Τετάρτη 4 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Υποστήριξη από τη Ρωσία προσμένει ο στρατηγός Χάφταρ

Επισκέφτηκε πρόσφατα τη Μόσχα και σε συνέντευξή του εξαίρει το ρόλο του ρωσικού παράγοντα στην περιοχή

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Την πιθανή αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ρωσίας και στην περιοχή της Λιβύης υπαινίχθηκε, χτες, εμμέσως πλην σαφώς, ο Λίβυος στρατηγός ε.α. Χαλίφα Χάφταρ με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα», με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα.

Ο στρατηγός ε.α. σημείωσε ότι η Ρωσία, που επί χρόνια είχε στο παρελθόν στενές σχέσεις με τη Λιβύη, φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει δράση για τον τερματισμό του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και ότι μόνο τότε θα μπορούσε να επιχειρήσει τον ανεφοδιασμό των δυνάμεών του, που είναι σε κόντρα και με τους ισλαμιστές στη Μισράτα (υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και ορισμένες χώρες της ΕΕ) και με τη «γενική κυβέρνηση» του πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ (που διόρισε πριν από ένα χρόνο ο Γερμανός διπλωμάτης Μάρτιν Κόμπλερ με την ιδιότητα του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη).

Ο στρατηγός, που ελέγχει πλέον σχεδόν όλες τις εγκαταστάσεις και τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και το 80% του εδάφους της χώρας, σημείωσε πως έχει υπό τις εντολές του περίπου 50.000 άνδρες.

Κατηγόρησε την Ιταλία ότι «έχει διαλέξει λάθος πλευρά» στον πόλεμο στη Λιβύη (επειδή επέλεξε να στηρίξει τους ισλαμιστές στη Μισράτα) και κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση και άλλες ξένες δυνάμεις να σταματήσουν τις επεμβάσεις στη Λιβύη και να αφήσουν τους Λίβυους «να αναλάβουν την προστασία και φροντίδα της χώρας τους». Σημείωσε ότι οι ισλαμιστές από τη Μισράτα δεν θα είχαν νικήσει ποτέ τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη Σύρτη δίχως τη βοήθεια των ΗΠΑ. Αναρωτήθηκε, τέλος, γιατί οι ξένες δυνάμεις υποστηρίζουν αμφιλεγόμενες δυνάμεις ισλαμιστών και όχι τις δικές του δυνάμεις ή το εκλεγμένο λιβυκό Κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ.

Οσον αφορά το πρόσφατο ταξίδι του στη Μόσχα, ο Χάφταρ είπε πως πήγε για να αποκαταστήσει «ορισμένες συμφωνίες» (κυρίως στα ενεργειακά) που είχαν ανασταλεί από το 2011, ότι εκτιμά ιδιαίτερα την πολιτική του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» στη Μέση Ανατολή.

Ο Χάφταρ είπε επίσης πως έχει αρχίσει διάλογο με την (διορισμένη από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ) «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» που εδρεύει στην Τρίπολη και την οποία ο ίδιος δεν αναγνωρίζει. Τόνισε ότι το βρίσκει πολύ δύσκολο να κάνει «πολιτική» όσο συνεχίζονται οι μάχες ενάντια στους «ακραίους ισλαμιστές» και διέψευσε ότι επίκειται συνάντηση με τον πρωθυπουργό Φ. Σάρατζ, σημειώνοντας εντούτοις ότι ο τελευταίος «δεν είναι το πρόβλημα, αλλά οι άνθρωποι που τον περιβάλλουν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποκριτική «ανησυχία» για την κλιμάκωση των συγκρούσεων(2020-05-20 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και διπλωματικές ζυμώσεις(2020-01-11 00:00:00.0)
Επιθέσεις σε αεροδρόμια και νοσοκομεία(2019-07-31 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση της Τρίπολης στόχος του Χαφτάρ(2019-04-05 00:00:00.0)
Εκλογές ζητά το κοινοβούλιο στο Τομπρούκ...(2017-03-09 00:00:00.0)
Οι ισλαμιστές ενισχύουν τις δυνάμεις στην Τρίπολη(2014-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ