Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
TΟΥΡΚΙΑ
Προεκλογική περίοδος με διεργασίες σε πολλά «μέτωπα»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με φόντο την αυξανόμενη ανησυχία για την τουρκική οικονομία ξεκίνησε και η επίσημη προεκλογική περίοδος στην Τουρκία, μπροστά στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα γίνει στις 16 Απρίλη.

Χτες, ανακοινώθηκε ότι η επίσημη ανεργία στη χώρα έφτασε στο 12,1%, στα μεγαλύτερα ποσοστά της τελευταίας 7ετίας, αποτυπώνοντας δεδομένα που συνδέονται και με την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Στο μεταξύ, η ηγεσία του κυβερνώντος ισλαμιστικού ΑΚΡ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση τελικά του σοσιαλδημοκρατικού κεμαλικού CHP να μην προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος. Είχε προηγηθεί μια μέρα πριν, η ανακοίνωση από τον ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ότι «αν κινδυνεύει η κυριαρχία του λαού ανώτατο δικαστήριο για να αποφανθεί σχετικά είναι ο ίδιος ο λαός».

Από τη μεριά του φιλοκουρδικού HDP, η βουλευτής Φιλίζ Κερεστετσίογλου απέρριψε «σενάρια» ότι το κόμμα της θα μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι θα στηρίξει ενεργά το «όχι». Πάντως, αρκετοί συνδέουν τέτοια σενάρια με μια «κινητικότητα» που εντοπίζουν γύρω από το Κουρδικό, σχολιάζοντας πως μια αποχή του HDP θα ωφελούσε το AKP. Στη «Χουριέτ» εμφανίστηκε χτες νέο άρθρο για τη «νέα ορμή στις συνομιλίες για το Κουρδικό». Η συντάκτρια εντόπιζε «διαφορετική προσέγγιση από το Προεδρικό Μέγαρο σχετικά με το Κουρδικό μετά την επίσκεψη του διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο στην Αγκυρα» και αναφερόταν στην «κινητικότητα» του Ιλνούρ Τσεβίκ (συμβούλου σήμερα του Τούρκου Προέδρου που είχε διακριθεί - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - για τις επαφές του με την αυτόνομη κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν και τη μεσολάβηση για τη «ρύθμιση» θεμάτων στις σχέσεις της Αρμπίλ με την Αγκυρα), που αναρωτιέται για το αν το PYD (σ.σ. κόμμα των Κούρδων της Συρίας) θα μπορούσε να γίνει όπως ο Μπαρζανί» (σ.σ. που συνεργάζεται σημαντικά με την τουρκική κυβέρνηση).

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έκθεση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, σημείωνε χτες ότι «εφαρμόζοντας με υπερβολική ευρύτητα τις έννοιες της "τρομοκρατικής προπαγάνδας" και της "υποστήριξης προς μια τρομοκρατική οργάνωση", μεταξύ άλλων και για δηλώσεις και για πρόσωπα που προφανώς δεν προτρέπουν σε βία, και καταφεύγοντας με υπερβολικό τρόπο στις διατάξεις που τιμωρούν τη δυσφήμηση, η Τουρκία έχει μπει σε μια πολύ επικίνδυνη οδό». Η έκθεση ζητά να αρθεί η κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» και να «σταματήσουν τις πολυάριθμες απαράδεκτες προσβολές της ελευθερίας της έκφρασης, ιδιαίτερα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της ακαδημαϊκής ελευθερίας». Σημειώνουμε ότι η κριτική για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία αποτελεί πεδίο έκφρασης διαφόρων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και αντιθέσεων.

  • Η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε χτες εφόδους στα διαμερίσματα τεσσάρων ιμάμηδων που θεωρούνται ύποπτοι ότι διενεργούσαν κατασκοπεία για λογαριασμό της τουρκικής κυβέρνησης σε βάρος υποστηρικτών του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ