Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες συνομιλίες Βελιγραδίου - Πρίστινας υπό τις πιέσεις της ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης που αναζωπυρώνεται κάθε τόσο στο φόντο της όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων Δύσης - Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων κατέβαλε η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη συνάντησή της με τις ηγεσίες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών αργά το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες.

Η Μογκερίνι, χρησιμοποιώντας ως δέλεαρ την επιθυμία της αστικής τάξης σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο να ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στην ΕΕ, άσκησε πιέσεις στην ηγεσία Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών να παραμερίσουν «τις διαφορές τους» και να προχωρήσουν στην «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων, επαναλαμβάνοντας τον μεταξύ τους διάλογο μέσα στις επόμενες λίγες μέρες στις Βρυξέλλες. Η Μογκερίνι εξέδωσε ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας τις προχτεσινοβραδινές συνομιλίες «ανοικτές και πολύ εποικοδομητικές», σημειώνοντας ως αποτέλεσμα «τη συμφωνία των δύο πλευρών να αφήσουν κατά μέρος τις εντάσεις και να εστιάσουν στη δουλειά που είναι μπροστά για την ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων».

Οι πιέσεις της Μογκερίνι ασκήθηκαν στο πλαίσιο συνάντηση με τους Προέδρους Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, και Κοσσυφοπεδίου (πρώην αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ), Χασίμ Θάτσι, και τους πρωθυπουργούς Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσις, και Κοσσυφοπεδίου, Ισα Μουστάφα. Η σερβική ηγεσία απαίτησε από την Μογκερίνι να καταδικάσει τις πρόσφατες ενέργειες των Κοσσοβάρων Αλβανών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο με αφορμή την ανάσχεση της διέλευσης σερβικής αμαξοστοιχίας που έγραφε στα βαγόνια της το σύνθημα «Το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία» και να καταγγείλει την «μη επαγγελματική και ανεύθυνη συμπεριφορά της Πρίστινας».

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χ. Θάτσι, από την πλευρά του κατήγγειλε τη σερβική ηγεσία ότι «εξοπλίζει τους Σέρβους» στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και ότι στέλνει εκατοντάδες στρατιωτικούς με πολιτική αμφίεση «στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου για διχοτόμηση του Κοσσόβου». Ο Κοσσοβάρος Αλβανός πρωθυπουργός, Ισα Μουστάφα, ζήτησε να γίνει σεβαστό «το έδαφος του Κοσσόβου και να σταματήσουν οι προβοκάτσιες από τις σερβικές παράλληλες δομές» στην περιοχή. Διαμαρτυρήθηκε ακόμη για την πρόσφατη σύλληψη του προκατόχου του, Ράμους Χαραντινάι, στη Γαλλία, με βάση ένταλμα της ΙΝΤΕΡΟΛ που εξεδόθη με αίτημα των σερβικών αρχών για εγκλήματα πολέμου σε βάρος αμάχων στο Κοσσυφοπέδιο τη διετία 1998 - '99.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ