Σάββατο 4 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Προχωρούν οι αντιλαϊκές κολεγιές στην Ενέργεια

Κοντά σε συμφωνία για κατασκευή αγωγού Τουρκία - Ισραήλ;

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την ευρύτερη «κινητικότητα» που δυναμώνει στην Ανατολική Μεσόγειο γύρω από την καταλήστευση του φυσικού πλούτου των λαών, επιβεβαιώνουν οι επαφές που πυκνώνουν τον τελευταίο καιρό μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Πρόσφατο δημοσίευμα της «Χουριέτ» επισημαίνει ότι οι δυο πλευρές «συνεχίζουν τις συζητήσεις για την κατασκευή ενός αγωγού που θα μπορούσε να μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο στην Τουρκία και κατ' επέκταση στις ευρωπαϊκές αγορές». Υποστηρίζει ότι «Τουρκία και Ισραήλ επιδιώκουν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία έως το καλοκαίρι», αναμένοντας ότι ισραηλινό αέριο θα μπορέσει να ρέει προς την Τουρκία από το 2021.

Παράλληλα, η εφημερίδα εστιάζει και σε πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αγκυρα, Εϊταν Νάεχ, ότι Τουρκία και Ισραήλ επιδιώκουν να δυναμώσουν τη συνεργασία τους στην Ενέργεια, αλλά και ότι μια διευθέτηση στο Κυπριακό θα μπορούσε να «επιταχύνει» την ενεργειακή συνεργασία ειδικά ανάμεσα σε Αγκυρα και Τελ Αβίβ, που - όπως ο ίδιος πρόσθεσε - διαθέτουν μεγάλη «δυναμική».

Ενδεικτικές είναι ακόμα και σειρά συναντήσεων κυβερνητικών αλλά και επιχειρηματικών παραγόντων που έχουν προγραμματιστεί το επόμενο διάστημα, όπως: 14 με 17 Μάη θα επισκεφτεί το Ισραήλ αντιπροσωπεία Τούρκων επιχειρηματιών, ενώ το Τελ Αβίβ έχει απευθύνει ειδική πρόσκληση για συμμετοχή και του Τούρκου υπουργού Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκσί. Τον Απρίλη, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομίας, Ελι Κοέν, θα επισκεφτεί την Τουρκία. Τέλος, αντίστοιχη πρόσκληση έχει απευθύνει η άλλη πλευρά και στον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, για να επισκεφτεί το Τελ Αβίβ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ