Σάββατο 11 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρεμιέρα του έργου «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία»

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Στ. Κραουνάκη
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Στ. Κραουνάκη
Το έργο «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ, σε λιμπρέτο, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, έκανε προχτές το βράδυ πρεμιέρα, στο Θέατρο Τέχνης «Καρόλου Κουν» της οδού Φρυνίχου, στην οποία παραβρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το έργο, ορόσημο του σουρεαλιστικού κινήματος, «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» (Ροζέ Βιτράκ-1928) που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα από τον Κάρολο Κουν κατά την περίοδο 1973-'74, ανεβαίνει και πάλι στο Θέατρο Τέχνης και πρώτη φορά παγκοσμίως με τη μορφή μουσικού έργου.

Ο Βικτώρ είναι ένα «παρά φύσιν έξυπνο», υπερανεπτυγμένο εννιάχρονο αγόρι που καταλαβαίνει τα πάντα, αλλά δεν έχει προλάβει ακόμα να ζήσει τίποτα. Τη μέρα των γενεθλίων του, αυτό το μέχρι σήμερα παιδί - υπόδειγμα με την προδιαγεγραμμένη «καριέρα μοναχογιού» της αστικής τάξης, αποφασίζει να «τινάξει το σπίτι του στον αέρα». Αποκαλύπτοντας τη μοιχεία του πατέρα του, ο Βικτώρ θα ξεσκεπάσει με βίαιο τρόπο όλη την υποκρισία και τη σαπίλα της οικογένειας, αλλά και της τάξης του. Θα σπείρει την καταστροφή. Αλλά θα καταστραφεί και ο ίδιος. Γιατί θα συνειδητοποιήσει ότι έχει ήδη «μολυνθεί» από το περιβάλλον του. Και ότι είναι πολύ μικρός και ανίκανος ν' αλλάξει οτιδήποτε γύρω του. Πόσο, αλήθεια, λυτρωτικός μπορεί να είναι ο θάνατος για ένα εννιάχρονο παιδί που συνειδητοποιεί ότι δεν έχει νόημα να ζήσει άλλο...;

Δραματoλόγος παράστασης: Πλάτων Μαυρομούστακος. Σκηνικά - Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Χορογραφίες: Μαρίζα Τσίγκα. Σχεδιασμός Φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου. Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη.

Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Βικτώρ: Σταμάτης Κραουνάκης, Λιλή: Χάρης Φλέουρας, Εσθήρ: Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αιμιλία/ Ιντά: Φένια Παπαδόδημα, Κάρολος: Χρήστος Γεροντίδης, Θηρεσία: Μαρία Τζάνη, Αντουάν: Γεράσιμος Γεννατάς, Στρατηγός: Κωνσταντίνος Ευστρατίου. Συμμετέχουν: Βασιλίνα Κατερίνη, Μάριος Κρητικόπουλος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Κώστας Κουτρούλης. Μουσική Διεύθυνση, πιάνο: Βασίλης Ντρουμπογιάννης. Κιθάρες, Κρουστά: Βάιος Πράπας.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή στις 21.15.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org