Σάββατο 28 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μέτρα προστατευτισμού από τη νέα κυβέρνηση

Συνάντηση με την Βρετανίδα πρωθυπουργό και άλλες επαφές

Ο Τραμπ στο Λευκό Οίκο περιμένοντας την Μέι

Copyright 2017 The Associated

Ο Τραμπ στο Λευκό Οίκο περιμένοντας την Μέι
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται πως επιδιώκει γενικότερο «ανακάτεμα της τράπουλας» σε εμπορικές συμφωνίες αλλά και τις σχέσεις με ανταγωνιστικά μονοπώλια των ΗΠΑ στο εξωτερικό, όπως το Μεξικό, που είναι η δεύτερη (μετά την Κίνα) μεγαλύτερη χώρα εξαγωγών (αξίας άνω των 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016) στις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστική η πρόταση του Τραμπ για την επιβολή δασμών ή φόρων ύψους 20% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό, ως τρόπου χρηματοδότησης του τείχους που θέλει να χτίσει στα σύνορα των δύο χωρών και το οποίο εκτιμάται πως θα κοστίσει 12 - 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εντούτοις, η πρόταση Τραμπ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στο Μεξικό, το οποίο επανέλαβε ότι δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να πληρώσει για το τείχος στα σύνορα με τις ΗΠΑ, αλλά και στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Δεν ήταν άλλωστε λίγοι οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που επισήμαναν τον κίνδυνο ένα τέτοιο μέτρο να μη σημάνει νέες επιβαρύνσεις στις μεξικανικές εταιρείες εξαγωγών ή στις αρχές του Μεξικού αλλά στους Αμερικανούς καταναλωτές, οι οποίοι αγοράζουν πολλά εμπορεύματα και αγροτικά προϊόντα από το Μεξικό.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, αναφέρθηκε στους δασμούς 20% στα προϊόντα που εισάγονται από το Μεξικό, λέγοντας ότι θα μπορούσε να συμβάλουν στην ετήσια συγκέντρωση ενός ποσού «ύψους 10 δισ. δολαρίων και με αυτόν το μηχανισμό να χρηματοδοτήσουμε εύκολα το τείχος». Λίγες ώρες αργότερα έκανε πίσω λέγοντας ότι πρόκειται μόνο για μία από τις προτάσεις που εξετάζονται για τη χρηματοδότηση του τείχους.

Από την πλευρά του, ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών, Λουίς Βιντεγκαράι, επανέλαβε ότι «απλώς δεν είναι προς διαπραγμάτευση» το ενδεχόμενο να πληρώσει η χώρα του για την κατασκευή του τείχους.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα εθνοκρατικού προστατευτισμού από τον Ντόναλντ Τραμπ προκαλούν ανησυχία και σε ασιατικές χώρες, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, που επίσης έχουν σημαντικές εμπορικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ, πέραν του γεγονότος πως η Κίνα «κρατά» στα χέρια της το μεγαλύτερο μέρος του χρέους των ΗΠΑ.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, χτες, για παράδειγμα, δήλωσε πως η χώρα του παραμένει «πεπεισμένη ότι η ανοικτή οικονομία εξυπηρετεί καλύτερα όλους και στο εσωτερικό και το εξωτερικό», σε αντίθεση με μέτρα προστατευτισμού. Ιάπωνες αξιωματούχοι, από την άλλη, δήλωσαν πως είναι σε επιφυλακή στην περίπτωση που υπάρξουν ανάλογες κινήσεις ή σχέδια από τη μεριά των ΗΠΑ σε σχέση με εισαγόμενα ιαπωνικά προϊόντα (π.χ. αυτοκίνητα...).

Συναντήσεις και επαφές Τραμπ με ξένους ηγέτες

Χτες, ο Πρόεδρος Τραμπ είχε προγραμματίσει (γύρω στις 19.00 ώρα Ελλάδας) συνάντηση με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, που είναι η πρώτη ξένη ηγέτης που τον βλέπει κατ' ιδίαν στο Λευκό Οίκο μετά την εκλογή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ, στην ατζέντα συζήτησης των δύο ηγετών τέθηκαν ζητήματα όπως οι διμερείς σχέσεις και οι προοπτικές σύναψης διμερούς εμπορικής συμφωνίας μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (γύρω στο 2019), η αύξηση της συνδρομής των άλλων ΝΑΤΟικών εταίρων στις οικονομικές υποχρεώσεις της συμμαχίας στο 2% του ΑΕΠ που παράγουν, οι σχέσεις των χωρών τους με τη Ρωσία και την Κίνα, οι εξελίξεις στη Συρία, στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, οι τρομοκρατικές απειλές κ.λπ.

Με βάση την προχτεσινή ομιλία της Μέι στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, βρετανικά ΜΜΕ εκτίμησαν ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συνιστούσε στον Πρόεδρο Τραμπ να προχωρήσει «προσεχτικά» στις επαφές του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ακολουθώντας την πολιτική που είχαν ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρ. Ρίγκαν και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ. Θα του επισήμαινε, λένε οι πληροφορίες αυτές, πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δώσει στον Πούτιν την αίσθηση πως η Ανατολική Ευρώπη «μπορεί να τεθεί ξανά στη σφαίρα επιρροής του». Επίσης, θα επαναλάμβανε (όπως έκανε και στην ομιλία της στη Φιλαδέλφεια) την πρότασή της ΗΠΑ και Βρετανία να μην συμμετάσχουν «σε νέες αποτυχημένες στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό», δίχως βεβαίως αυτό να σημαίνει τη μονομερή απεμπλοκή ή αποχώρησή τους από σημερινές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως αυτές που κάνουν στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν κ.α.

Ο Τραμπ πάντως για σήμερα Σάββατο είχε προγραμματίσει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, δίχως να είναι ξεκάθαρο εάν θα συζητήσουν την πιθανότητα μίας άμεσης συνάντησής τους μέσα στο επόμενο διάστημα...

Επίσης, στις ΗΠΑ έχουν προγραμματίσει να βρεθούν από την επόμενη βδομάδα ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ, και ο Ιορδανός μονάρχης, Αμπντάλα Β'.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ