Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αναταράξεις στους Ρεπουμπλικάνους

ΠΑΡΙΣΙ.--

Εύθραυστες ισορροπίες στους Ρεπουμπλικάνους, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία, μαρτυρά η επιστολή που χτες είχαν ετοιμάσει δεκάδες βουλευτές του (40 σύμφωνα με πηγή της «Φιγκαρό») ζητώντας ουσιαστικά την αντικατάσταση του Φρανσουά Φιγιόν από τη θέση του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του Απρίλη.

Στη σχετική επιστολή, ο Φιγιόν δεχόταν επικρίσεις επειδή δεν έχει δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται μέλη της οικογένειάς του και γινόταν έκκληση για άμεση σύγκληση του πολιτικού γραφείου για να ληφθούν αποφάσεις, εκφράζοντας ανησυχία ότι οι Ρεπουμπλικάνοι «δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σ' αυτήν την προεδρική εκλογή με ηρεμία και αξιοπρέπεια».

Πάντως, αργότερα η επιστολή αποσύρθηκε. Χτες, ο βουλευτής Ζορζ Φενέκ, που φέρεται να πρωτοστάτησε στη συλλογή των αντίστοιχων υπογραφών δήλωνε ότι «κανείς» «δε θέλει να του (σ.σ. στον Φιγιόν) πει την αλήθεια», επιμένοντας ότι «πάμε καταπάνω στον τοίχο» και ότι θα υπάρξει μεγάλο κόστος για τη συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές. Να σημειωθεί ότι ο Φενέκ ανήκε στο μέρος των στελεχών που είχαν στηρίξει το Ν. Σαρκοζί στις εσωκομματικές εκλογές.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ΥΠΕΞ, Ζαν Μαρκ Ερό, είπε χτες ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα εναντίον οποιασδήποτε χώρας παρέμβει στις προεδρικές εκλογές. Είχε προηγηθεί διαμαρτυρία του «Εμπρός!» ότι η προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν βάλλεται από επιθέσεις «ψευδών ειδήσεων» που εξαπολύουν ρωσικά ΜΜΕ, αλλά και διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον βάσεων δεδομένων του κόμματος.

  • Σε συνομιλίες για πιθανή εξαγορά των εταιρειών «Opel» και «Vauxhall» βρίσκονται ο γαλλικός όμιλος της «Πεζό» (PSA) και ο αμερικανικός κολοσσός «Τζένεραλ Μότορς». Αναλυτές εκτιμούν ότι μια τέτοια συμφωνία θα διασφαλίσει στην PSA πάνω από το 16% στην ευρωπαϊκή αγορά επιβατικών οχημάτων και θα τη φέρει στη δεύτερη θέση της κατάταξης στη γηραιά ήπειρο.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ