Η πάλη για τα οξυμένα εργατικά - λαϊκά προβλήματα βρέθηκε στο επίκεντρο των προσπαθειών του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης (ΕΚΚΙ) το τρίχρονο που πέρασε. Ενδεικτικά, μεταξύ των όσων καταγράφονται στην εισήγηση του Συνεδρίου του, αναφέρουμε ορισμένες πλευρές της δράσης για τα ζητήματα των σεισμόπληκτων, των μεταφορών και επικοινωνιών, τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού.
Σε σχέση με τις παρεμβάσεις του ΕΚΚΙ για τα μεγάλα προβλήματα των σεισμόπληκτων, σε μια περιοχή με έντονες ακόμα τις συνέπειες από τους σεισμούς, σημειώνεται ότι η δράση αυτή ανέδειξε τη μεγάλη «αντίφαση ανάμεσα στις ανάγκες έργων για το λαό, αντισεισμικής θωράκισης - προστασίας, στη δυνατότητα κάλυψής τους από τη μία και στα οξυμένα προβλήματα που παραμένουν για το λαό και τους εργάτες στον τομέα αυτό. Δεν είναι δυνατόν από τη μία με ένα σεισμό να υφίστανται καταστροφές βασικές υποδομές για το λαό (σχολεία, νοσοκομεία, οδικό δίκτυο, πολιτιστικά μνημεία κ.ο.κ.) και από την άλλη να υπάρχουν άνεργοι οικοδόμοι».
Ειδικά σε σχέση με τους εργαζόμενους στις κατασκευές, όπως καταγράφτηκε στη συζήτηση, «βιώνουν την υποαπασχόληση με τη μεγάλη μείωση που υπήρξε στην κατασκευή κατοικιών στο νομό μετά το 2010. Αν και υπάρχει μια σχετική ανάκαμψη, όταν υπάρχει μεροκάματο είναι κατά βάση "μαύρο". Η συντριπτική πλειοψηφία δεν παίρνει το εποχικό βοήθημα, τα ένσημα δεν φτάνουν ούτε γι' αυτό. Πάρα πολλοί οικοδόμοι ετεροαπασχολούνται ή συνδυάζουν οικοδομή με αγροτικές εργασίες. Η κατάσταση στον κλάδο επηρεάζει τους πάντες: Οδηγούς, χειριστές, ακόμη και αυτοαπασχολούμενους ηλεκτρολόγους, μικρο-φατουρατζήδες». Οπως τονίστηκε, το ΕΚΚΙ «πρέπει να επιμείνει στα αναγκαία έργα, ενώνοντας σε κοινό μέτωπο όλους όσοι πλήττονται από αυτή την πολιτική (οικοδόμους, χειριστές, ΕΒΕ κ.λπ.) αλλά και ευρύτερα το λαό που υποφέρει από την απουσία τους».
Σε ό,τι αφορά τις μεταφορές - επικοινωνίες, σημειώνονται οι εξελίξεις με την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου, τόσο σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα του υφιστάμενου προσωπικού, όσο και με τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου που συνδέονται με αυτήν την εξέλιξη.
Σε σχέση με τις θαλάσσιες μεταφορές, υπογραμμίζεται ότι η «επανεκκίνηση της γραμμής Σάμης - Πάτρας με δρομολόγηση πλοίου κατά τα διαστήματα που υπάρχει κίνηση και μεγάλα κέρδη, επιχειρείται να συνδυαστεί με νέες κρατικές επιχορηγήσεις στους εφοπλιστές, γενικότερη ώθηση στα εποχικά δρομολόγια τη θερινή περίοδο για το σύνολο των γραμμών, όξυνση της κόντρας μεταξύ τους αλλά και ενιαία στάση απέναντι στους εργαζόμενους του χώρου και στα ακριβά εισιτήρια που πληρώνουν οι επιβάτες. Νέα εταιρεία συστάθηκε και στην πορθμειακή γραμμή Αργοστόλι - Ληξούρι με ανάλογα ζητήματα. Στα ζητήματα της σύνθεσης των πληρωμάτων, της τακτικής καταβολής των αμοιβών, της εντατικοποίησης ειδικά στη θερινή σεζόν υπάρχει εμπειρία από τη δράση του ΕΚΚΙ σε συνεργασία με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία (...) Ταυτόχρονα, ένα από τα κεντρικά αιτήματα και παρεμβάσεις που είχαμε (και για το οποίο κινητοποιηθήκαμε τόσο τοπικά όσο και στο υπουργείο Ναυτιλίας στην Αθήνα), δηλαδή το αίτημα για "τακτικές - ασφαλείς - φθηνές συγκοινωνίες", αποτέλεσε και θα αποτελέσει και στο μέλλον σημείο αναφοράς και σύνδεσης ναυτεργατών - νησιωτών».
Ιδιαίτερη σημασία για τους εργαζόμενους του νομού έχει ο κλάδος του τουρισμού. Οπως αναφέρθηκε, «έχουμε ανάπτυξη των μεγάλων μονάδων και σε γενικές γραμμές συρρίκνωση του εισοδήματος από μικρά - οικογενειακά καταλύματα (...) Την τελευταία τριετία σημειώνεται ρεκόρ αφίξεων στο νομό (...) Στα ξενοδοχεία η κλαδική Σύμβαση έχει πάει περίπατο (...) Οι ατομικές συμβάσεις είναι κανόνας. Η καταπάτηση ωραρίων, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η εργασία χωρίς ρεπό μεσουρανούν. (...) Στον επισιτισμό η πλειοψηφία δουλεύει ανασφάλιστη (...) Η μαθητεία στα ξενοδοχεία και τους χώρους εστίασης έχει γενικευθεί με μαθητευόμενους από διάφορες χώρες, που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Αντίστοιχα, οι απόφοιτοι μαγειρικής του ΙΕΚ Κεφαλονιάς απορροφούνται στο σύνολό τους σε ντόπια μαγαζιά για πρακτική, με όρους φθηνής και ευέλικτης εργασίας. Από φέτος ξεκινά και η μαθητεία των αποφοίτων των ΕΠΑΛ του νομού». Στον κλάδο αυτό, παρά την αντίδραση της εργοδοσίας, μπήκαν νέοι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο σωματείο και εκλέχθηκαν τρεις επιπλέον αντιπρόσωποι για το ΕΚΚΙ.
Συζητώντας συνολικότερα το κομβικό ζήτημα της μαζικοποίησης των συνδικάτων, το συνέδριο του ΕΚΚΙ, μπροστά και στην Πρωτομαγιά, έθεσε ως στόχο 150 νέες εγγραφές στα σωματεία του νομού.