Παρασκευή 10 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολοι τον ήξεραν «ο Αρμένης»...

«O Αρμένης» είναι η δραματοποίηση του ομότιτλου λογοτεχνικού διηγήματος της Χαράς Κοσεγιάν (από το βιβλίο «Η λοχεία της απουσίας»), με χρήση αυθεντικού πρωτότυπου οπτικοακουστικού υλικού που θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων της Πάτρας (τηλ. 2610.273.613), στις 13 και 14 Μάρτη, στις 21.00.

Παίζοντας με σκηνικές δράσης και εικόνες πάνω στην ιδέα του πώς το συλλογικό επηρεάζει την ατομικότητα, το διήγημα εντάσσει τον μικρόκοσμο ενός αυθεντικού προσώπου στο μεγάλο γεγονός της γενοκτονίας των Αρμενίων, που φέτος είναι η 100ή επέτειος της.

«Τον λέγαν Καραμπέτ. Τον φώναζαν Καραμπέτη. Ολοι τον ήξεραν "ο Αρμένης"... Ολα άρχισαν στον "μεγάλο πόλεμο", αν και δεν κατάλαβα ποτέ μου: ποιος πόλεμος είναι τάχα μεγάλος και ποιος μικρός... Αλλά, η γενοκτονία είναι παζάρι διαλογής. Ολα ανοιχτά στο χωράφι, μα μόνο κάποια στάχυα ξεπατώνονται... η κατάρα κάποιων που γεννήθηκαν Αρμένιοι, Πόντιοι, Κούρδοι, Εβραίοι... Φόρτωμα για την Ελλάδα το 1915, όπου φύγει φύγει, όποιος προλάβει να γλιτώσει την κατάρα της γενοκτονίας, ενάμισι εκατομμύριο ψυχές σκότωσαν οι γείτονες τότε στο καραβάνι θανάτου, της πείνας, της δίψας και της ντροπής... Από κει και πέρα η προσωπική του καθενός ιστορία».

Δραματουργική επεξεργασία: Τάσος Μπλάτζιος. Σκηνοθεσία: Τάνια Κίτσου - Τάσος Μπλάτζιος. Σκηνογραφία - φωτισμοί: Τάνια Κίτσου. Μουσική επένδυση: Παραδοσιακή αρμένικη μουσική και τραγούδια. Video art: gcl.dp productions Γιώργος Συμεωνίδης, Αρτεμις Σταθάκου. Κοστούμια - Μακιγιάζ: Λάζαρος Μήλιος. Οπτικοακουστικό υλικό: Περιοδικό ΑΡΜΕΝΙΚΑ - Μάικ Σιλιγκιριάν, Κρισταμπόρ Μισικιάν. Ερμηνεία: Τάσος Μπλάτζιος, Βούλα Πελεκάνου, Μαρία Καστάνη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org