Τρίτη 3 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Τραμπ - Προέδρου Ταϊβάν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανοιχτό άφησε το Σάββατο ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το ενδεχόμενο μελλοντικής συνάντησης με την Πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Ουέν, αφότου αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του στις 20 του τρέχοντος μηνός.

«Θα δούμε», είπε σιβυλλικά ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους στην εξοχική του έπαυλη στο Μαρ α Λάγκο της Φλόριντα, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει εάν θα τη δεχτεί όταν η Πρόεδρος της Ταϊβάν κάνει ενδιάμεση στάση (μεταξύ πτήσεων) στο Χιούστον του Τέξας στις 7/1 και στο Σαν Φρανσίσκο στις 13/1. Σε επόμενο σημείο εξέφρασε την πεποίθηση ότι όταν αναλάβει καθήκοντα, οι ΗΠΑ «θα έχουν σημαντικές σχέσεις με πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κίνα».

Γεγονός είναι πάντως ότι αυτή τη φορά ο Τραμπ εμφανίστηκε πιο προσεχτικός από τα μέσα Νοέμβρη, όταν προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του Πεκίνου η απόφασή του να δεχθεί επινίκιο τηλεφώνημα από την Πρόεδρο της Ταϊβάν, κίνηση πρωτοφανή για τα δεδομένα Αμερικανού ηγέτη από το 1979...

Ενδιαφέρον έχει επίσης και η μετέπειτα δήλωση του Νεντ Πράις, εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στο Λευκό Οίκο, ότι «θεμελιώδες συμφέρον των ΗΠΑ είναι οι ειρηνικές και σταθερές σχέσεις» στην ανατολική Ασία και δη στα στενά μεταξύ ηπειρωτικής Κίνας και Ταϊβάν...

  • Στο Σικάγο θα εκφωνήσει την «αποχαιρετιστήρια» ομιλία του ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την επόμενη Τρίτη, 10 Γενάρη, κάνοντας (όπως είπαν χτες συνεργάτες του) αναδρομή στη διπλή θητεία του στην Προεδρία.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ