Παρασκευή 10 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ακουαρέλες με φυσικά τοπία της Μάρθας Κορίτσογλου

Τη Δευτέρα 13 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., εγκαινιάζεται η έκθεση της Μάρθας Κορίτσογλου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Στην έκθεση παρουσιάζεται μία ενότητα από 45 περίπου ακουαρέλες, φιλοτεχνημένες (οι περισσότερες) κατά την περίοδο 2011 - 2017, στις οποίες η καλλιτέχνιδα απεικονίζει κυρίως το φυσικό τοπίο, μέσα από τις διάφανες αποχρώσεις της υδατοyραφίας και με την υπαινικτική ή άμεση ανθρώπινη παρουσία ως αναπόσπαστο μέρος του.

Η Μάρθα Κορίτσογλου σπούδασε Συντήρηση Εργων Τέχνης στη Σχολή Δοξιάδη και Ζωγραφική και Χαρακτική στην Accademia di Belle Arti της Φλωρεντίας. Εχει εργαστεί ως συντηρήτρια σε αρχαιολογικές ανασκαφές και σημαντικά βυζαντινά και νεότερα μνημεία, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εικονογράφηση βιβλίων και τη σκηνογραφία. Για 26 χρόνια εργάστηκε ως καθηγήτρια Εικαστικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Εχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και πολιτιστικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για το έργο της, η ιστορικός Τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν γράφει:

«Ατμοσφαιρική στο έπακρον, η εικαστική γραφή της Μάρθας Κορίτσογλου γητεύει, μεμιάς, όχι μόνο το οπτικό μας πεδίο αλλά την ίδια την ψυχή μας. 'Η, καλύτερα, στήνει ανεξάντλητους διαύλους επικοινωνίας με αυτή καθαυτή την ενέργεια που ορίζει και διέπει την πεμπτουσία των ερεθισμάτων που διεγείρουν τον ψυχισμό και το ταλέντο της δημιουργού...

Με πρωταγωνιστές: Θαλασσινά τοπία και ακρογιαλιές, απογυμνωμένα ως επί το πλείστον δέντρα, κατ' εξοχήν διακριτικές ανθρώπινες παρουσίες και ουρανούς κατοικημένους από ανάλαφρα σύννεφα με ιδιωματικές αποχρώσεις, η Κορίτσογλου υπαινίσσεται έναν κόσμο σε ευρηματικό μεταίχμιο ανάμεσα στην ύλη αυτή καθαυτή και στη μεταφυσική της διάσταση»...

Τη βραδιά των εγκαινίων θα συνοδεύσουν μουσικά η Σταυρούλα Μέντη (βιολί) και Ανθή Γουρουντή (πιάνο).

Επιμέλεια έκθεσης: Γεωργία Μάζη, ιστορικός Τέχνης Διάρκεια έκθεσης: 13 έως 19 Μάρτη, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Παλαιό Ταχυδρομείο) Φίλωνος 29, Πειραιάς. Τηλ. επικοινωνίας: 210.41.01.402 - 405. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. - 3 μ.μ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org