ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ, Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
Η πιο πλατιά ενωτική πολιτική συμμαχιών είναι η πρόταση του ΚΚΕ για την κοινωνική συμμαχία

-- Γιατί δεν ασκείτε μια διευρυμένη να το πω έτσι πολιτική συμμαχιών; Δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιος ΚΚΕ για να συμμαχεί με το ΚΚΕ, να είναι μια πολιτική συμμαχιών που να συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις, που έχουν κοινούς στόχους, με διαφορετικό τρόπο προφανώς ο καθένας. Να διαμορφώσετε ένα μέτωπο αντιευρωπαϊκό, εναντίον ξέρω γω του ευρώ. Αλλης πολιτικής αντίληψης. Αλλης οργάνωσης της κοινωνίας. Για να αποκτήσει και μια πιο ισχυρή πολιτική παρέμβαση στα πράγματα; Γιατί, ο άλλος σου λέει εντάξει το ΚΚΕ το ξέρω, οι άλλοι 5 - 10 είναι διάσπαρτοι από κει...

-- Η πιο πλατιά, ενωτική πολιτική συμμαχιών είναι η πολιτική που προτείνει το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ λέει συμμαχίες μέσα στο λαό, άσχετα τι είναι.

-- Κοινωνικά λέτε τώρα, πολιτικά;

-- Βεβαίως, αρκεί να είναι εργάτης, αρκεί να είναι αγρότης, αρκεί να είναι επαγγελματίας, να είναι καταπιεσμένος, να έχει προβλήματα. Δεν μας ενδιαφέρει αν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ πριν, αν ψήφιζε τη ΛΑΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αν ψήφιζε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ακόμα οτιδήποτε κόμμα, αρκεί τα προβλήματά του να είναι κοινά. Και σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να δομηθεί μια κοινωνική συμμαχία τέτοιων δυνάμεων εκεί. Γιατί πολιτικά χαρακτηριστικά θα έχει, πολιτικοποιημένη θα είναι. Στόχους, σχέδιο θα έχει, ακόμα και σχέδιο να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, να οδηγεί η πάλη στη λαϊκή εξουσία...

Παρωχημένα τα κονέ κορυφών

-- Γιατί, ενώ το ΚΚΕ έχει την αντίληψη της κοινωνικής συμμαχίας, αυτό δεν εκφράζεται στο επίπεδο της πολιτικής. Γιατί στην κοινωνία ο αγρότης με τον άλλο αγρότη με τον εργάτη που έχουν τα κοινά προβλήματα στα φορολογικά στα οικονομικά κ.λπ. μπορούν να βρουν άκρη. Ναι, αλλά αυτό στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο κάπως πρέπει να εκφράζεται. Και λέει ένας κόσμος της αριστεράς που διαφωνεί με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνεί και με το ΚΚΕ και λέει «γιατί ρε παιδιά δεν κάνετε όλοι μαζί κάτι;» και είστε 15 και κάνετε 15 διαφορετικές συγκεντρώσεις...

-- Κατ' αρχήν να σας πω ότι η Κοινωνική Συμμαχία δεν σημαίνει ότι θα ασχολείται με τα αιτήματα τα κοινωνικολαϊκά, τα οικονομικά και τα συντεχνιακά αιτήματα του κάθε κλάδου και θα ενώνονται όλοι αυτοί σε μια συμμαχία. Θα έχει πολιτικό χαρακτήρα, πρόγραμμα, σχέδιο, θα έχει κατεύθυνση ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στο σύστημα αυτό, θα φτάνει μέχρι την εργατική, τη λαϊκή εξουσία όλων αυτών των δυνάμεων και βεβαίως θα έχει και συγκεκριμένες προτάσεις για το σήμερα, για το αύριο και πώς θα πάμε εκεί, θα είναι δηλαδή και πολιτική με αυτήν την έννοια και σε αυτήν την κατεύθυνση παλεύουμε. Αλλο ζήτημα που λέμε: Οτι πρέπει να τελειώσει η ιστορία, η οποία κατά τη γνώμη μας είναι και παρωχημένη, των συνεννοήσεων και των «κονέ» κορυφών διαφόρων πολιτικών σχημάτων, μορφωμάτων, κομμάτων πολιτικών δυνάμεων πέστε ό,τι θέλετε, οι οποίοι από τα πάνω συμφωνούν ορισμένα ζητήματα και πάνε να τα επιβάλουν στο κίνημα μέσα στο λαό. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι, και το έχουμε πει από το προηγούμενο συνέδριό μας, το επαναφέρουμε και τώρα με αφορμή το 20ό Συνέδριο, ότι το ΚΚΕ δεν θα είναι ως κόμμα μέσα σε αυτή την κοινωνική συμμαχία, άρα και άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν πρέπει να είναι ως τέτοιες, ως κόμματα, μέσα σε αυτήν τη συμμαχία ως συνιστώσες. Να συνεννοούνται δηλαδή πάλι οι κορυφές και να καθορίζουν τι θέλει ο λαός. Εμείς λέμε ότι πρέπει τα μέλη μας, τα στελέχη μας να συμμετέχουν σ' αυτήν τη συμμαχία, που θα είναι δομημένη, μέσα από σωματεία, ομοσπονδίες, επιτροπές κ.λπ. σε όλους τους τόπους δουλειάς, σε όλους τους τόπους κατοικίας και θα συνενώνεται πανελλαδικά αυτή η συμμαχία.

-- Είναι ώριμες τώρα οι συνθήκες;

-- Βεβαίως μπορούν εμείς λέμε να ωριμάσουν, άμα θέλει οποιαδήποτε δύναμη ή αν δημιουργηθούν και νέες πολιτικές δυνάμεις, δεν λέμε μόνο για τις σημερινές, γιατί η κοινωνία έχει και μια άλλη δυναμική, και θέλουν να συμμετέχουν με τέτοιες προϋποθέσεις μέσα σε αυτήν την κοινωνική συμμαχία είναι πεδίο δόξης λαμπρό για όλους. Να συμμετέχουν κι αυτοί όπως το ΚΚΕ μέσω των μελών τους και όχι, για παράδειγμα, να καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, το ΚΚΕ-ΜΛ, το ΚΚΕ, την Πλεύση, κάποιους τροτσκιστές, κάποιους άλλους διαγραμμένους πρώην ΚΚΕ, την τάδε ομάδα, τους πέντε που φύγαν το χίλια οχτακόσια τόσο, διάφορες τέτοιες ομάδες, να συνεννοηθούμε λέει. Αυτό είναι υπαρκτό γεγονός, έγινε πριν μια βδομάδα, να μαζευτούμε όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, να αποφασίσουμε να γίνει μια απεργία για τα μέτρα αυτά της αξιολόγησης και να πάμε την άλλη Τετάρτη σε μια βδομάδα και να κάνουμε την πανελλαδική απεργία, για να πάμε να καπελώσουμε το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Καταντά γελοίο. Και τους λέμε: Ρε παλικάρια, έχετε συνδικαλιστές, έχετε ανθρώπους στο κίνημα, αυτούς που έχετε, εντάξει το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ έχει περισσότερους, θα πάμε σ' αυτά τα σωματεία στις Ομοσπονδίες, στα Εργατικά Κέντρα, όπου θέλετε και θα τους βάλουμε αυτό το ζήτημα. Θα συζητήσουμε τα αιτήματα, μέσα στις συνελεύσεις, εκεί θα γίνει και η διαπάλη η απαραίτητη.

Να περάσει στο λαό ο πλούτος που παράγει

-- Μας θυμίζει ένας φίλος που παρακολουθεί την πολιτική και τη δράση σας και μου λέει: Εντάξει η κριτική, σαφής κ.λπ. Χρειάζεται και αντιπρόταση. Η αντιπρόταση για να μην περιμένουμε το σοσιαλισμό, τι έχετε κάνει στο επίπεδο της οικονομίας. Εχετε πει δηλαδή ότι χρειάζεται μίνιμουμ μισθός για τον καθένα 1.200, γιατί δεν φτάνει.

-- Και άλλα αιτήματα. Και προτάσεις νόμου έχουμε καταθέσει.

-- Οχι, εγώ λέω μόνο για τους μισθούς, συντάξεις και τα λοιπά. Την κουβέντα των ημερών. 1.200x14x5.000.000 που είναι ο ενεργός πληθυσμός μαζί με τους συνταξιούχους, βγάζει ένα αποτέλεσμα. Που θα τα βρούμε; Που θα τα βρείτε;

-- Ε! Να, είδατε που πάμε πάλι στο αδιέξοδο που λέει, αφού έτσι τα κάνανε, ας τα φάνε. Δηλαδή κάνανε όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς τους είπαμε πού θα τα βρούμε.

-- Οχι στο σοσιαλισμό. Τώρα..

-- Σας απάντησα πριν. Εδώ και τώρα, εάν τύχαινε να είμαι κυβέρνηση, θα κοινωνικοποιούσα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, γιατί πλούτος υπάρχει. Τα χρόνια της κρίσης που ο λαός μας, όλοι χάσαμε μισθούς, χάσαμε συντάξεις, χάθηκαν πάρα πολλά πράγματα, την ίδια ώρα υπήρχαν όμιλοι, συγκεκριμένοι, μεγάλοι, αρκετοί, οι οποίοι είχαν τεράστια κερδοφορία, με χρήματα που ούτε τα επένδυσαν φυσικά, όπως έλεγαν οι ίδιοι, εδώ. Αυτός ο πλούτος πρέπει να περάσει στο λαό. Εάν υπήρχε μια πρόταση τέτοια, γιατί τέτοιες προτάσεις είχαν και άλλες δυνάμεις πριν, μόνο που ήταν στα λόγια, σε συνθήματα, και εννοούσαν άλλα.

-- Κύριε Κουτσούμπα, εγώ, λέει στο μήνυμα κάποιος, είμαι εργάτης. Σε μία μελλοντική κατάσταση με το ΚΚΕ, πάλι εργάτης δεν θα είμαι; Τι θα αλλάξει; Τι μου υπόσχεται ο κύριος Κουτσούμπας;

-- Ε, εργάτης να είναι και όλη η κοινωνία, εργαζόμενοι θα πρέπει να είμαστε. Τι σημασία έχει; Δηλαδή ένας που παίρνει ένα πτυχίο από πανεπιστήμιο ή άλλος που παίρνει ένα από ΤΕΙ δεν πρέπει να δουλεύει στην παραγωγή; Αλλος θα δουλεύει στο επιστημονικό του αντικείμενο, με το μυαλό του, με τα χέρια του, με το κομπιούτερ, άλλος θα σχεδιάζει, άλλος θα ξέρει να δουλεύει τις μηχανές, όλες οι εργασίες είναι απαραίτητες. Μόνο που θα υπάρχει εργασία για όλους, θα υπάρχει μισθός, που μπορεί να είναι 800 ευρώ, που σήμερα δεν φτάνει και πάλι εκεί να είναι και πολύ καλός μισθός, να σου μένουν κιόλας που λέει ο λόγος, αφού θα έχει Υγεία δωρεάν, θα έχει Παιδεία δωρεάν, θα έχει πολιτισμό, αθλητισμό, μια σειρά άλλες παροχές, θα έχει πάμφθηνη αν δεν είναι δική του στέγη, διαμέρισμα, θα έχει πάρα πολύ φθηνές συγκοινωνίες, θα έχει πάρα πολλά πράγματα. Αυτά είναι που καθορίζουν και το εισόδημα και το τι θα έχει.

Η δημιουργία «κλίματος» προετοιμάζει το έδαφος για μεγαλύτερη ένταση

-- Κλείνουμε με μια κουβέντα για τα ελληνοτουρκικά, γιατί εκεί η θέση σας είναι αρκετά σκληρή θα έλεγα, για το θέμα της σύγκρουσης που έχουμε αυτό το διάστημα. Εκφράζετε ανησυχία για γενικευμένη κρίση. Σας ανησυχεί αυτή η ένταση στο Αιγαίο;

-- Οχι μόνο μας ανησυχεί, αλλά έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι πάντα οι στιγμές των εντάσεων, η δημιουργία ενός κλίματος προετοιμασίας ουσιαστικά πολεμικής, έστω και αν σήμερα αυτό μένει στο επίπεδο των δηλώσεων και δεν προχωράει και σε πρακτικές ενέργειες - αν και έχουμε και κάποιες ψιλοαψιμαχίες σε καθημερινή βάση - προετοιμάζουν το έδαφος για μεγαλύτερη ένταση. Βεβαίως, όταν δημιουργείται ένα πρόβλημα, ένα απλό θερμό επεισόδιο, αν και ποτέ το οποιοδήποτε θερμό επεισόδιο δεν μπορεί να το θεωρείς απλό, γιατί πάντα κάτι κατοχυρώνει, γιατί δείχνει και σε ποια κατεύθυνση κινείται. Να σας θυμίσω μόνο τα Ιμια, όπου ήταν ένα επεισόδιο, δεν οδήγησε δηλαδή σε γενικευμένη πολεμική σύρραξη, όμως δημιούργησε δεδομένα. Υπογράψαμε για ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο ή μια σειρά τέτοια ζητήματα. Αρα λοιπόν και η τουρκική εξωτερική πολιτική της αστικής τάξης έχει τέτοια κατεύθυνση, και δυστυχώς οι λεονταρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής αστικής τάξης, δεν λύνουν αυτά τα προβλήματα, ούτε οδηγούν σε διέξοδο. Η ένταση για παράδειγμα των εξοπλισμών δεν γίνεται για την πραγματική άμυνα, για την υπεράσπιση της λαϊκής κυριαρχίας, αλλά ουσιαστικά, όπως ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας έχει δηλώσει, οφείλεται στο σχεδιασμό των εξοπλισμών που έχει το ΝΑΤΟ. Και πολλά άλλα, όπως για παράδειγμα ότι πήγαν στο Καστελόριζο μαζί με τη Χρυσή Αυγή. Το ζήσαμε κι αυτό. Αρα όλα αυτά δείχνουν την κατάσταση την οξυμένη που υπάρχει ευρύτερα στην περιοχή, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή, Ουκρανία, Μαύρη Θάλασσα, από πάνω μας στα δυτικά Βαλκάνια αν εμπλακούν και αυτά, γιατί έχουν και σχέση συνεργασίας με την Τουρκία, παράδειγμα Αλβανία, περιπλέκουν την κατάσταση.

Τεχνικό λάθος του ΣΚΑΪ

Οπως ενημέρωσε με επιστολή του ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, η διακοπή της ομαλής ροής της εκπομπής την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, οφειλόταν σε μια λάθος τεχνική ρύθμιση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ