Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1906 Γεννιέται ο Σοβιετικός Ουκρανός διαστημικός μηχανικός και σχεδιαστής Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορολιόφ. Ο Κορολιόφ υπήρξε, μεταξύ άλλων, υπεύθυνος των πρώιμων σοβιετικών προγραμμάτων «Σπούτνικ» και «Βοστόκ». Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ από το 1958, τιμήθηκε επίσης με τον τίτλο του «Ηρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας» (1956, 1961), με το Βραβείο «Λένιν» (1971) και άλλες διακρίσεις.

1918 Ξεκινά τις εργασίες του το ιδρυτικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας (30/12/1918 - 1/1/1919).

1918 Συνέρχεται το 1ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) της Λευκορωσίας (30 - 31/12/1918).

1920 Το αστικό καθεστώς της Γιουγκοσλαβίας θέτει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα, την Κομμουνιστική Νεολαία και τις ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μόνο στο Βελιγράδι συλλαμβάνονται 12.000 εργάτες.

1922 Συνέρχεται στη Μόσχα το 1ο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ, το οποίο ψηφίζει τη Διακήρυξη και το Σύμφωνο για το σχηματισμό της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).

1942 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη 35 κομμουνιστές, παλιούς εξόριστους από την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας.

1944 Σφοδρή βρετανική επίθεση εκδηλώνεται στην περιοχή Ταμπούρια - Δραπετσώνα, ιδιαίτερα στο νεκροταφείο της Ανάστασης και στην Ευγένεια. O ΕΛΑΣ συμπτύσσεται, το βράδυ όμως αντεπιτίθεται ανακαταλαμβάνοντας τμήμα της Ευγένειας. Στα Εξάρχεια, ο ΕΛΑΣ κατέλαβε την κλινική Σμπαρούνη, που είχε οχυρωθεί από τον αντίπαλο. Το Α' ΣΣ του ΕΛΑΣ δίνει εντολή για την ανασύνταξη της Ι Ταξιαρχίας και του ΙΙ/34 Τάγματος Κρόνου που είχαν συμπτυχθεί στο Λιόπεσι, μετά την ηρωική υποχώρηση από την Καισαριανή (σύνολο 750 άνδρες), για να αξιοποιηθούν σε επιχειρήσεις «παρενόχλησης» του εχθρού στις ανατολικές συνοικίες. Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει και τη Λευκάδα, αναγκάζοντας τα υπολείμματα του ΕΔΕΣ να διαφύγουν (με βρετανικά πλοία) στην Κέρκυρα. Με σχετική του δήλωση, ο βασιλιάς Γεώργιος Β' διορίζει τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό αντιβασιλέα.

1944 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ρομέν Ρολάν (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1915).

1946 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καταλαμβάνουν την Υπάτη.

1950 Ιδρύεται η Πανελλήνια Ενωση Οικογενειών Πολιτικών Εξόριστων - Φυλακισμένων (ΠΕΟΠΕΦ).

1995 Πεθαίνει ο Γερμανός δραματουργός και σκηνοθέτης Χάινερ Μίλερ. Γιος κρατουμένου σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας. Μετά την ένωση των δύο Γερμανιών, ο Μίλερ έστρεψε τα πυρά του ενάντια στις διακρίσεις και την εκμετάλλευση του λαού της πρώην ΓΛΔ. Ενώ η κριτική που ασκούσε για την ΓΛΔ αξιοποιήθηκε υπέρ το δέον, διεθνώς, όταν άρχισε να επικρίνει την ενιαία Γερμανία, ξέσπασε η επίθεση εναντίον του και ο διεθνής διασυρμός του με την κατηγορία ότι σχετιζόταν με τη «Στάζι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ