Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2016 - Κυριακή 1 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Επιδιώκουμε την ουσιαστική συμμετοχή των αγροτών στην οργάνωση των κινητοποιήσεων

Για τη δουλειά των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων στην περιοχή της Θεσσαλίας μιλάει ο Γ. Τσιούτρας

Ο Γ. Τσιούτρας
Ο Γ. Τσιούτρας
Οι αγρότες της Καρδίτσας έχουν μαζική και δυναμική συμμετοχή στις αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς μαζί με τους συναδέλφους τους από τη Λάρισα και τα Τρίκαλα στήνουν τα τελευταία χρόνια το ισχυρό μπλόκο της Νίκαιας, που αποτελεί σημείο αναφοράς στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς σ' όλη τη χώρα.

Στο πώς «δουλεύει» το οργανωμένο αγροτικό κίνημα στην περιοχή, προκειμένου να πετύχει αυτήν την συγκριτικά ανεβασμένη συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών στον αγώνα, αναφέρεται ο Γιάννης Τσιούτρας, τονίζοντας: «Αυτό που προσπαθούμε, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, είναι να εξασφαλίζουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή των αγροτών στον καθορισμό των αιτημάτων και στην ιεράρχησή τους, αλλά και στον σχεδιασμό και στην οργάνωση της πάλης.

Τα θέματα και τα προβλήματα που κάθε φορά προκύπτουν κι αφορούν τους μικρομεσαίους αγρότες, συζητιούνται διεξοδικά στο ΔΣ της Ομοσπονδίας, που συνεδριάζει τακτικά, ακόμα και έκτακτα όταν χρειάζεται. Εκεί διαμορφώνουμε θέσεις που πάνε για συζήτηση στις συνεδριάσεις των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων, όπου συμπληρώνονται και εμπλουτίζονται.

Στη συνέχεια, κάθε Αγροτικός Σύλλογος κάνει προσπάθεια να οργανωθούν ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις στα καφενεία και σε άλλους χώρους του χωριού, όπου οι αγρότες καταθέτουν γνώμες και προτάσεις. Στα χωριά που δεν υπάρχουν Αγροτικοί Σύλλογοι, κλιμάκια της Ομοσπονδίας οργανώνουν περιοδείες, ενημερώνοντας τους αγρότες και συζητώντας τις απόψεις τους, τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή τους, τη γνώμη τους για την οργάνωση του αγώνα.

Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια να ενημερώνονται και οι άλλοι κάτοικοι του χωριού - εργαζόμενοι, επαγγελματίες, μαγαζάτορες, νέοι των σπουδών - για τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών, τα οποία αφορούν άμεσα και τους ίδιους. Γι' αυτό καλούνται να συμπαρασταθούν και να συμπαραταχθούν στους αγώνες.

Μετά από όλη αυτή τη διαδικασία, οργανώνονται συσκέψεις εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων σε επίπεδο επαρχίας και νομού, όπου μεταφέρονται τα συμπεράσματα της δουλειάς που προηγήθηκε και μετά από συζήτηση λαμβάνονται αποφάσεις για την τελική διαμόρφωση του πλαισίου των αιτημάτων - διεκδικήσεων και για την παραπέρα οργάνωση της πάλης. Μ' αυτές τις αποφάσεις πάμε ξανά στα χωριά και ενημερώνουμε τους αγρότες, καλώντας τους να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις.

Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας συμμετέχουν και μεταφέρουν τη δική μας εμπειρία, καθώς και τις αποφάσεις μας στις συσκέψεις για συντονισμό του αγώνα που οργανώνονται σε πανθεσσαλικό, ή σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως αυτές που οργανώνουν τα ΔΣ των Ομοσπονδιών των θεσσαλικών νομών και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Είναι λοιπόν φανερό ότι στόχος μας είναι η συνεχής και πλήρης ενημέρωση του αγροτικού κόσμου και γενικότερα των κατοίκων της υπαίθρου και η αξιοποίηση κάθε σκέψης και πρότασης που θα συμβάλλει στην καλύτερη οργάνωση του αγώνα μας.

Η πείρα μας έχει δείξει ότι για να έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα η μάχη για την ενημέρωση και η προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης, βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη και λειτουργία Αγροτικών Συλλόγων στα χωριά. Στην Καρδίτσα, συγκριτικά με άλλες περιοχές, είναι καλύτερη η κατάσταση σ' αυτόν τον τομέα, αφού υπάρχουν Αγροτικοί Σύλλογοι σε αρκετά χωριά, αλλά είναι άμεση ανάγκη να δημιουργηθούν νέοι εκεί που δεν υπάρχουν και να αναβαθμιστεί η λειτουργία αυτών που υπάρχουν σήμερα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ