχαρίστησε τη Γερμανίδα καγκελάριο για τη συμμετοχή της στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και πρόσθεσε πως συζήτησαν και την κατάσταση στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «θα θέλαμε την ειρηνική επίλυση της κρίσης», ενώ στάθηκε πολύ στο θέμα της «εθνικής ασφάλειας». Τόνισε επίσης ότι θέλει «δίκαιες σχέσεις και εμπόριο όχι μόνο με τη Γερμανία αλλά και με άλλες χώρες, όπως η Κίνα». Πρόσθεσε ότι ορισμένες εμπορικές συμφωνίες απέβησαν αρνητικές για τους Αμερικανούς εργαζόμενους, όπως δείχνει το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο, και σημείωσε ότι θα πετύχει καλύτερες εμπορικές συμφωνίες, αλλά και ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα γίνει πιο ισχυρός από ποτέ.

Η Μέρκελ, από την πλευρά της, τόνισε επίσης ότι οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα, εκφράζοντας μεταξύ άλλων «ευγνωμοσύνη» για το μεταπολεμικό σχέδιο Μάρσαλ και τη βοήθεια των ΗΠΑ στην «ενότητα της χώρας» (βλέπε την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΓΛΔ). Αναφερόμενη στις πιέσεις των ΗΠΑ για αύξηση των γερμανικών στρατιωτικών δαπανών δέχτηκε πως θα πρέπει να αυξηθούν, αναφέροντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν και σε προηγούμενη ΝΑΤΟική Σύνοδο στην Ουαλία. Ανέφερε ότι έχει «διαφορετική αντίληψη» με τον Αμερικανό Πρόεδρο για την ΕΕ και τις εμπορικές συμφωνίες, αλλά πιστεύει ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Συμφωνία (TTIP). Τόνισε ότι ένα μέρος των συνομιλιών αφιερώθηκε στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και τη δέσμευση των ΗΠΑ στη χώρα. Επισήμανε πως οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη.

Αν και οι δύο ηγέτες έκαναν προσπάθεια να μην τονίσουν τις μεταξύ τους διαφορές, είναι βέβαιο πως ένα σημαντικό μέρος της πρώτης συνάντησης γνωριμίας που είχαν αναλώθηκε στις προσπάθειες της Γερμανίδας καγκελαρίου να «θυμίσει» στον Αμερικανό Πρόεδρο πως από τις μπίζνες των γερμανικών μονοπωλίων στις ΗΠΑ εξαρτώνται περίπου 2.000.000 θέσεις εργασίας και ότι υπάρχουν περιθώρια αυτές να αυξηθούν στο πλαίσιο και των διατλαντικών εμπορικών σχέσεων (παρά το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Γερμανίας, που το 2015 μετρήθηκε σε 75 δισεκατομμύρια δολάρια).


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ