Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ
Προεδρικά διατάγματα στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράφει καθημερινά νέα διατάγματα

Copyright 2017 The Associated

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράφει καθημερινά νέα διατάγματα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ακατάπαυστα υπογράφει εκτελεστικές εντολές και προεδρικά διατάγματα για σημαντικά θέματα εξωτερικής, εσωτερικής και μεταναστευτικής πολιτικής ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με κύριο στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων και τη χειραγώγηση του λαού για την καπιταλιστική ανάπτυξη που θα φέρει και δήθεν θα ...ωφεληθούν όλοι. Σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν και η απόφαση αποχώρησης από τη Διειρηνική Συνεργασία (ΤPP) ή το σήκωμα της αντιπαράθεσης με την Κίνα, την ίδια ώρα που αφήνει ανοιχτό και το παζάρι.

Πάντως, από το βράδυ της Τρίτης έως χτες αργά το απόγευμα, ο Τραμπ είχε υπογράψει ανάκληση κανονισμών της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ), ώστε να περιοριστεί η δημοσιοποίηση ροής πληροφοριών από αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες σε σχέση με τις κλιματικές αλλαγές και άλλα περιβαλλοντικά θέματα. Επαναφορά και επίσημα των βασανιστηρίων σε ανακρίσεις «υπόπτων για τρομοκρατία» και την επαναλειτουργία φυλακών της CIA στο εξωτερικό, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή προέδρου της αρμόδιας επιτροπής του κογκρέσου, Τζον Μακέιν. Διέταξε, επιπλέον, τη διενέργεια έρευνας για «νοθεία στις εκλογές» και τη λήψη μέτρων σε βάρος όλων όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους περισσότερων από μία πολιτειών ή «χρησιμοποίησαν» στοιχεία ταυτότητας νεκρών ή ψήφισαν ενώ δεν είχαν αμερικανική υπηκοότητα. Αυτά σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το γεγονός πως η Δημοκρατική αντίπαλός του στις εκλογές, Χίλαρι Κλίντον, ήρθε πρώτη σε λαϊκές ψήφους με διαφορά περίπου 3.000.000 ψήφων! Μάλιστα, την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, επιβεβαίωσε πως ο Τραμπ εξακολουθεί να πιστεύει πως εκατομμύρια μετανάστες ψήφισαν παράνομα στις εκλογές της 8ης Νοέμβρη.

Μέτρα για μετανάστευση και Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Τραμπ ανακοίνωσε, επίσης, πως προτίθεται να μειώσει από 100.000 σε 50.000 τους πρόσφυγες που θα δέχονται ετησίως οι ΗΠΑ και πως θα εμποδίσει την είσοδο στη χώρα μεταναστών ή προσφύγων από τη Συρία, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, την Υεμένη, το Ιράκ και το Ιράν. Είχε, μάλιστα, προγραμματίσει για αργότερα χτες βράδυ την υπογραφή σχετικών προεδρικών διαταγμάτων, κατά την επίσκεψή του στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, μεταξύ των οποίων και ένα που αφορά στην προεκλογική του υπόσχεση για την ανέγερση τείχους στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικό, για την πρόσληψη τουλάχιστον 5.000 νέων συνοριοφυλάκων και φρουρών ασφαλείας που θα εμποδίζουν την είσοδο παράνομων μεταναστών από τα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Γνωστοποίησε την απόφασή του να ανακοινώσει την ερχόμενη Πέμπτη 2/2 το όνομα του ένατου δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου από τη λίστα των επικρατέστερων τριών υποψηφίων, ηλικίας 48 - 54 ετών.

Επιπλέον νεοϋορκέζικη εταιρεία με την ονομασία «Donald J Trump for President» ανακοίνωσε πως κατοχύρωσε τα δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης του συνθήματος: «Διατηρήστε την Αμερική Μεγάλη» για τις εκλογές του 2020. Η κατοχύρωση της πατέντας αντανακλά τα σχέδια του Τραμπ για το λεγόμενο «κίνημα» Αμερικανών πολιτών σε βάθος οκταετίας.

Ραντεβού με Μέι

Αυτά, ενώ αύριο (Παρασκευή) ο νέος Πρόεδρος ετοιμάζεται να δεχτεί στον Λευκό Οίκο τον πρώτο ξένο ηγέτη: Την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, με την οποία θα συζητήσουν τα σχέδια για μια νέα εμπορική διμερή συμφωνία, σύσφιξης των οικονομικών και άλλων σχέσεών τους ενόψει της απόφασης του Λονδίνου να προχωρήσει στο δρόμο αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Brexit).

Είναι ενδιαφέρον ότι έως χτες δεν είχε γίνει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Λευκού Οίκου και καγκελαρίας στο Βερολίνο, ώστε να προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο Τραμπ και την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ.

Το επόμενο ραντεβού του Τραμπ θα είναι με τον Μεξικανό ομόλογό του, Ε. Π. Νιέτο, που χτες δήλωσε ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από το πλαίσιο εφαρμογής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA), εάν οι όροι επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά του.

Επίσης, ανακοινώθηκε χτες πως ο νέος υπουργός Αμυνας ε.α. στρατηγός Τζέιμς Μάτις θα μεταβεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα για συναντήσεις με τους εκεί ομολόγους του. Ακολούθως, στα μέσα Φλεβάρη, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ και έπειτα θα μεταβεί στη Γερμανία και το Μόναχο για να συμμετάσχει στη λεγόμενη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ