Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μαλλιά κουβάρια, όλα για την τέχνη

Η κωμωδία «Καλοπροαίρετοι Θεατρίνοι» του Μαριβώ παρουσιάζεται, στο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ, σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή.

Πήραν φωτιά οι υπηρέτες κι άφησαν κουζίνες, μαγειρέματα κι όλες τις δουλειές και καταπιάστηκαν με το ανέβασμα του έργου του Μερλέν. Τι εστί Μερλέν; Υπηρέτης και κρυπτοσκηνοθέτης. Εγραψε (που λέει ο λόγος) πόνημα θεατρικό κι ερωτικό και μάζεψε το υπόλοιπο υπηρετικό προσωπικό να παίξουν (που λέει ο λόγος). Ολα αυτά γίνονται με ευκαιρία τους γάμους των αφεντάδων τους, Αντζελίκ και Εραστ. Τι το 'θελαν; Καβγάς τρικούβερτος ξέσπασε και παραλίγο αντί για το γάμο των δύο νέων να παντρευόταν ο... Κουτρούλης. Στο παραπέντε και με την επέμβαση του βασιλιά (λείπει ο Μάρτης απ' τη Σαρακοστή;) αποφύγαμε την κηδεία, τον κλαυθμό και οδυρμό. Αφέντες, κυρίες, κύριοι, αριστοκράτες και πληβείοι έγιναν μαλλιά κουβάρια. Ετσι, το «Καλοπροαίρετοι θεατρίνοι» μένει μόνο στον τίτλο του έργου, να μας κλείνει το μάτι ειρωνικά.

Πρόκειται για το έργο του Μαριβώ, μια τρελή κωμωδία με τραγούδια και χορούς από τις ελάχιστα παιγμένες. Με λεπτό χιούμορ και φινέτσα, καθιερώνει το δικό του ύφος, που αγγίζει πολλές φορές το τραγικό. Τα θέματα και η πλοκή δεν είναι σε καμία περίπτωση φάρσες, αλλά παίζουν ανέμελα και δεξιοτεχνικά με τον έρωτα και τον εγωκεντρισμό, τα πρώτα ερωτικά νεανικά σκιρτήματα και την αφέλεια, τη γυναικεία φιλαρέσκεια και τη μοναξιά.

Η μετάφραση από τα γαλλικά είναι της Αντας Κουγιά. Η τελική απόδοση του κειμένου και η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Καμτσή, που επιμελήθηκε και τους φωτισμούς. Σκηνικά - Κοστούμια: Μίκα Πανάγου. Μουσική: Χρήστος Ξενάκης. Παίζουν: Βίκυ Αθανασίου, Νίκος Καραστέργιος, Αντα Κουγιά, Μυρσίνη Μορέλλι, Ειρήνη Καζάκου, Ανδρέας Παπαγιαννάκης, Μαρκέλλα Στάμου, Σάκης Τσίνιαρος, Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ