Τετάρτη 4 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ετοιμάζονται νέα μέτρα σε βάρος των μεταναστών

Η πρόσφατη επίθεση στο Βερολίνο επιταχύνει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των ελέγχων και ενίσχυση των περιορισμών

Πρόσφυγες και μετανάστες σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Γερμανία
Πρόσφυγες και μετανάστες σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Γερμανία
Το πρόσφατο μακελειό στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, πέραν όλων των άλλων, αξιοποιείται από την κυβέρνηση και σαν μια πρώτης τάξης αφορμή για να επιταχύνει μια σειρά από αντιδραστικά αντιλαϊκά μέτρα που θα εντείνουν την καταστολή.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» του υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, που υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι εξουσίες του ομοσπονδιακού κράτους αναφορικά με την εσωτερική πληροφόρηση, η οποία αυτή τη στιγμή είναι κατακερματισμένη μεταξύ των 16 κρατιδίων.

Παράλληλα, ο ντε Μεζιέρ προτείνει την ενίσχυση των μέχρι στιγμής περιορισμένων εξουσιών της ομοσπονδιακής αστυνομίας και τη δημιουργία ενός κέντρου αντιμετώπισης κρίσεων, στο οποίο θα υπάγεται το σύνολο των υπηρεσιών που ασχολούνται με θέματα ασφαλείας σε σχέση με τους μετανάστες και με την αντιτρομοκρατία.

«Το ομοσπονδιακό κράτος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καταστροφές σε εθνικό επίπεδο», όπως η τρομοκρατική επίθεση της 19ης Δεκέμβρη που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους στο Βερολίνο, ανέφερε ο ντε Μεζιέρ. «Οι δικαιοδοσίες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας είναι κατακερματισμένες (...) χρειαζόμαστε κοινούς κανόνες και καλύτερο συντονισμό», υπογράμμισε ο ίδιος, κυρίως για την παρακολούθηση ατόμων που έχουν χαρακτηριστεί «επικίνδυνα», όπως ο Τυνήσιος Ανίς Αμρί, που έπεσε νεκρός στην Ιταλία.

Η υπόθεση του Τυνήσιου, που ήταν υπό παρακολούθηση αλλά στην συνέχεια υποτιμήθηκε ο ρόλος του και μετά το μακελειό κατάφερε να διαφύγει από τη Γερμανία, έχει εγείρει πολλά ερωτήματα για τις διωκτικές αρχές της ίδιας της χώρας, αλλά και άλλων χώρων που πέρασε.

Ετσι, δίπλα στα μέτρα καταστολής, στις προτεραιότητες της γερμανικής κυβέρνησης βρίσκεται και η λεγόμενη μεταρρύθμιση για την απέλαση όσων αιτούντων άσυλο και είναι στο στόχαστρο των αρχών για διάφορα αδικήματα. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας φέρεται να σχεδιάζει τη δημιουργία κέντρων κράτησης κοντά στα αεροδρόμια, όπου θα μπορούν να στέλνονται όσοι πρόκειται να απελαθούν.

Το ζήτημα της αντιμετώπισης των μεταναστών έχει γίνει συχνά αντικείμενο διαμάχης στο αστικό πολιτικό σύστημα της Γερμανίας, ειδικά από το αντιδραστικό ξενοφοβικό κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), που μάλιστα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι της ...κλέβει ιδέες, ειδικά με τα νέα μέτρα που σχεδιάζονται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ