Σάββατο 4 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ανεβάζει τόνους» απέναντι στη Γερμανία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, μίλησε για «καθαρά φασιστική πρακτική», σχολιάζοντας την προχτεσινή απόφαση των γερμανικών αρχών να ματαιώσουν δύο συγκεντρώσεις του (κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία) ΑΚΡ που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν σε Κολωνία και Γκαγκενάου. Η ματαίωση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας, που επέδωσε μάλιστα σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στον Γερμανό πρέσβη στην Τουρκία, μέσα σε ένα φόντο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών και αντιθέσεων (βλέπε για παράδειγμα διαφωνίες όσον αφορά τις εξελίξεις και επιδιώξεις στη Συρία, ευρύτερα στη Μέση Ανατολή), που ξέσπασε με αφορμή τη φυλάκιση του Τούρκου ανταποκριτή της εφημερίδας «Die Welt» Ντενίζ Γιουτζέλ.

Αιχμηρές δηλώσεις, όμως, έκανε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που υπογράμμισε ότι - σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» - αν η Γερμανία θέλει να διατηρήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, πρέπει να μάθει πώς να συμπεριφέρεται. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίσει την Τουρκία ως ισότιμο εταίρο, αλλιώς η χώρα του θα απαντήσει χωρίς δισταγμό.

Πάντως, ανακοινώθηκε ότι στις 8 Μάρτη, στη Γερμανία θα συναντηθούν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

  • Να σημειωθεί ότι, χτες, οι αρχές στο Γκαγκενάου εκκένωσαν το δημαρχείο της πόλης μετά την απειλή για τοποθέτηση βόμβας. Τοπικοί αξιωματούχοι υπέθεταν ότι η βόμβα συνδεόταν με την ακύρωση της προεκλογικής εκδήλωσης του τουρκικού ΑΚΡ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ