Σάββατο 11 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογραφική λέσχη αφιερωμένη στον Σεργκέι Αϊζενστάιν

Ιδρύεται σήμερα στην «Αλκυονίδα», με αφορμή την επέτειο 69 χρόνων από το θάνατό του

Αλλη μια επέτειος σήμερα για έναν μεγάλο της Τέχνης, αυτή τη φορά της τέχνης του κινηματογράφου: Συμπληρώνονται 69 χρόνια από το θάνατο του Σεργκέι Αϊζενστάιν.

Σκηνοθέτης, θεωρητικός της Τέχνης, της τεχνικής του κινηματογράφου, πρωτοπόρος δάσκαλος στη χρήση του μοντάζ, συνολικά ένας από τους πρωτοπόρους του σοβιετικού αλλά και παγκόσμιου κινηματογράφου, ο Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν επηρέασε σημαντικά την 7η τέχνη.

Γεννήθηκε στη Ρίγα στις 23 Γενάρη 1898. Το 1915 ξεκίνησε σπουδές μηχανικού στην Πετρούπολη. Παράλληλα, ασχολείται με τη ζωγραφική... Την άνοιξη του 1918 κατατάσσεται εθελοντής στον Κόκκινο Στρατό. Ασχολείται και με το θέατρο... Το 1924 γύρισε την πρώτη του ταινία, την «Απεργία», που έκανε μεγάλη εντύπωση. Ενα χρόνο αργότερα, η σοβιετική κυβέρνηση του αναθέτει τη δημιουργία ενός κινηματογραφικού έργου για την επέτειο των 20 χρόνων από την επανάσταση του 1905. Ο Αϊζενστάιν αποφασίζει να επικεντρωθεί στην εξέγερση στο «Θωρηκτό Ποτέμκιν». Η ταινία γυρίστηκε μέσα σε λίγες βδομάδες στην Οδησσό, με μερικούς ηθοποιούς, τον πληθυσμό της πόλης και ναύτες του Κόκκινου Στόλου. Ετσι γεννήθηκε ένα αριστούργημα που μέχρι σήμερα αποτελεί σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου.

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο από το θάνατο του Αϊζενστάιν το 1948, η «New Star» προχωράει στο πλαίσιο και του ετήσιου αφιερώματός της στα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση στην ίδρυση της «Κινηματογραφικής Λέσχης Αθήνας - Σεργκέι Αϊζενστάιν».

Η πρώτη συνάντηση και ίδρυση της λέσχης γίνεται σήμερα στις 3 μ.μ. στο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ» new star art cinema (Ιουλιανού 42, πλ. Βικτωρίας). Η πρόσκληση είναι ανοικτή σε όσους θέλουν να συμμετέχουν στην κινηματογραφική λέσχη, που θα είναι αφιερωμένη στον πρωτοπόρο ιδιοφυή Ρώσο θεωρητικό της τέχνης του κινηματογράφου και θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στις ταινίες μυθοπλασίας, στη σκηνοθεσία και την ηθοποιία.

Η «Κινηματογραφική Λέσχη Αθήνας - Σεργκέι Αϊζενστάιν» ιδρύεται με σκοπό την προβολή ποιοτικών ταινιών μυθοπλασίας. Πριν από κάθε προβολή, θα υπάρχει εισήγηση από έναν γνώστη της ταινίας και θα ακολουθεί συζήτηση σχετικά με τα θέματα που θίγονται στην ταινία. Επίσης, θα γίνονται σεμινάρια Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου και ένα ειδικό Αφιέρωμα στον Σεργκέι Αϊζενστάιν, με προβολές, ομιλίες, εκθέσεις, συζητήσεις.

Η έδρα της θα βρίσκεται στο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ» new star art cinema όπου θα γίνονται προβολές κάθε δύο Κυριακές (ώρα 2 μ.μ.) και σεμινάρια κάθε Σάββατο (ώρα 2 - 4 μ.μ.).

Τα μέλη της θα έχουν ιδιαίτερα προνόμια στο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ», με δωρεάν είσοδο για προβολές και εκδηλώσεις, ειδικά προνομιακές τιμές εισιτηρίων για προβολές ταινιών σε Φεστιβάλ, προτεραιότητα σε πρεμιέρες και εκδηλώσεις, εκπτώσεις σε βιβλία και CD-DVD κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ