Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Στην επιφάνεια αντιθέσεις αλλά και συγκλίσεις των δύο πλευρών

Οι δυο πλευρές συμφωνούν στη σημασία που έχει η διασφάλιση της «περιφερειακής σταθερότητας» και η «αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας»

Από τη χτεσινή συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν
Από τη χτεσινή συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν
ΑΓΚΥΡΑ.--

Διμερείς διαφωνίες που παραμένουν, αλλά και πεδία στα οποία τα συμφέροντα των δύο πλευρών μπορούν να «συναντηθούν», αναδείχθηκαν κατά τις επαφές που είχε χτες στην Αγκυρα η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ», ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι στη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο συζητήθηκε η συνεργασία στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση», αλλά και - σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας - «τα πιθανά κοινά βήματα στη Συρία». Ο Τούρκος ηγέτης ανέφερε πως με δεδομένο ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, η στήριξη που η Γερμανία μπορεί να προσφέρει στην Τουρκία σχετικά με «την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι σημαντική». Μάλιστα, φέρεται να επισήμανε ότι «η διεθνής τρομοκρατία δεν είναι ένα θέμα το οποίο μια χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Χρειάζεται διεθνής συνεργασία. Ως δύο σύμμαχοι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, πιστεύω ότι η συνεργασία με τη Γερμανία που είναι και μέλος του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS (σ.σ. "Ισλαμικού Κράτους") πρέπει να συνεχιστεί όπως κάναμε και για την Ουκρανία».

Αλλά και η γερμανική «Ντόιτσε Βέλε» μετέδωσε τις επισημάνσεις που έκανε η Μέρκελ σχετικά με τα συμπεράσματα από την απόπειρα πραξικοπήματος, εκτιμώντας ότι «είδαμε πώς ο τουρκικός λαός αντιστάθηκε για τη δημοκρατία και τους κανόνες της δημοκρατίας στην Τουρκία». Επίσης, το γερμανικό δίκτυο εστίαζε και στα «κύρια κοινά γεωπολιτικά ενδιαφέροντα» που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση: «Την επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας και την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας». Συνεχίζοντας, ο συντάκτης του συγκεκριμένου ρεπορτάζ στάθηκε και στις διευκρινίσεις του Ερντογάν ότι συζητήθηκε πώς οι δυο χώρες μπορούν να εργαστούν από κοινού για τη βελτίωση της κατάστασης σε Ιράκ και Συρία.

Ακόμα, στη συζήτηση θίχτηκε και η κατάσταση στο Αιγαίο αλλά και το Κυπριακό, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν πολλές διευκρινίσεις ή άλλες πληροφορίες. Ωστόσο, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», η Μέρκελ αναφερόμενη στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, τη συνέχεια της οποίας η Αγκυρα ουσιαστικά αμφισβητεί και με τις νέες εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε: «Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι η συνέχιση των συζητήσεων και η εξεύρεση λύσεων», επιβεβαιώνοντας έτσι τη σημασία που το Βερολίνο αποδίδει στη διατήρηση διαύλων με την Αγκυρα, χωρίς αυτό να ακυρώνει αντιθέσεις, μέχρι και συγκρουόμενα συμφέροντα.

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα έθεσε στις συναντήσεις το ζήτημα της έκδοσης των 40 Τούρκων στρατιωτικών και άλλων που βρίσκονται στη Γερμανία και η ίδια θεωρεί συμμέτοχους στην απόπειρα πραξικοπήματος, χωρίς ωστόσο να πάρει τις προσδοκούμενες απαντήσεις, με την Μέρκελ να σημειώνει ότι η κυβέρνησή της θα σεβαστεί την «αμερόληπτη αξιολόγηση» των (γερμανικών) δικαστηρίων.

Επίσης, η Μέρκελ αναφέρθηκε και στις προωθούμενες αλλαγές στο σύνταγμα της Τουρκίας, ζητώντας «να γίνει ό,τι απαιτείται ώστε να διασφαλιστούν ο κοινωνικός πλουραλισμός και η διάκριση των εξουσιών σε έναν τόσο βαθύ πολιτικό μετασχηματισμό», αλλά και προτείνοντας την παρουσία παρατηρητών του ΟΑΣΕ κατά τη διεξαγωγή του προσεχούς δημοψηφίσματος στην Τουρκία.

Τέλος, ο Ερντογάν φέρεται να αντέδρασε όταν η Μέρκελ χρησιμοποίησε τον όρο «ισλαμιστική τρομοκρατία», λέγοντας «σας παρακαλώ μη χρησιμοποιείται αυτόν τον όρο. Ως μουσουλμάνος Πρόεδρος δεν μπορώ να τον αποδεχτώ» και την Γερμανίδα ηγέτιδα να αναγνωρίζει διαφορές μεταξύ του όρου «ισλαμικός» και «ισλαμιστικός» και να δηλώνει ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στο σεβασμό της ανεξιθρησκείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ