Σάββατο 28 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσικές πιέσεις για πρόοδο στις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

«Η Ρωσία δεν πρόσφερε αυτονομία στους Κούρδους της Συρίας στο σχέδιο συριακού συντάγματος» που κατέθεσαν Ρώσοι ειδικοί στις αρχές της βδομάδας στην Αστάνα του Καζακστάν κατά τις ενδοσυριακές συνομιλίες, σημείωσε χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με στελέχη μέρους της συριακής αντιπολίτευσης στην οποία συμμετείχαν Κούρδοι της Συρίας (πολιτική πτέρυγα της ένοπλης οργάνωσης ΥPG που η Τουρκία θεωρεί «τρομοκρατική»), αλλά όχι όσοι εκπρόσωποι έχουν στήριξη από τη Σαουδική Αραβία, παρότι είχαν αρχικά αποδεχτεί την πρόσκληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΡ, η αντιπροσωπεία των Κούρδων της Συρίας αποτελούταν από τον Χαλέντ Ισσα και τον Ρόντι Οτμαν. Φέρεται πως ήταν αυτοί που παρουσίασαν στον Λαβρόφ σχέδιο για μία ομόσπονδη Συρία, που θα συρρίκνωνε τις εξουσίες του Προέδρου στη χώρα και θα ενίσχυε τη θέση των Κούρδων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο Λαβρόφ, που συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου, σημείωσε πως η Ρωσία δεν προσπαθεί να επιβάλει τις δικές της απόψεις για το νέο συριακό σύνταγμα και πως απλώς επιχείρησε να γεφυρώσει τις θέσεις που παρουσίασαν κατά τις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις των τελευταίων δύο χρόνων οι αντιπροσωπείες διαπραγματευτών της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Χαρακτήρισε ατυχείς τις δηλώσεις κάποιων στελεχών της συριακής αντιπολίτευσης «πως θα πρέπει να συντάξουν μόνοι τους σχέδιο συντάγματος και να το συγκρίνουν με το αμερικανικό σύνταγμα που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ», σημειώνοντας πως «η Ρωσία, σε αντίθεση τότε με τις ΗΠΑ στο Ιράκ, δεν είναι κατοχική δύναμη, ούτε προσπαθεί να επιβάλει στο λαό μίας αυτοκυρίαρχης χώρας τις δικές της θέσεις για το πώς θα πρέπει να είναι ένα σύνταγμα». Σχετικά με τις ενδοσυριακές συνομιλίες στη Γενεύη της Ελβετίας, είπε ότι εάν μείνει κανείς στις απαιτήσεις της συριακής αντιπολίτευσης που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, «δεν πρόκειται να γίνει ποτέ πρόοδος στις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις». Αφησε, τέλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο οι επικείμενες ενδοσυριακές συνομιλίες της Γενεύης να αναβληθούν για το τέλος Φλεβάρη, αντί για τις 8 Φλεβάρη που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, στη Μόσχα είχαν προσκληθεί συνολικά 25 Σύροι αντιπολιτευόμενοι, αλλά προσήλθαν τελικά μόνο οκτώ. Την αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα των επικείμενων ενδοσυριακών συνομιλιών στη Γενεύη πάντως δεν επιβεβαίωσε η Γιάρα Σαρίφ, εκπρόσωπος του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Ενδιαφέρον έχει και η χτεσινή δήλωση του Βρετανού ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, ότι ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ θα μπορούσε να πάρει μέρος σε ενδεχόμενες νέες εκλογές (πριν η Βρετανία ήθελε την άμεση αποχώρησή του).

Και άλλοι άμαχοι θύματα βομβαρδισμών

Τουλάχιστον δέκα άμαχοι, ανάμεσά τους και ένα παιδί, σκοτώθηκαν το τελευταίο 48ωρο στη βόρεια συριακή πόλη Αλ Μπαμπ, που τελεί υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» από βομβαρδισμούς αεροσκαφών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και πυρά όλμων.

Η πόλη Αλ Μπαμπ και τα περίχωρά της αποτελούν εδώ και πολλές βδομάδες στόχο εντατικών αεροπορικών επιδρομών που εξαπολύουν η τουρκική, η ρωσική και ενίοτε η συριακή Πολεμική Αεροπορία.

Την Πέμπτη, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως ρωσικά και τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν και πάλι από κοινού αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του ΙΚ στην Αλ Μπαμπ, στην επαρχία του Χαλεπίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «μη αναστρέψιμες» συνέπειες απειλεί τις ΗΠΑ η Αγκυρα(2018-01-18 00:00:00.0)
Τουρκική χερσαία επέμβαση(2016-08-25 00:00:00.0)
Πιέσεις για «εκεχειρία» εν μέσω συγκρούσεων...(2016-05-04 00:00:00.0)
Κόντρες για τον επόμενο γύρο παζαριών...(2016-03-23 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων οι Κούρδοι της Συρίας(2016-03-17 00:00:00.0)
Παζάρια ακόμη και για τις προσκλήσεις στις συνομιλίες...(2016-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ