ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2017
Σελ. /24
Οι «γκρίζες ζώνες» και το ΝΑΤΟ

Τα παρακάτω ειπώθηκαν στην ίδια συνέντευξη, από τον ίδιο άνθρωπο, τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δ. Βίτσα: 1. «Το ξεκάθαρο για εμάς, για την Ελλάδα, είναι ότι δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο. Ξέρουμε, και με διεθνείς συνθήκες, οι οποίες ήρθαν να επικυρώσουν αγώνες, ποια είναι τα δικά μας». 2. «Και εμείς και η Τουρκία είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ. Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ήταν πολύ ωφέλιμη, για την εικόνα, σε σχέση με την Ελλάδα, που διαμορφώνεται σε διεθνές πλαίσιο, παρά για την Τουρκία». Τώρα, πώς γίνεται, και «γκρίζες ζώνες» να μην υπάρχουν και η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο να αποθεώνεται, μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα) μπορεί να το εξηγήσει. Αραγε ο αναπληρωτής υπουργός δεν έχει ακουστά τη θέση του ΝΑΤΟ για το Αιγαίο; Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι όλο το Αιγαίο είναι μια «γκρίζα ζώνη» για το ΝΑΤΟ; Αλλωστε, ένα από τα λίγα κατοχυρωμένα πράγματα για το ΝΑΤΟ είναι η μη αναγνώριση συνόρων ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Οποιος παραβλέπει αυτό το γεγονός δεν κοροϊδεύει απλά το λαό, αλλά φέρει και σοβαρή ευθύνη για την εξέλιξη των ανταγωνισμών με την τουρκική αστική τάξη και την εμπλοκή των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στην περιοχή.

Το 'χουν ρίξει στη «διαφάνεια»

Στους στόχους της καπιταλιστικής ανάκαμψης, συμφωνούν. Στους όρους με τους οποίους αυτή θα γίνει, επίσης. Αλλωστε, όλοι μαζί κι αντάμα το ψήφισαν το 3ο μνημόνιο που προστέθηκε στα προηγούμενα, για να ισοπεδώσει κι άλλο μισθούς, δικαιώματα, συντάξεις και να ανοίξει κι άλλα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο. Ολοι μαζί και αντάμα ζητάνε τώρα να κλείσουν οι «εκκρεμότητες» της β' «αξιολόγησης» για να μη «χάνεται ο χρόνος» για την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών. Στα «γεωστρατηγικά»; ΝΑΤΟ «και ξερό ψωμί» για να 'ναι η Ελλάδα «πόλος σταθερότητας» για τα μονοπώλια και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή. Για την ΕΕ; Σκίζονται και για τις ταχύτητες και για να 'ναι η Ελλάδα «στο σκληρό πυρήνα». Αρα; Τι απομένει στα αστικά κόμματα για να ανακατεύουν τη σούπα των διεργασιών για το σχηματισμό των επόμενων σταθερών κυβερνήσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο; «Siemens», δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, εφάπαξ του πρώην προέδρου του ΔΕΣΦΑ, από την Παρασκευή και εξοπλιστικά επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Ε, και με λίγο «βαριές κουβέντες», «προσωπικές επιθέσεις» και πάει λέγοντας, για να κρύβεται και το γεγονός που αποδεικνύεται ξανά και ξανά, για τα διάφορα «λουλούδια» που φυτρώνουν πάνω στην «κοπριά» της καπιταλιστικής κερδοφορίας, «δέσαμε»...

Το ζήτημα είναι η ... τάση

Μια εικόνα για τις «προκλήσεις» και τις «ευκαιρίες» της περιβόητης ΚΑΠ, που έχει ξεριζώσει χιλιάδες φτωχούς αγρότες από τη γη τους, έδωσε χτες ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, Φιλ Χόγκαν, μιλώντας στην «3η Σύνοδο Αγροτικών Επιχειρήσεων» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με διοργανωτή το περιοδικό «Economist». Τι είπε; Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «τόνισε τη σπουδαιότητα της αγροτοβιομηχανίας, η οποία μπορεί να διαδραματίσει, και στην Ελλάδα, σημαντικό ρόλο για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη». Δήλωσε ακόμα ότι «η ΕΕ έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα γεωργικών προϊόντων διατροφής, υπογραμμίζοντας ότι το βασικό στοιχείο της επιτυχίας αυτής είναι η ποιότητα» και ότι «οι νέες καταναλωτικές τάσεις ευνοούν τα τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας», διασφαλίζοντας «βιώσιμες συνθήκες διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές». Ουσιαστικά, δηλαδή, επιβεβαίωσε όλα τα βασικά χαρακτηριστικά της ευρωενωσιακής πολιτικής, τα οποία υλοποιεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ως έναν μάλιστα από τους «πυλώνες» για την καπιταλιστική ανάκαμψη: Τις «ευκαιρίες» για τους αγροτοκαπιταλιστές και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια, τον προσανατολισμό συνολικά της αγροτικής παραγωγής όχι φυσικά στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα, αλλά στις εξαγωγές. Και κάπου εκεί, μέσα σε ένα τέτοιο σχέδιο, η ΕΕ και η κυβέρνηση πουλάνε το παραμύθι στους μικρομεσαίους αγρότες ότι αν τάχα «αρπάξουν» την ευκαιρία και τις «νέες τάσεις» (λες και η διατροφή είναι... μόδα), θα πιάσουν την καλή...

Αλεπούδες στο παζάρι

Από την προχτεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η συζήτηση για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Την εισήγηση στη σχετική συζήτηση έκανε η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Φ. Μογκερίνι, που πρόσφατα επισκέφτηκε τα Βαλκάνια. Το περιεχόμενο και το πνεύμα της συζήτησης μετέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, λέγοντας ότι «η ένταση και οι διαιρέσεις έχουν βγει εκτός ελέγχου, εν μέρει εξαιτίας κακών εξωτερικών επιδράσεων, οι οποίες έχουν αποσταθεροποιήσει αρκετές χώρες για κάποιο διάστημα» και ότι ο ίδιος εισηγείται στη Σύνοδο την «ανάληψη δράσης». Είναι φανερό ότι η κινητικότητα στα Βαλκάνια μεγαλώνει και ότι η περιοχή αναδεικνύεται σε πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με σενάρια ακόμα και για επαναχάραξη συνόρων. Η λαϊκή επαγρύπνηση είναι επιβεβλημένη, καθώς, όπως φαίνεται, πολλές αλεπούδες γυροφέρνουν ξανά στο παζάρι των Βαλκανίων...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1822 Με τη βοήθεια επαναστατών από τη Σάμο, η Χίος εξεγείρεται κατά της οθωμανικής κυριαρχίας.

1923 Τραγικό ναυάγιο σημειώνεται στο Σαρωνικό. Το επίτακτο ναυαγοσωστικό «Αλέξανδρος Ζ» βυθίζεται λόγω θαλασσοταραχής κοντά στην Ψυττάλεια, με αποτέλεσμα να πνιγούν 297 άτομα, στην πλειοψηφία τους ναύτες.

1935 Η ναζιστική Γερμανία προετοιμάζεται πυρετωδώς για το νέο ιμπεριαλιστικό μοίρασμα του κόσμου. Σαν σήμερα ο Χέρμαν Γκέρινγκ ανακοινώνει επισήμως τη δημιουργία της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, της «Λουφτβάφε».

1938 Το Αυστριακό Εθνοσοσιαλιστικό Κόμμα πραγματοποιεί πραξικόπημα, τα γερμανικά στρατεύματα περνούν ανενόχλητα τα σύνορα και την επόμενη μέρα (12/3) η Αυστρία προσαρτάται στο Γ' Ράιχ.

1944 Πάνω από επτακόσιες γυναίκες από την περιοχή των Τρικάλων μαζεύονται στο χωριό Ζούλιανη, για να κατέβουν στην πόλη και να διαμαρτυρηθούν για την επιστράτευση που σχεδίαζαν οι Γερμανοί. Οι Γερμανοί τις συλλαμβάνουν και τις κλείνουν στη φυλακή για δύο μέρες. Υστερα από γενικό ξεσηκωμό της περιοχής, οι κατακτητές τις άφησαν ελεύθερες.

1955 Πεθαίνει ο Σκοτσέζος βιολόγος, φαρμακολόγος και βοτανολόγος Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που μαζί με τη σύζυγό του Αμαλία Φλέμινγκ, ανακάλυψε την πενικιλίνη. Για την επιτυχία του αυτή τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής (1945).

1956 Συνέρχεται στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας η 6η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (11-12/3/1956), που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής των έξι ΚΚ (ΕΣΣΔ, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τσεχοσλοβακίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας), η οποία συγκροτήθηκε στη διάρκεια του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ. Η παρέμβαση της Επιτροπής οδήγησε στη δεξιά οπορτουνιστική στροφή του Κόμματος. Στροφή που στηρίχθηκε και υποβοηθήθηκε από αντίστοιχη, αλλά περιορισμένη έως τότε τάση μέσα στο ΚΚΕ. Στην Ολομέλεια, ασκήθηκε κριτική για την επιλογή του Κόμματος για αποχή από τις εκλογές του 1946 και τον ένοπλο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού. Στον τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκο Ζαχαριάδη, αποδόθηκαν κατηγορίες για «ανώμαλο εσωκομματικό καθεστώς», «προσωπολατρία» κ.λπ. Η 6η Πλατιά Ολομέλεια καθαίρεσε τον Νίκο Ζαχαριάδη από ΓΓ της ΚΕ και από το ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

1965 Κοινοποιείται στα σχολεία η αντικομμουνιστική Εγκύκλιος 1010 της κυβέρνησης της Ενωσης Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Η Εγκύκλιος είχε ως στόχο το τσάκισμα του μαθητικού κινήματος. Επρόκειτο για μια απροκάλυπτη αντικομμουνιστική, αντιλαϊκή επέμβαση, που επιχειρούσε να εξοβελίσει κάθε αντίσταση του κινήματος στο χώρο της εκπαίδευσης. Αιχμή αυτής της κατάπτυστης Εγκυκλίου ήταν το χτύπημα της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (ΔΝΛ), που πρωτοστατούσε στους μεγάλους αγώνες για την Παιδεία.

1978 Πεθαίνει η τραγουδίστρια και ηθοποιός Σοφία Βέμπο.

1997 Μετά την ένοπλη εξέγερση που συντάραξε ολόκληρη την Αλβανία και την παραίτηση της κυβέρνησης, ο Σαλί Μπερίσα όρισε νέο πρωθυπουργό. Αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπασκίμ Φίνο.

2004 Πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης προκαλεί το θάνατο 191 ανθρώπων, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.400.

2011 Εγκέλαδος 9 Ρίχτερ χτυπάει την Ιαπωνία. Ακολουθεί μεγάλο τσουνάμι (σε ορισμένες περιπτώσεις ύψους 20 μέτρων), καταστρέφοντας κατοικημένες ζώνες σε βάθος ακόμη και 20 χλμ., με αποτέλεσμα το θάνατο 15.365 ανθρώπων, τον τραυματισμό 5.363 άλλων, 8.206 αγνοούμενους και πάνω από 300.000 άστεγους λόγω ραδιενεργούς μόλυνσης εκτενών κατοικημένων ζωνών γύρω από το πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org