ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
Μπροστά στον κίνδυνο καταστροφής της σοδειάς τους

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για τη σταδιακή μετατροπή της δακοκτονίας σε ατομική ευθύνη του παραγωγού

«Για μια ακόμα χρονιά οι ελαιοκαλλιεργητές βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της καταστροφής της σοδειάς τους», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και εξηγεί: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την υλοποίηση του "Καλλικράτη" (Ν. 3852/2010) πέρασε από φέτος όλη την ευθύνη του προγράμματος δακοκτονίας μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, στις Περιφέρειες, με κουτσουρεμένη χρηματοδότηση στα περσινά επίπεδα.

Ανακοίνωσε μάλιστα την τελευταία στιγμή πως δεν θα έκανε φέτος την προμήθεια φαρμάκων για την δακοκτονία με πανελλαδικό διαγωνισμό, όπως τα προηγούμενα χρόνια, που η προμήθεια είχε ολοκληρωθεί το Γενάρη. Κάλεσε έτσι τις Περιφέρειες να προμηθευτούν τα φάρμακα, για τα οποία δεν έδινε χρηματοδότηση, ούτε έφτανε ο χρόνος για τους αναγκαίους διαγωνισμούς.

Οι περιφερειακές διοικήσεις των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας που έχουν αποδεχτεί αυτή την αρμοδιότητα, παρουσιάστηκαν ως "εξαπατημένοι σύζυγοι" από την κυβέρνηση, για να μην χρεωθούν το πολιτικό κόστος μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας καταστροφής της σοδειάς, όπως έγινε πέρυσι, δηλώνοντας άρνηση στην υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας.

Μετά από αυτές τις αντιδράσεις η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα προμηθεύσει και για φέτος ως τελευταία φορά, τα απαιτούμενα φάρμακα. Αυτό δεν εγγυάται την επιστημονική και έγκαιρη δακοκτονία, όπως δείχνει και η περσινή πείρα.

Κυβέρνηση και περιφερειακές διοικήσεις μέσα από την "αποκέντρωση" έχουν στόχο να απαλλάξουν το κεντρικό κράτος από την υποχρέωση που είχε, και την οποία χρηματοδοτούν οι ελαιοπαραγωγοί κατά ένα μέρος της, με παρακράτηση του 2% της παραγωγής στη βρώσιμη ελιά και στο ελαιόλαδο μέσω των εμπόρων και ελαιοτριβείων, ποσό που σήμερα ανέρχεται σε 40 περίπου εκατομμύρια ευρώ αποθεματικό, ενώ η φετινή χρηματοδότηση στις περιφέρειες ανέρχεται σε 17 εκατ. ευρώ.

Διαχρονικά οι κυβερνήσεις αποδιάρθρωσαν τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δακοκτονίας και όχι μόνο. Οι δε περιφερειακές διοικήσεις αποδέχτηκαν και υλοποίησαν αυτή την πολιτική.

Κυβέρνηση και περιφερειακές διοικήσεις από κοινού προώθησαν και προωθούν την ανάθεση της όλης διαδικασίας σε εργολάβους, με κακοπληρωμένους εργαζόμενους. Θέλουν όλα να τα δώσουν πεσκέσι στους ιδιώτες, ακόμα και τα χρήματα - ιδρώτα των ίδιων την αγροτών.

Εξωθούν τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς ή να αποδεχτούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση, ή να είναι ατομική τους υπόθεση η δακοκτονία και γενικότερα η προστασία της παραγωγής τους. Ομως εμείς οι αγρότες ξέρουμε ότι η διαδικασία, για να έχει θετικό αποτέλεσμα και για τον παραγωγό και για τον καταναλωτή, απαιτεί άλλες προϋποθέσεις, που θα εξασφαλίζουν γενικευμένο σχεδιασμό - προγραμματισμό, συλλογική αντιμετώπιση, επιστημονική στήριξη, με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών της μικρομεσαίας αγροτιάς και την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων, για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς να μην αποδεχτούν τα τετελεσμένα που τους δημιουργούν νέες δυσκολίες επιβίωσης. Συλλογικά, μέσα από τους Αγροτικούς τους Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα, να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν:

  • Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.
  • Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
  • Αμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου επιστημονικού - τεχνικού προσωπικού (μονίμου και εποχικού) στις αρμόδιες υπηρεσίες, με εξασφάλιση και των απαραίτητων μέτρων προστασίας.
  • Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα».
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΤΕΑΕΠ
Νέα βάρη στις πλάτες χιλιάδων ασφαλισμένων

Νέα βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων ρίχνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που με τροπολογία αυξάνει την εισφορά για το εφάπαξ σε περίπου 300.000 «παλιούς» ασφαλισμένους, ιδιαίτερα στα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα, αλλά και στους μόνιμος υπαλλήλους των ΟΤΑ. Με την τροπολογία αυτή, που αλλάζει τον πρόσφατο νόμο 4387/2016 σε ό,τι αφορά τις εισφορές των πριν το 1993 ασφαλισμένων στο νέο ενιαίο φορέα του ΕΤΕΑΕΠ, καθορίζεται αυξημένο ασφάλιστρο στο 4% των ασφαλιστέων τους αποδοχών, ενώ την ίδια στιγμή καταργείται η όποια συμμετοχή είχαν οι εργοδότες αυτών των κλάδων στις εισφορές για εφάπαξ.

Στο στόχαστρο μπαίνουν ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι επιβαρύνονται με ακόμα 2%, στο 2% που ήδη κατέβαλλαν, ενώ απαλλάσσονται από το 2% οι εργοδότες τους ξενοδόχοι. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για τους εμποροϋπαλλήλους του πρώην ΤΑΠΙΤ, που από το 0,8% που πλήρωναν (0,4 ο εργαζόμενος και 0,4% ο εργοδότης), θα καταβάλλουν μόνο αυτοί 4% εξολοκλήρου, χωρίς κι εδώ να συμμετέχουν οι εργοδότες.

Αντίστοιχα ανεβαίνει από το 1% στο 4% η εισφορά των εργατοϋπαλλήλων του Μετάλλου, το ίδιο για τους εργαζόμενους στα Τσιμέντα (πλήρωναν 1,5%) και στα Λιπάσματα (2%), όπου και εδώ απαλλάσσονται οι εργοδότες, ενώ και οι δημοτικοί υπάλληλοι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 3% (μέχρι τώρα πλήρωναν 1%). Οι νέες αυξημένες εισφορές θα καταβάλλονται από την αρχή του 2017 και μάλιστα για ένα εφάπαξ το οποίο έχει στην κυριολεξία κατακρεουργηθεί με τις απανωτές μειώσεις από όλες τις κυβερνήσεις, και τη σημερινή, αλλά και τη λεηλασία των αποθεματικών που διέθεταν ορισμένα από τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα.

Οι αυξημένες εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες ασφαλισμένοι, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα φέρει «ετήσια αύξηση εσόδων» στον προϋπολογισμό του ΕΤΕΑΕΠ, 12,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που σταθερά θα αφαιρείται από το εισόδημα των ασφαλισμένων.

Κι ενώ ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι στενάζουν, η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τη συνενοχή τους, με αφορμή τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης της ΝΔ.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, έκανε το μαύρο άσπρο, λέγοντας προκλητικά ότι «το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων δεν οδηγεί σε κάθε περίπτωση σε μείωση συντάξεων». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, αποφάνθηκε ότι «η Ελλάδα πέτυχε και εκπλήρωσε τους όρους βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού» με την κυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά «τα έκανε θάλασσα» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος επανέλαβε τις προτάσεις για «μείωση του μη μισθολογικού κόστους και διαφάνεια», «να προχωρήσουμε τα επαγγελματικά ταμεία», τις οποίες όμως ούτως ή άλλως ενστερνίζεται και προωθεί και η κυβέρνηση.

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, τόνισε ότι όπως η σημερινή κυβέρνηση συνέχισε την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση των προηγούμενων κυβερνήσεων, το ίδιο θα κάνει και η ΝΔ σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση. Ειδικά για τη ΝΔ, επισήμανε την αγωνία της για το πότε θα εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου και ανέδειξε ότι η θέση της για το Ασφαλιστικό είναι «ό,τι εισπράττουμε, αυτό πληρώνουμε», «δηλαδή ένα καθαρά ιδιωτικοποιημένο σύστημα, στην ίδια λογική του νόμου Κατρούγκαλου».

Ερώτηση για απλήρωτους καπνοπαραγωγούς

Απλήρωτοι εδώ και μήνες παραμένουν καπνοπαραγωγοί του νομού Τρικάλων για την παραγωγή τους που πούλησαν και παρέδωσαν στην «Καπνική Α. Μιχαηλίδης ΑΕ», ενώ την ίδια ώρα τρέχουν τα χρέη τους στους προμηθευτές τους για τα καλλιεργητικά τους έξοδα, τις τράπεζες και τις εφορίες, τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ κ.λπ.

Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, Κ. Στεργίου και Διαμάντω Μανωλάκου, ρωτώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ποια άμεσα μέτρα θα πάρει προκειμένου οι καπνοπαραγωγοί να πληρωθούν άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις για την περσινή τους συγκομιδή, καθώς και για να προστατεύεται αποτελεσματικά το εισόδημα των παραγωγών από τους οικονομικούς εκβιασμούς των εμπόρων, με την εξασφάλιση τιμών που να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής.

Νεκρός 22χρονος διανομέας

Εχασε χτες τη μάχη για τη ζωή ένας 22χρονος νέος, που δούλευε ως διανομέας στο κατάστημα της επιχείρησης «ΜΙΚΕL» στον Κολωνό (λεωφόρο Καβάλας). Ο εργαζόμενος είχε τραυματιστεί σοβαρά την Πέμπτη 2 Μάρτη στη βάρδια του, και νοσηλευόταν μέχρι χτες σε κρίσιμη κατάσταση. Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου. «Η οργή μας ξεχειλίζει!», σημειώνει το Συνδικάτο και εξηγεί πως το θανατηφόρο ατύχημα επιβεβαιώνει την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους του κλάδου, στα επισιτιστικά καταστήματα και τα ξενοδοχεία, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης και πολυαπασχόλησης, σε δύο και τρία πόστα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Εκλογική επιτυχία της «Ενωτικής Κίνησης»

Την εκλογή τριών μελών στο ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) πέτυχε για πρώτη φορά η Ενωτική Κίνηση Συνταξιούχων Δημοσίου (ΕΣΚΔΗ), στο πλαίσιο του 70ού Συνεδρίου της ΠΟΠΣ. Ακόμα ανέδειξε ένα μέλος στην Εξελεγκτική Επιτροπή. Οπως αναφέρει η ΕΣΚΔΗ, συμμετείχε με 39 στους 162 συνέδρους και έλαβε 42 ψήφους στα 160 έγκυρα ψηφοδέλτια. Στα προηγούμενα συνέδρια της ΠΟΠΣ συμμετείχε με 5 συνέδρους, λόγω «πλαφόν» που επέβαλε το αντιδραστικό καταστατικό της Ομοσπονδίας. Οι εκλογές έγιναν κάτω από την πίεση της ΕΚΣΔΗ για πρώτη φορά με απλή αναλογική, εφαρμόζοντας το νόμο 1264/82 και για τους συνταξιούχους.

Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες

-- Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Απευθυνόμενη «σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο του Πειραιά, σε κάθε άνεργο, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή και αντιπρόσωπο» η Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση τούς καλεί να ενισχύσουν τους ταξικούς αγώνες για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

-- Την Κυριακή 12 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί το 27ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Με διακήρυξή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ) καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους αντιπροσώπους από τα σωματεία, να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της.

-- Κάλεσμα στους εργαζόμενους να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της στις αρχαιρεσίες του ΠΑΣΕ «Vodafone» στις 14, 15 και 16 Μάρτη, απευθύνει η «Ταξική Ενότητα».

-- Σε Γενική Συνέλευση καλεί τη Δευτέρα 13 Μάρτη ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Σε Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ικαρίας και Φούρνων, σήμερα, Σάββατο, στις 7 μ.μ. στον Εύδηλο (αίθουσα δήμου).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ