Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2017 - αριθ. φύλλου: 12674

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Με «πολλές ταχύτητες» προσηλωμένη στους ίδιους αντιλαϊκούς στόχους

Ολοκληρώθηκε χτες η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες


ΣΕΛ.  5
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Για λαϊκή ευημερία χρειάζεται ριζική αλλαγή, νέα κοινωνική οργάνωση και οικονομία στα χέρια του λαού

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε τηλεοπτικό σταθμό


ΣΕΛ.  6   -   8

Ενισχύουν τα όπλα της εργοδοσίας ενάντια στην απεργία

Απαντώντας σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η Κομισιόν στηρίζει τις θέσεις της κυβέρνησης για αλλαγές στη νομοθεσία, που θα παρακάμπτουν την απαγόρευση του «lock out»

Κυβέρνηση, κεφάλαιο και Κομισιόν ξηλώνουν «πόντο - πόντο» την απαγόρευση του «lock out», ενισχύοντας τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η εργοδοσία να επιβάλλει στην πράξη την ανταπεργία.

Καθοριστικό ρόλο σ' αυτό παίζει το πόρισμα της «Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων» για τα Εργασιακά, τις θέσεις του οποίου υιοθετεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο.

Στην απάντησή της, η επίτροπος Απασχόλησης της ΕΕ αναγνωρίζει ότι η νομοθεσία στην Ελλάδα δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να αρνηθούν τις υπηρεσίες μη απεργούντων εργαζομένων και να μην καταβάλλουν τις αμοιβές τους σε περίπτωση απεργίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ζητάει να διασαφηνιστεί και να ενισχυθεί παραπέρα η σχετική νομοθεσία.

Παράλληλα, με το σκεπτικό της, υιοθετεί το προκλητικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τα δικαστήρια βγάζουν παράνομες ή/ και καταχρηστικές τη συντριπτική πλειοψηφία των απεργιών, οπότε η εργοδοσία δεν έχει άμεσα ανάγκη την άρση απαγόρευσης του «lock out»!


ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντίβαρα για το κεφάλαιο...

Με τις αδιαμεσολάβητες, απευθείας συνεννοήσεις του ΣΕΒ με την πλευρά του κουαρτέτου, εξελίσσονται τα αντιλαϊκά παζάρια γύρω από τον κύκλο της δεύτερης «αξιολόγησης», με ειδικό βάρος στα λεγόμενα «αναπτυξιακά αντίβαρα», δηλαδή τις παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, πέφτουν και οι τελευταίες μάσκες των λεγόμενων «αντίμετρων» και του υποτιθέμενου «ουδέτερου» δημοσιονομικά πακέτου. Ουσιαστικά οι προτάσεις του ΣΕΒ ταυτίζονται με αυτές των Ευρωπαίων βιομηχάνων και εργοδοτών της «Business Europe», ενώ το συγκεκριμένο πακέτο έρχεται να «δέσει» με τις σχετικές προτάσεις της συγκυβέρνησης, που έγιναν γνωστές τις προάλλες από την εφημερίδα «Αυγή».

Την ίδια ώρα, η «μεγάλη εικόνα» φωτίζεται και από την πλευρά της ενδοαστικής διαπάλης και των ανταγωνισμών γύρω από το μέλλον της ΕΕ και των διαφόρων σεναρίων σχετικά με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης στην Ευρωζώνη. Οι παρεμβάσεις που προτείνονται από το Σύνδεσμο των Ευρωπαίων βιομηχάνων έρχονται να «δέσουν» και με τα 5 «διαφορετικά» σενάρια της «Επιτροπής Γιούνκερ», στην πραγματικότητα αποτελούν τον συνεκτικό τους ιστό και τον κοινό παρονομαστή στην πορεία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης και των αναδιαρθρώσεων για την «ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη», όπως τονίζουν οι βιομήχανοι.

Γράφει η εφημερίδα «Αυγή» για «αναπτυξιακές προτάσεις» της κυβέρνησης, που αφορούν σε παρεμβάσεις όπως για την «εξοικονόμηση Ενέργειας σε ελληνικές επιχειρήσεις που είναι ενεργοβόρες» (δηλαδή μειώσεις φόρων επί του ενεργειακού κόστους των βιομηχάνων), για τη «στήριξη στοχευμένων περιφερειακών υποδομών», καθώς και για επιπλέον κεφάλαια μέσω του «αναπτυξιακού νόμου», δηλαδή διοχέτευση περισσότερου «ζεστού» κρατικού χρήματος και άλλων ενισχύσεων για τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι και ο ΣΕΒ εστιάζουν σε ζητήματα όπως μείωση ενεργειακών φόρων και απελευθέρωση αγοράς, μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» (ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει η εργοδοσία), επέκταση των ευρωπαϊκών υποδομών μεταφοράς και Ενέργειας, μέσω άρσης όλων των εμποδίων (ρυθμιστικών, διοικητικών, τεχνικών), «αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής» προς την κατεύθυνση μείωσης των μη παραγωγικών δαπανών και τόνωσης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων κ.ά.

Ταυτόχρονα, η ατζέντα των Ευρωπαίων βιομηχάνων και του ΣΕΒ περιλαμβάνει τις «βέλτιστες πρακτικές» στην «αγορά εργασίας» και στο Ασφαλιστικό. Μεταξύ αυτών, η παραμονή στην εργασία για «μακρύτερο χρονικό διάστημα», ώστε να διασφαλίζεται η «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος, και ο «εξορθολογισμός», όπως λένε, του «ρυθμιστικού περιβάλλοντος εργασίας», ώστε να γίνει «πιο απλό, ευέλικτο και σαφές». Σε αυτό το επίπεδο, προδιαγράφονται και τα αποτελέσματα των αντιλαϊκών παζαριών συγκυβέρνησης - κουαρτέτου σχετικά με τις επόμενες ανατροπές στα εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει, όπως η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, οι ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο κ.ο.κ.

Σε αυτό το φόντο, ανεξάρτητα από εξειδικεύσεις και προσαρμογές, τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά μέτρα» που συζητά η συγκυβέρνηση με το κουαρτέτο, εντάσσονται στο ευρύτερο πακέτο για την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο ΣΕΒ, «ας αξιολογήσουν λοιπόν τα αναπτυξιακά μέτρα που καλούνται να λάβουν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, για να τα ενσωματώσουν στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς δεύτερη σκέψη».


ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Διαδήλωσαν με ζωντάνια και μαχητικότητα στο υπουργείο Παιδείας

ΚΝΕ: Τα αιτήματα των μαθητών είναι και σοβαρά και δίκαια, όπως δίκαιος είναι συνολικά ο αγώνας για το σχολείο που έχουν ανάγκη

Μαθητές από δεκάδες Λύκεια και Γυμνάσια του Πειραιά συγκεντρώθηκαν χτες στο υπουργείο Παιδείας, όπου διαδήλωσαν μαζικά ενάντια στην κατάργηση των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και εκπαιδευτικοί.


ΣΕΛ.  17


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Αντιμέτωποι με την καταστροφή οι ελαιοπαραγωγοί

ΣΕΛ.  11
Σε νέα δίκη σέρνονται οι 35 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

ΣΕΛ.  12
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Με μόνιμη και σταθερή δουλειά να μπει τέρμα στην ομηρία των εργολαβικών

ΣΕΛ.  10
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Τίμησαν την 8η Μάρτη οι καθαρίστριες στο Πολυτεχνείο

ΣΕΛ.  12

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ