Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Απάντηση στις πιέσεις Τραμπ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τίποτε δεν αφήνει να πέσει κάτω από τις δηλώσεις και κινήσεις του Αμερικανού νέου Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, έναντι του Ιράν, η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία στην Τεχεράνη, επιχειρώντας να αποθαρρύνει πιθανές προσπάθειες για κλιμάκωση της ενδοκαπιταλιστικής έντασης στις ιρανο-αμερικανικές σχέσεις.

Χτες, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, δήλωσε ότι ανεξάρτητα με το τι σκέφτεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προσφέρει οφέλη για όλες τις πλευρές. Παράλληλα, τόνισε ότι η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κεντρικό πλαίσιο, προκειμένου να επιλυθούν περιφερειακές εντάσεις.

Σε άλλο μήκος κύματος, κινήθηκε ο Ανώτατος Σιίτης ιερωμένος, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που σημείωσε πως ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ «αποκάλυψε την πραγματική εικόνα της χώρας του στον κόσμο», αλλά και την πραγματική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ «όπως κάνει σήμερα με το να βάζει χειροπέδες σε πεντάχρονα στα αεροδρόμια».

Συμφωνία Ιράν - Ομάν για αγωγό

Το ίδιο 24ωρο, οι υπουργοί Πετρελαίου Ιράν, Μπιτζάν Ζανγκανέχ, και Ομάν, Μοχάμαντ μπιν Χαμάντ αλ Ρούμχι, ανανέωσαν τις υπογραφές τους σε διμερή συμφωνία του 2013 για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού στον Περσικό Κόλπο που θα εξάγει ιρανικό φυσικό αέριο στο Ομάν.

Παρόντες στην υπογραφή της συμφωνίας στο ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου στην Τεχεράνη ήταν εκπρόσωποι ξένων πετρελαϊκών μονοπωλίων που θέλουν να πουλήσουν τεχνογνωσία στο Ιράν για την κατασκευή υποθαλάσσιων αγωγών σε μεγάλο βάθος, μιας που η άρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να περάσει ο ιρανικός αγωγός από τα δικά τους χωρικά ύδατα, οδηγεί σε αλλαγές του έργου, αύξηση του κατασκευαστικού κόστους και του χρόνου ολοκλήρωσης. Μεταξύ των ξένων πετρελαϊκών μονοπωλίων ήταν η γαλλική ΤΟΤΑΛ, η νοτιοκορεατική εταιρεία «Cogs», η γερμανική UNIPER, η ιαπωνική «Mitsui», η αγγλο-ολλανδική «Shell».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ