Τρίτη 3 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Νέα ένταση με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών

...ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε επιφυλάξεις για τις κυρώσεις της κυβέρνησης Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Ενδεικτική της κατάστασης των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων ήταν η απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα, αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, να απελάσει 35 Ρώσους διπλωμάτες και να κλείσει δύο ρωσικές κτιριακές εγκαταστάσεις σε Νέα Υόρκη και Μέριλαντ, σε αντίποινα για μια σειρά «παρενοχλήσεων» που - σύμφωνα με την Ουάσιγκτον - έχουν υποστεί Αμερικανοί διπλωμάτες στη Μόσχα. Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ακόμα πως οι διπλωμάτες και οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις εμπλέκονταν σε υποθέσεις κατασκοπείας και κυβερνο-επιθέσεων κατά του Δημοκρατικού Κόμματος στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ.

Αντιδρώντας, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την ίδια μέρα ότι ο νέος γύρος κυρώσεων αποτελεί εξέλιξη η οποία πλήττει τις διμερείς σχέσεις και ότι ο Ρώσος ηγέτης θα δώσει εντολή να επιβληθούν «προσήκοντα» αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις.

Πάντως, το επιτελείο του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιχείρησε χτες να ρίξει τους τόνους. Ο Σιν Σπάισερ, που προορίζεται για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου στο Λευκό Οίκο, δήλωσε πως σε σχέση με τις κατηγορίες περί επίθεσης Ρώσων «χάκερς» στις ΗΠΑ ότι ο νέος Πρόεδρος γνωρίζει «πράγματα που οι άλλοι δεν ξέρουν».

Πρόσθεσε πως ο Τραμπ «ενημερώνεται καθημερινά» από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και πως «δεν φαίνεται να υπάρχουν κατηγορηματικά στοιχεία» που να ενοχοποιούν τους Ρώσους πίσω από τις επιθέσεις «χάκερ» σε λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Δημοκρατικού Κόμματος στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ. Κατηγόρησε έτσι τον απερχόμενο Πρόεδρο πως με τον τρόπο αυτό επιχείρησε «να τιμωρήσει τη Ρωσία μετά την ήττα της υποψήφιας των "Δημοκρατικών" Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές». Χαρακτήρισε, μάλιστα, τις πρόσφατες κυρώσεις κατά της Ρωσίας «πολιτικά υποκινούμενες».

Νωρίτερα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τραμπ είχε εγκωμιάσει την εξυπνάδα του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή την απόφαση του τελευταίου να μην προβεί σε αντίποινα σε βάρος Αμερικανών διπλωματών στη Ρωσία. Πάντως, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε εισηγηθεί να απελαθεί από τη Ρωσία ισάριθμος αριθμός Αμερικανών διπλωματών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ