Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2017 - αριθ. φύλλου: 12679

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Στη μέγγενη κάλπικων διλημμάτων ο λαός πριν και μετά τις κάλπες

ΣΕΛ.  17
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κλιμακώνεται η πανεξόρμηση με ορίζοντα τη Δευτέρα 20 Μάρτη

ΣΕΛ.  7

Προβλέπει συγκρούσεις «υψηλής έντασης» και ετοιμάζει «μάχιμες δυνάμεις»

Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου προαναγγέλλει ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ και αυτοτελώς, για την ανάκτηση εδάφους στον ανταγωνισμό με ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία

Την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, με προοπτική τη σύσταση μόνιμων δομών τύπου «Ευρωστρατού» και εκτίναξη των πολεμικών δαπανών, για την ανάπτυξη δυνάμεων παντού στον κόσμο, αντανακλά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου «σχετικά με τις συνταγματικές, νομικές και θεσμικές επιπτώσεις μιας Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ). Δυνατότητες που προσφέρει η Συνθήκη της Λισαβόνας».

Το ψήφισμα προτείνει «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ, τονίζοντας ότι η επίτευξη των στόχων της ΚΠΑΑ «για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ενωσης να δρα εξωτερικώς (...) είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία σε ένα ταχέως επιδεινούμενο περιβάλλον ασφάλειας».

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Η διεθνής καπιταλιστική κούρσα των εξοπλισμών, στην οποία διαπρέπει και η ελληνική κυβέρνηση, φανερώνει ότι τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν. Απέναντι σε όλους κι όλα αυτά, οι λαοί να είναι οργανωμένοι, προετοιμασμένοι, σε επαγρύπνηση.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ολλανδικά» συμπεράσματα

«Ανακούφιση στην Ευρώπη», «ανάσα για τους ευρωπαϊκούς λαούς»,«πρώτη αναχαίτιση της ακροδεξιάς» είναι μερικοί από τους πιο χαρακτηριστικούς τίτλους τόσο των ντόπιων όσο και των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης για το αποτέλεσμα των προχτεσινών βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία. Κοινή η προσπάθεια να μπουν οι λαοί στο ψευτοδίλημμα του «μικρότερου κακού», της επιλογής δηλαδή ανάμεσα σε διαφορετικές εκδοχές του αντιπάλου τους.

Το γεγονός ότι ο ακροδεξιός ρατσιστής Γκ. Βίλντερς ήρθε δεύτερος μετά τον φιλελεύθερο Μ. Ρούτε, που αξιοποίησε στο έπακρο την πρόσφατη αντιπαράθεση με την Τουρκία, ή ότι και στην Ολλανδία εξελίσσονται μια αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού - με την «τιμωρία» για παράδειγμα του Εργατικού Κόμματος του Γ. Ντάισελμπλουμ, κυβερνητικού εταίρου του Ρούτε - και ανάδειξη και άλλων διαχειριστικών κομμάτων από όλο το φάσμα, δεν αλλάζει την ουσία: Οτι όλα αυτά τα κόμματα διαγκωνίζονται για το πώς καλύτερα θα υπηρετήσουν τη στρατηγική του κεφαλαίου, την προσπάθεια να μπει η καπιταλιστική οικονομία σε φάση ανάκαμψης, αλλά και πώς θα εξωραΐσουν την καπιταλιστική εκμετάλλευση που δήθεν μπορεί να γίνει πιο ...ανθρώπινη (βλέπε «Πράσινοι Αριστεροί» για τους οποίους πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ).

Στα τμήματα των αστικών τάξεων των κρατών της ΕΕ που αντιτίθενται στον ευρωσκεπτικισμό, παρά την «ανακούφιση» από τη μη νίκη Βίλντερς, υπάρχει έντονη ανησυχία λόγω των δυσκολιών η καπιταλιστική οικονομία να περάσει σε φάση σημαντικής ανάπτυξης, αλλά και τη διαχείριση των αντιθέσεων ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη - μέλη της ΕΕ που οξύνονται. Προβληματίζουν οι επερχόμενες πιο δυνατές αναταράξεις στην ΕΕ, λόγω της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας (Brexit), η διαφορετική στάση της κυβέρνησης Τραμπ σε μια σειρά από τομείς, η ενίσχυση του ρεύματος του εθνοκρατικού προστατευτισμού που θέτει προβλήματα στην αντικειμενική τάση της διεθνοποίησης του κεφαλαίου. Γι' αυτό και στις εκλογές στην Ολλανδία, στη συνέχεια στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και τις βουλευτικές στη Γερμανία και ενδεχομένως στην Ιταλία, προσδόθηκε και προσδίδεται χαρακτήρας «συναγερμού» για να αποτραπούν πολιτικές εξελίξεις που θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την ήδη τραυματισμένη «συνοχή της ΕΕ». Μια «συνοχή», βέβαια, που στο πλαίσιο της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης γνωρίζει ήδη πολλές ομαδοποιήσεις και «ταχύτητες», που αντανακλούν σε συμφέροντα αστικών τάξεων που ανταγωνίζονται την ίδια ώρα που από κοινού τσακίζουν τους λαούς. Η επετειακή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μάρτη για τα 60 χρόνια της λυκοσυμμαχίας εκφράζει την αγωνία αυτή για το μέλλον της και εξετάζονται διάφορα σενάρια για τη σωτηρία της.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να κατανοηθεί είναι ότι η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, Μέι στη Βρετανία, Βίλντερς στην Ολλανδία, Λεπέν στη Γαλλία, Γκρίλο στην Ιταλία, σε συνδυασμό με τις διαφοροποιήσεις που εκφράζονται μέσα στην ΕΕ από την ομάδα του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία), που βγήκαν στη φόρα με αφορμή την αντίθεση στην εγκατάσταση προσφύγων, αλλά έχουν σχέση με ευρύτερα ζητήματα, είναι μια άλλη αστική εναλλακτική. Τμήματα της αστικής τάξης θεωρούν ότι τα προβλήματα στην καπιταλιστική οικονομία αλλά και οι γεωστρατηγικοί τους στόχοι δεν μπορούν να ξεπεραστούν με την ΕΕ όπως έχει σήμερα και αναζητούν είτε μέτρα χαλάρωσης της ένωσης ή ακόμα και την αποχώρηση των κρατών τους από αυτήν.

Το συμπέρασμα αυτό είναι κρίσιμο για να μπορέσουν, όπως επισημαίνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στο χτεσινό σχόλιο, «οι λαοί της Ευρώπης να ξεφύγουν απ' τη μέγγενη των κάλπικων διλημμάτων, επιλέγοντας το δρόμο της δικής τους εξουσίας, με αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων».


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις της πρώτης μέρας

Μίλησε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Αρχισαν χτες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν σε Πάτρα και Γιάννενα. Σήμερα, η δεύτερη μέρα σε Αθήνα (αίθριο της Φιλοσοφικής, 6 μ.μ.) και Πάτρα, καθώς και η έναρξη των εκδηλώσεων σε Θεσσαλονίκη (φουαγέ Νομικής ΑΠΘ), Ηράκλειο Κρήτης και Κέρκυρα.


ΣΕΛ.  15

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΦΥ
Ακόμα χειρότερο με κυβερνητική τροπολογία


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Την Κυριακή τιμάει το Κιλελέρ

ΣΕΛ.  14
ΛΙΒΥΗ
Σενάρια για ρωσική επέμβαση

ΣΕΛ.  20
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Χαρακτηριστικά παραδείγματα από την «εργασιακή ζούγκλα»

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» για τους όρους γαλέρας που επιβάλλει η εργοδοσία σε μεγάλους χώρους δουλειάς


ΣΕΛ.  13
Ερωτήματα για τις αυτοσχέδιες βόμβες σε Βερολίνο - Παρίσι

ΣΕΛ.  4

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ