Τετάρτη 25 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στα προσφυγόπουλα

Σε μια σειρά από πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στα προσφυγόπουλα αποφάσισε να προχωρήσει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά, που συνεδρίασε το Σάββατο 21 Γενάρη μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό, στη συνάντηση «μεταφέρθηκε πλούσια πείρα της κατάστασης στα σχολεία από τους μαθητές που παρευρέθηκαν και αποφασίσαμε αυτήν τη βδομάδα, μαχητικά, να καταθέσουμε σε όλα τα μαθητικά συμβούλια ψήφισμα καταδίκης της Χρυσής Αυγής και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες». Οι μαθητές δηλώνουν τα εξής:

«Προχωράμε δυναμικά!

  • Ανοίγουμε κόντρα με τους διευθυντές που μπαίνουν εμπόδιο στη θέληση των μαθητών να καταδικάσουν τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Οι μαθητές δεν μασάμε! Σπάμε τον φόβο, δεν ανεχόμαστε τη δράση των φασιστών της Χρυσής Αυγής! Τους απομονώνουμε! Εξάλλου τους διευθυντές τους βρίσκαμε πάντα απέναντί μας κάθε φορά που θέλαμε να αγωνιστούμε και να κινητοποιηθούμε για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει.
  • Φτιάχνουμε μεγάλο αντιφασιστικό γκράφιτι στην περιοχή του Περάματος.
  • Συλλέγουμε σχολικά είδη για τα προσφυγόπουλα.
  • Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Μουσικού Σχολείου Πειραιά για συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.


Καλούμε όλα τα σχολεία του Πειραιά να οργανώσουμε από κοινού τη δράση μας!

Να αγκαλιάσουμε τα προσφυγόπουλα, παιδιά θύματα πολέμου, που, όπως και εμείς, έχουν δικαίωμα να ζουν αξιοπρεπώς και να μορφώνονται!

Να γίνουμε ασπίδα προστασίας τους ειδικά εδώ, στις περιοχές του Πειραιά, που και στο παρελθόν ήταν προσφυγικές!»

Ψήφισμα αλληλεγγύης στα προσφυγόπουλα

Την αλληλεγγύη των μαθητών στα προσφυγόπουλα εκφράζει σε ψήφισμά της και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καταδικάζοντας τις φασιστικές επιθέσεις. Οπως αναφέρεται σε αυτό:

«Με αφορμή το γεγονός ότι σε διάφορες γειτονιές της Αττικής θα ξεκινήσουν μαθήματα προσφυγόπουλα, παιδιά - θύματα του πολέμου, διάφορα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκαν σε σχολεία στο Πέραμα και το Περιστέρι προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν εκπαιδευτικούς και γονείς, ξυλοκοπώντας, προπηλακίζοντας, απειλώντας, βρίζοντας, με την ανοχή της αστυνομίας. Οι φασίστες πήραν όμως την απάντηση που τους αξίζει από γονείς και εκπαιδευτικούς που τους πέταξαν έξω από τα σχολεία. Πήραν άμεση απάντηση από Συλλόγους Εκπαιδευτικών και εργατικά σωματεία που καταδίκασαν τη δράση των Χρυσαυγιτών.

Οι φασίστες - κότες της Χρυσής Αυγής δεν έχουν καμία θέση στα σχολεία και τις γειτονιές μας!

Είναι μπράβοι των αφεντικών, των εφοπλιστών, χύνουν το φασιστικό τους δηλητήριο για να φοβίσουν, να τρομοκρατήσουν και κάθονται "σούζα" μπροστά στα αφεντικά, στήνουν δουλεμπορικά γραφεία για τους εργαζόμενους, διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο για τους εφοπλιστές, την ώρα που ο λαός το χρυσοπληρώνει, την ώρα που τα σπίτια και τα σχολεία μας δεν έχουν θέρμανση.

Είναι με το σύστημα, γι' αυτό δεν λένε μισή κουβέντα για τον πόλεμο και γι' αυτούς που τον προκαλούν. Γι' αυτό δεν λένε μισή κουβέντα για τα σχολεία μας που δεν έχουν βιβλία, καθηγητές, κατάλληλα κτίρια, πετρέλαιο και τα βάζουν με όσους πάνε να σηκώσουν κεφάλι.

Οποιος νοιάζεται για τα παιδιά στο Πέραμα και το Περιστέρι, νοιάζεται και για τα παιδιά όλου του κόσμου, δεν τα θέλει πνιγμένα στο Αιγαίο, δεν τα θέλει στις σκηνές, στα χιόνια και το κρύο, δεν τα θέλει αμόρφωτα, πεινασμένα και φοβισμένα.

Δεν ανεχόμαστε φασιστικές επιθέσεις στα σχολεία και στις γειτονιές μας!

Αντίπαλός μας δεν είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και τα παιδιά τους! Με όλους αυτούς μας ενώνουν τα όνειρα και οι αγωνίες για μια καλύτερη ζωή! Αντίπαλός μας είναι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που κάνουν πολέμους με θύματα μόνο τους λαούς. Εγκλωβίζουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, με σκηνές μέσα στα χιόνια, με άθλιο φαγητό. Είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για την κατάσταση στα σχολεία και τις οικογένειές μας. Με την πολιτική τους στρώνουν το έδαφος στο φασισμό - ναζισμό.

Καλωσορίζουμε και αγκαλιάζουμε όλα τα προσφυγόπουλα που θα έρθουν στα σχολεία μας να κάνουν μάθημα!

Παίρνουμε πρωτοβουλίες, οργανώνουμε την αλληλεγγύη στα σχολεία μας!

-- Μαζεύουμε σχολικά είδη, τετράδια κλπ.

-- Διοργανώνουμε εκθέσεις σκίτσου, ζωγραφικής, καλλιτεχνικής δημιουργίας για την προσφυγιά, ενάντια στον πόλεμο και το φασισμό.

Διεκδικούμε μαζί με τους γονείς μας, τους εκπαιδευτικούς, τα εργατικά σωματεία της πόλης:

Αμεση κρατική παρέμβαση και αξιοποίηση δημόσιων δομών για:

-- Την υγειονομική περίθαλψη και τον εμβολιασμό ελληνόπουλων και προσφυγόπουλων.

-- Την εκπαίδευση, τη σίτιση, τη μεταφορά, τη διερμηνεία

-- Τη νομική βοήθεια των ανήλικων προσφύγων

-- Κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία τόσο στους χώρους φιλοξενίας όσο και στα σχολεία που θα υποδεχθούν προσφυγόπουλα».

Πολύμορφα διήμερα δράσης στις αρχές Φλεβάρη

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας συνεδρίασε το Σάββατο και αποφάσισε παράλληλα μια σειρά πρωτοβουλίες συνέχισης του αγώνα «για το σχολείο και τη ζωή που αξίζει» στους μαθητές. Οι μαθητές βάζουν στο στόχαστρό τους το σχολείο της παπαγαλίας που τους εξοντώνει αντί να τους μορφώνει, το κόστος που σηκώνουν στις πλάτες τους οι γονείς για φροντιστήρια κ.ά., τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους όπως την έλλειψη πετρελαίου και θέρμανσης μέσα στην παγωνιά, τις διαρκείς αλλαγές κάθε χρόνο στις ειδικότητες των ΕΠΑΛ κ.ά. Παράλληλα, εντοπίζουν και τα παιχνίδια της κυβέρνησης με την αντιστροφή της σειράς στις ενδοσχολικές και τις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και το ενδεχόμενο κατάργησης των επαναληπτικών για όσους αρρωσταίνουν και διεκδικούν «να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε».

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, δηλώνουν:

«1 - 2 Φλεβάρη οργανώνουμε πολύμορφα διήμερα δράσης στα σχολεία μας! Παίρνουμε πρωτοβουλίες και κάνουμε γνωστά τα αιτήματά μας, με κινητοποιήσεις, συναυλίες, εκδηλώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις!

Προετοιμάζουμε την υποδοχή και την αλληλεγγύη μας στα προσφυγόπουλα που θα φιλοξενηθούν στα σχολεία και τις γειτονιές μας!

Παίρνουμε αποφάσεις καταδίκης των φασιστών της Χρυσής Αυγής που στοχοποιεί τα προσφυγόπουλα, παιδιά που είναι θύματα του πολέμου!

Συζητάμε σε κάθε τάξη και σχολείο, οργανώνουμε τη συνέχεια του αγώνα μας, συντονιζόμαστε στις γειτονιές μας!»


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ