Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Προωθούνται οι κοινές μπίζνες

Στο πλαίσιο της επίσκεψης Πούτιν στην Ιαπωνία, υπογράφτηκαν σειρά οικονομικών συνεργασιών

ΤΟΚΙΟ.--

Οι κοινές επενδύσεις για την ανάπτυξη των Κουρίλων Νήσων (για τους Ρώσους) /Βόρειων Εδαφών (για τους Ιάπωνες) κυριάρχησαν ως θέμα και στη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Τόκιο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ολοκλήρωσε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη σε χώρα - μέλος των «G-7» (ενώ παραμένουν οι «δυσκολίες» στις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης).

Τα συγκεκριμένα νησιά αποτελούν διαφιλονικούμενη περιοχή, των οποίων την κυριαρχία διεκδικούν και οι δυο χώρες, που μάλιστα μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έχουν υπογράψει ακόμα συνθήκη ειρήνης.

Ο Αμπε μίλησε για τρόπους ώστε να γίνουν τα νησιά «περιοχή συμβίωσης και κοινής ευημερίας», αλλά και για την ανάγκη να γίνει «σκληρή δουλειά σε κάθε τομέα, ώστε να βοηθηθεί η ανάπτυξη διμερών σχέσεων αμοιβαίου οφέλους και να ανοίξει ένα λαμπρό μέλλον προοπτικών, συμπεριλαμβανομένης και της διευθέτησης του θέματος (των νησιών) στο μέλλον. Αυτό απαιτεί μια νέα προσέγγιση». Ο Ιάπωνας ηγέτης μίλησε, ακόμα, για το «ειδικό καθεστώς που θα αναζητήσει τη δημιουργία συνθηκών για την επίλυση του προβλήματος και θα γίνει ένα σημαντικό βήμα προς την υπογραφή συνθήκης ειρήνης στο μέλλον».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, είπε ότι συζητήθηκε ολόκληρο το φάσμα των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών με τη συμμετοχή των αντίστοιχων υπουργών και εκπροσώπων μεγάλων επιχειρήσεων. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι υπογράφτηκαν ένα ουσιαστικό σύνολο συμφωνιών μεταξύ κυβερνητικών οργανισμών και εμπορικών οργανώσεων, ενώ πρόσθεσε: «Η Ιαπωνία αποτελεί γείτονα της Ρωσίας και σημαντικό εταίρο της σε Ασία - Ειρηνικό». Ξεκαθάρισε ότι «μένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, για να φέρουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο επίπεδο μιας αληθινής εταιρικής σχέσης και κυρίως, για να βελτιώσουμε ουσιαστικά τους οικονομικούς μας δεσμούς». Περιέγραψε ως στόχο που πρέπει να ξεπεραστεί το χαμηλό όγκο διμερών εμπορικών συναλλαγών (που τον τελευταίο χρόνο έπεσαν κατά 28% εξαιτίας και των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας), ενώ για τα επίμαχα νησάκια τόνισε ότι «η απουσία μιας συνθήκης ειρήνης μεταξύ Ρωσίας - Ιαπωνίας αποτελεί αναμφίβολα αναχρονισμό» και εξήγησε: «Το ζήτημα απαιτεί μια ισχυρή προσπάθεια για να στερεωθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και να αναπτυχθεί όλο το εύρος των ρωσο-ιαπωνικών σχέσεων».

Η ίδια η επίσκεψη Πούτιν στην Ιαπωνία αποτελεί ένδειξη ζωηρών διεργασιών, όχι μόνο για την «αντιμετώπιση» της Ρωσίας από άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και για τις «ισορροπίες» σε Ασία - Ειρηνικό.

Οι διαθέσεις σύσφιξης της συνεργασίας δεν σημαίνουν ότι θα ξεπεραστούν εύκολα οι διαφωνίες, ενώ είναι πολλά τα ερωτήματα και για το πώς θα λειτουργήσει το «ειδικό καθεστώς» στα επίμαχα νησιά. Αν μη τι άλλο, πάντως, αυτό που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει είναι η δύναμη των κοινών μπίζνες να φέρνουν πιο κοντά ακόμα και χώρες με σημαντικές διαφωνίες.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις οικονομικές πρωτοβουλίες των δύο χωρών είναι και η δημιουργία Κοινού Επενδυτικού Ταμείου με τη συμμετοχή του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων και της Ιαπωνικής Τράπεζας Διεθνούς Συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ