Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2016 - Κυριακή 1 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η αλήθεια για την ΚΑΠ και τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις

Οσο για το «παραμύθι» της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού ότι η ΚΑΠ της ΕΕ μοιράζει αβέρτα χρήμα στους αγρότες, ο Β. Μπούτας σημειώνει ότι «δεν το ακούμε πρώτη φορά. Το ίδιο έλεγαν οι κυβερνήσεις από το 1981 που μπήκαμε στην ΕΟΚ, αλλά οι μικρομεσαίοι αγρότες χαΐρι δε βλέπαμε. Αυτό που διαπιστώσαμε όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι η ΚΑΠ έχει στόχο - κι έτσι λειτουργεί - τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, την ενίσχυση της διαβόητης "ανταγωνιστικότητας", που οδηγούν σε μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Ηδη στα χρόνια που η χώρα μας συμμετέχει στην ΕΟΚ και στην ΕΕ, έχουν ξεκληριστεί πάνω από 500.000 αγροτικά νοικοκυριά. Αυτή την ΚΑΠ, που λειτουργεί σαν δρεπάνι για το ξεπάστρεμά μας, ο Β. Αποστόλου μάς ορμηνεύει να την ευγνωμονούμε και να μην την πολεμάμε. Για χαζούς μας έχει;».

Σε ό,τι αφορά στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, ο Β. Μπούτας εξηγεί και αποκαλύπτει ότι:

«Πρώτον, τις τσεπώνει μια χούφτα αγροτοκαπιταλιστών και μόνο λίγα ψίχουλα πάνε στους μικρομεσαίους αγρότες. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 80% περίπου των επιδοτήσεων/ενισχύσεων πάνε στο 20% των δικαιούχων που έχουν μεγάλες αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και το υπόλοιπο 20% μοιράζεται στο 80% των δικαιούχων που είναι μικρομεσαίοι αγρότες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα διάφορα κοινοτικά προγράμματα, όπως και με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που τόσο διαφημίζει ο Β. Αποστόλου.

Δεύτερον, ακόμα και οι λιγοστές που παίρνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, δεν τους δίνονται για να ενισχυθεί το ισχνό εισόδημά τους, αλλά για να αγοράζουν σε φθηνότερες τιμές τα αγροτικά προϊόντα οι εμποροβιομήχανοι και να έχουν περισσότερα κέρδη. Αν πουλούσαμε οι μικρομεσαίοι αγρότες σε καλύτερες τιμές τα προϊόντα μας - γι' αυτό ζητάμε να καθοριστούν ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές - και το κόστος παραγωγής ήταν χαμηλό, δεν θα χρειαζόμασταν τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις της ΕΕ.

Τρίτο, με την νέα ΚΑΠ 2014 - 2016 περικόπηκαν, ήδη, πάνω από 30% οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις και μέχρι το τέλος του 2019 η μείωση θα ξεπεράσει το 60%. Ταυτόχρονα, με εργαλείο τον νόμο για διαχωρισμό των αγροτών σε "κατά κύριο επάγγελμα, ή μη" που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ, πετιούνται εκτός επιδοτήσεων/ενισχύσεων και άλλων κοινοτικών προγραμμάτων εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί αγρότες και ετεροεπαγγελματίες.

Αλλά και όσοι χαρακτηριστούν "κάτ' επάγγελμα" αγρότες, δεν είναι σίγουρο ότι θα καρπωθούν το ύψος των επιδοτήσεων/ενισχύσεων που προβλέπονται σήμερα, αφού υπάρχει ο κίνδυνος να περικοπούν κι άλλο με το πρόσχημα ότι στη χώρα μας θα μειωθεί πολύ ο αριθμός των δικαιούχων. Παράλληλα, σχεδιάζεται η περικοπή των συντάξεων κατά 60% των συνταξιούχων του ΟΓΑ που συνεχίζουν να καλλιεργούν και να παίρνουν επιδοτήσεις/ενισχύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ