Ο Β. Μπούτας απαντάει στις διαδόσεις ότι η κυβερνητική πολιτική έχει ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη για τους αγρότες το 2017
Στόχο έχει να παραπλανήσει όχι τόσο τους αγρότες - αυτοί ξέρουν καλά την πραγματικότητα και καταλαβαίνουν γιατί ο υπουργός καταφεύγει στα ψέματα - όσο τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα στα αστικά κέντρα, που πλήττονται το ίδιο από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά δεν ζουν από κοντά τη δύσκολη πραγματικότητα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Σ' αυτούς κυρίως απευθύνεται, θέλοντας να περάσει την άποψη ότι την ώρα που οι ίδιοι υποφέρουν από τα μνημόνια, οι αγρότες περνούν τάχα καλά στα χωριά κι επομένως άδικα διαμαρτύρονται και βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους. Μ' αυτόν τον τρόπο προσδοκά να κινήσει τον λεγόμενο "κοινωνικό αυτοματισμό" εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών».
Σύμφωνα με τον Β. Μπούτα, «το 2016 οι αγρότες πλήρωσαν φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος με συντελεστή 13% και προκαταβολή 75% του φόρου για το επόμενο έτος, με αποτέλεσμα η εφορία να τους "μαδήσει". Το 2017 υπάρχει βεβαίως το αφορολόγητο όριο, το οποίο δεν μας το χάρισε η κυβέρνηση, αναγκάστηκε να μας το παραχωρήσει επειδή παραμέναμε αποφασισμένοι επί 40 μερόνυχτα στα μπλόκα, αλλά ο συντελεστής αυξάνεται στο 22% και η προκαταβολή πάει στο 100%. Επομένως, ακόμα κι αν κάποιοι αγρότες, παίρνοντας πίσω μέρος της προκαταβολής που κατέβαλαν, πληρώσουν κάτι λιγότερο σε φόρο, πάλι πάρα πολλά θα είναι για φτωχούς ανθρώπους.
Οσον αφορά στο αφορολόγητο, στην ουσία καταργείται, αφού μας φορολογεί με τα τεκμήρια διαβίωσης. Ετσι, ακόμα και να μην έχει καθόλου εισόδημα ένας αγρότης, αν είναι παντρεμένος κι έχει ένα σπίτι πάνω από 80 τετραγωνικά κι ένα μεσαίο αυτοκίνητο, θα φορολογηθεί για εισόδημα 11.000 έως 12.000 ευρώ.
Τι ζητάμε εμείς; Να φορολογείται ο καθένας μας με βάση το πραγματικό του εισόδημα και όχι τα τεκμήρια και να υπάρχει αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί. Κι όχι μόνο για μας τους αγρότες, αλλά και για τους ελευθεροεπαγγελματίες. Προκαλούμε την κυβέρνηση να ψάξει να βρει όλους όσοι έχουν μεγάλα εισοδήματα και κέρδη για να τους φορολογήσει, και όχι να προσπαθεί "να βγάλει από τη μύγα ξίγκι", επιβάλλοντας βαριά φορολογία στους φτωχούς ανθρώπους, αγρότες, εργάτες και άλλα λαϊκά στρώματα. Δεν το κάνει όμως, επειδή η πολιτική της είναι συνειδητά αντιλαϊκή».
Στη συζήτησή μας, ο Β. Μπούτας θυμίζει τι έλεγε ο σημερινός υπουργός στις 30 Ιούνη του 2015, λίγο πριν από το δημοψήφισμα που είχε προκηρύξει τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για τα φορολογικά μέτρα που βρίσκονταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους «θεσμούς» και με τα οποία η κυβέρνηση υποτίθεται ότι αρνούνταν να συμφωνήσει.
Ανάμεσα σε άλλα, συζητιόταν τότε η εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 26%, η αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%, η κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ.
Επίσης, η κατάργηση της επιστροφής για το φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες, η μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016, η αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, ο τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ, η αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων στο 23% από 13%, αύξηση του ΦΠΑ συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων στο 23%.
Ο Β. Αποστόλου, ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έλεγε τότε: «Η αποδοχή αυτής της πρότασης θα αποτελούσε την ταφόπλακα για τον αγροτικό χώρο. Οι Ελληνες αγρότες γνωρίζουν ότι το μοναδικό ερώτημα στο δημοψήφισμα της Κυριακής αφορά την αποδοχή ή την απόρριψή της. Θα πουν, λοιπόν, ένα βροντερό και περήφανο "όχι", ανοίγοντας το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο».
«Και τα δέκα αυτά ζητούμενα έγιναν αποδεκτά από την κυβέρνηση και εφαρμόζονται όλα. Τώρα ο κύριος υπουργός προσπαθεί με "μαγειρέματα" να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα. Ε, έχουμε άδικο να λέμε ότι "η ψευτιά πάει σύννεφο" και η μπαγαποντιά ξεπέρασε κάθε όριο;», σχολιάζει ο Β. Μπούτας.