Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται οι ενδοαστικές διεργασίες

Εκκλήσεις για κοινές υποψηφιότητες στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας

ΠΑΡΙΣΙ.--

Εν αναμονή πιθανών ανατροπών στην «κούρσα» για την προεδρία της χώρας που ίσως προκαλέσουν σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται βασικοί υποψήφιοι (όπως ο Φρανσουά Φιγιόν, μέχρι πρότινος φαβορί έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν που συνεχίζει να εμφανίζεται πρώτη στον α' γύρο), μια ακόμα εξέλιξη ανέδειξε πόσο γοργά συνεχίζονται οι διεργασίες στο χώρο και της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, κείμενο που υπογράφουν διάφοροι διανοούμενοι και απευθύνεται στον υποψήφιο του PS, Μπενουά Αμόν, τον «ανεξάρτητο» υποψήφιο (άλλοτε υποψήφιο του μορφώματος «Μέτωπο Αριστεράς» του μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας) Ζαν Λικ Μελανσόν και του υποψηφίου των Οικολόγων Γιανίκ Ζαντό, και ζητούν να υπάρξει «Ενας υποψήφιος, όχι τρεις!»

«Σας καλούμε να διαπραγματευτείτε και γιατί όχι να επιλέξετε ανάμεσά σας εκείνον που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει μια ελπίδα στις επόμενες προεδρικές εκλογές» αναφέρει το κείμενο. Εκτιμάται ότι έτσι «θα ευνοηθεί επειγόντως ένα κίνημα πολιτών που θα συνεισφέρει σε μια απ-επαγγελματοποίηση της πολιτικής προς όφελος μιας δημοκρατίας πιο ζωντανής και πιο κοντά στο λαό», και γίνεται λόγος για το πέρασμα από «μια δημοκρατία καθαρά ανταγωνιστική» σε μια «δημοκρατία συνεργατική». Το νέο αυτό κάλεσμα εντάσσεται στις ευρύτερες διεργασίες που αναζωπυρώνονται στο φόντο και αντιδράσεων είτε στην ενίσχυση του αστικού ευρωσκεπτικισμού, είτε γενικότερα σε πολιτικές προτάσεις όπως τα μέτρα προστατευτισμού που «σηκώνει» αυτές τις μέρες και η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που έγινε γνωστή χτες και διενεργήθηκε για λογαριασμό των γαλλικών ραδιοφωνικών δικτύων RMC και Atlantico, καταγράφει ότι το 69% των ερωτηθέντων θέλει πλέον ο Φιγιόν να εγκαταλείψει την κούρσα για την προεδρία της Γαλλίας. Ως αντικαταστάτης του Φιγιόν προκρίνεται ο Αλέν Ζιπέ. Επίσης, το 29% πιστεύει ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα κερδίσουν τη γαλλική προεδρία με τον Φιγιόν και το 57% θεωρεί ότι θα την κερδίσουν με κάποιον άλλον υποψήφιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ