Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη Μέρκελ στην Πολωνία

Από την υποδοχή της Μέρκελ στη Βαρσοβία

Copyright 2017 The Associated

Από την υποδοχή της Μέρκελ στη Βαρσοβία
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Στο φόντο των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών, και εντός της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, επισκέφτηκε χτες την Πολωνία.

Στις δηλώσεις της η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μπεάτα Σίντλο, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «μια καλή σχέση μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας είναι απαραίτητη για την επιτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου». Οι δυο χώρες «έχουν έναν τεράστιο ρόλο να παίξουν στις αλλαγές που προχωρούν στην Ενωση», πρόσθεσε, λίγες μέρες μετά την επανέναρξη της συζήτησης περί «Ευρώπης πολλών ταχυτήτων», που θέτει πλέον και το Βερολίνο. Θυμίζουμε ότι οι κυβερνήσεις Πολωνίας, Τσεχίας, Σλοβακίας, Ουγγαρίας έχουν συγκροτήσει την λεγόμενη «Ομάδα του Βίσεγκραντ», μέσα στην ΕΕ, που για λογαριασμό των αστικών τάξεων εκφράζουν αιτήματα για περισσότερη ευελιξία στα κράτη να εφαρμόζουν «αυτόνομη» πολιτική σε διάφορα ζητήματα (όπως το Μεταναστευτικό ή ζητήματα θεσμών).

Από τη δική της μεριά, η Μέρκελ είπε ότι είναι «προσεκτική σχετικά με τα αιτήματα για αλλαγή της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ», επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι κοινές οι στοχεύσεις των πλευρών που αναμοχλεύουν τη συζήτηση περί «αλλαγών» στην Ευρω-ένωση. Την ίδια στιγμή, με το βλέμμα στραμμένο και στις επιλογές της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, η Μέρκελ δήλωσε ότι Γερμανία και Ευρώπη έχουν «εγγενές συμφέρον να διατηρούμε καλές διατλαντικές σχέσεις με βάση τις κοινές αξίες μας», προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες επισημάνσεις του Προέδρου και υπουργών των ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ ήταν «πολύ σημαντικές» και παρέπεμψε στην «ευκαιρία» που θα υπάρξει «στους κόλπους του ΝΑΤΟ να συναντηθούμε και να μιλήσουμε για το μέλλον και τις προκλήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ