Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Χοντραίνει η ενδοαστική αντιπαράθεση

  • Το Μεταναστευτικό στη συνάντηση του Ευρωπαίου Επίτροπου Μετανάστευσης με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας
  • Συνάντηση των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ και Γερμανίας την Παρασκευή

Ο Τραμπ συνεχίζει τις συναντήσεις στο Λευκό Οίκο (εδώ με σερίφηδες της επαρχίας)

Copyright 2017 The Associated

Ο Τραμπ συνεχίζει τις συναντήσεις στο Λευκό Οίκο (εδώ με σερίφηδες της επαρχίας)
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που επιχειρείται μέσω του πρόσφατα «παγωμένου» προεδρικού διατάγματος για την απαγόρευση της εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες, συνεχίζει να «ρίχνει λάδι» στη φωτιά της κόντρας όχι μόνο με δικαστές ομοσπονδιακών και πολιτειακών δικαστηρίων, αλλά κυρίως με τους διευθύνοντες συμβούλους κορυφαίων μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας αιχμής και οι οποίοι αντιδρούν γιατί έχουν εργαζόμενους υψηλής κατάρτισης μετανάστες, που πολλές φορές είναι και πιο φτηνοί.

Διευθύνοντες σύμβουλοι 127 εταιρειών όπως οι «Google», «Tesla», «Apple», HP, «Facebook», «Twitter», «Microsoft», «Netflix», έχουν υπογράψει νομικό έγγραφο υπεράσπισης των μεταναστών, προωθώντας το σε δικαστήριο της Ουάσιγκτον, με το οποίο αντιτίθενται στο προεδρικό διάταγμα για περιορισμό της μετανάστευσης. Στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι οι απαγορεύσεις εισόδου μεταναστών και προσφύγων από επτά μουσουλμανικές χώρες (Συρία, Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν και Υεμένη) «προκαλούν σοβαρές ζημιές» στις επιχειρήσεις τους και είναι «αντισυνταγματικές».

Τις αντιδράσεις τεχνολογικών μονοπωλίων ενάντια στο προεδρικό αντιμεταναστευτικό διάταγμα υποστηρίζουν ανάμεσα σε άλλους και πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Ομπάμα, αλλά και του Τζ. Ου. Μπους, όπως οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Τζον Κέλι και Μαντλίν Ολμπράιτ, και ο πρώην διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα. Οι πρώην αξιωματούχοι κατηγορούν τον Πρόεδρο Τραμπ ότι υπονομεύει την εθνική ασφάλεια, λέγοντας ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί το επίμαχο διάταγμα από άποψη εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

Επίσης, σήμερα τα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής και τα θέματα ασφάλειας θα τεθούν στο επίκεντρο συνάντησης που θα έχουν ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζον Κέλι, και ο ευρωενωσιακός Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην Ουάσιγκτον.

Επίσης, χαρακτηριστικό της αντιπαράθεσης είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του βρετανικού Κοινοβουλίου, Τζον Μπέρκοου, εξέφρασε την αντίθεσή του να δεχτεί στη Βουλή τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μεγάλη Βρετανία τον ερχόμενο Ιούνη, «λόγω των ρατσιστικών του απόψεων». Ωστόσο, υπήρξαν και αντιδράσεις για τη στάση του αυτή από κάποιους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος.

Προτάσεις για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών

Το ίδιο 24ωρο, αξιωματούχοι του υπουργείου Εμπορίου στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως το ομοσπονδιακό έλλειμμα των ΗΠΑ το Δεκέμβρη μειώθηκε κατά 3,4% (και περίπου 44,2 δισ. δολάρια), κυρίως εξαιτίας της αύξησης των εξαγωγών αεροσκαφών πολιτικής αεροπορίας και μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στη βαριά βιομηχανία, γεγονός που αντιστάθμισε τις εισαγωγές αυτοκινήτων. Οσον όμως αφορά όλο το 2016, το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 0,4% (κατά 502,3 δισ.) που θεωρείται η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2012.

Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι του Πενταγώνου και δη στρατηγοί από τα σώματα πεζοναυτών, Πολεμικής Αεροπορίας και Πολεμικού Ναυτικού επιχειρηματολόγησαν στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων υπέρ της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών κατά 30 δισ. δολάρια στο συμπληρωματικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το τρέχον οικονομικό έτος (που λήγει στις 30 Σεπτέμβρη), που θα προωθηθεί σύντομα για έγκριση στο Κογκρέσο.

Επίσης, μεθαύριο, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, ε.α. στρατηγός Τζέιμς Μάτις θα δεχτεί την Γερμανίδα ομόλογό του, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη για την επόμενη βδομάδα ΝΑΤΟική υπουργική σύνοδο και πριν από τη διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Να σημειωθεί πάντως πως παραμονές της συνάντησης το γερμανικό πολιτικό περιοδικό «Σπίγκελ» κυκλοφόρησε με εξώφυλλο σκίτσο που δείχνει τον Πρόεδρο Τραμπ να κρατά στο ένα χέρι ένα μαύρο μαχαίρι που στάζει αίμα και στο άλλο το κεφάλι από το Αγαλμα της Ελευθερίας με την λεζάντα «Η Αμερική πρώτα»!

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενδεικτική της πόλωσης στο Κογκρέσο, η έγκριση της υπουργοποίησης της δισεκατομμυριούχου Μπέτσι Ντεβός στη θέση της υπουργού Παιδείας, έγινε μόνο μετά την επιστράτευση και της ψήφου του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, κάτι σπάνιο στα χρονικά. Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως ο 69χρονος ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής και πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Προέδρου Τζ. Ου. Μπους, Ελιοτ Αμπραμς, προτάθηκε από τον Πρόεδρο Τραμπ για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γρήγορες διαδικασίες για περισσότερους μετανάστες εκτός ασύλου(2023-05-03 00:00:00.0)
Τεχνολογικοί κολοσσοί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης(2020-08-18 00:00:00.0)
Ανήγγειλαν διαστημικό σώμα στρατού(2018-06-19 00:00:00.0)
Εντείνονται τα παζάρια(2018-05-08 00:00:00.0)
Πιέσεις και παζάρια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα(2017-10-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2017-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ