Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ζυμώσεις για νέο γύρο ενδοσυριακών συνομιλιών

Ενώ συνεχίστηκε χτες με κάποια προβλήματα και συγκρούσεις στρατιωτών - αντικαθεστωτικών η διαδικασία απομάκρυνσης αμάχων και ενόπλων

Από την αποχώρηση από το Χαλέπι
Από την αποχώρηση από το Χαλέπι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε μία προσπάθεια να αυξήσει τη γεωπολιτική επιρροή και το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, για την προώθηση των συμφερόντων των τουρκικών μονοπωλίων, η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντείνει τις προσπάθειες, υποτίθεται για βοήθεια στον απεγκλωβισμό των δεκάδων χιλιάδων αμάχων και ενόπλων από το Ανατολικό Χαλέπι. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Βεϊσί Καϊνάκ, υποστήριξε πως οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν συνομιλίες με εκπροσώπους της «νόμιμης» συριακής αντιπολίτευσης για την πιθανότητα δημιουργίας ενός κέντρου, ενός καταυλισμού, εντός μίας «ζώνης ασφαλείας» στο έδαφος της Βόρειας Συρίας.

Το ίδιο διάστημα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα χτες οι Πρόεδροι Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν και Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν (άγνωστο ακριβώς πότε) συζητήσεις στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, στο πλαίσιο τουρκο-ρωσικής συνεργασίας, στις οποίες θα συμμετάσχουν η συριακή αντιπολίτευση και εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, από το Τόκιο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν είπε πως συνεργάζεται στενά με την Τουρκία, προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα σειρά ενδοσυριακών ειρηνευτικών συνομιλιών, με στόχο την επιβολή εκεχειρίας σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Πούτιν εξήγησε, μάλιστα, ότι εκείνες οι συνομιλίες θα είναι «συμπληρωματικές» σε αυτές που διεξάγονται στη Γενεύη με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Δήλωσε, ακόμη, ότι η πρόσφατη απομάκρυνση των ανταρτών και των οικογενειών τους από το Χαλέπι είναι κάτι το οποίο ο ίδιος και ο Ερντογάν είχαν συμφωνήσει κι εξέφρασε την ελπίδα ο συριακός στρατός να μπορέσει τώρα να εδραιώσει εκεί τις θέσεις του και οι πολίτες να επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής τους.

Οσον αφορά τη χτεσινή διαδικασία απομάκρυνσης αμάχων και ενόπλων από το Αν. Χαλέπι, υπήρξε προβληματική, καθώς συριακός στρατός και αντικαθεστωτικοί αντάλλαξαν πυρά, επιρρίπτοντας ο ένας στον άλλον την ευθύνη για την ανάφλεξη της βίας. Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι έως χτες το μεσημέρι είχαν απομακρυνθεί περίπου 9.600 άτομα, εκ των οποίων περίπου οι μισοί ήταν αντικαθεστωτικοί.

Η στάση της ΕΕ

Οι εξελίξεις στα πεδία πολεμικών συγκρούσεων της Συρίας απασχόλησαν και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας υποκριτικά ενδιαφέρον για την «τύχη» των αμάχων... Η Γερμανίδα καγκελάριος Aγκελα Μέρκελ, για παράδειγμα, χαρακτήρισε «όνειδος» την «ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας» να βοηθήσει το Χαλέπι, λέγοντας: «Ηταν χρέος μας να αναλάβουμε δράση, καθυστερήσαμε υπερβολικά να το κάνουμε σε πολιτικό επίπεδο... οφείλουμε να ενεργήσουμε στο ανθρωπιστικό επίπεδο».

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης μετά τη φερόμενη επίθεση των συριακών αρχών με τα χημικά όπλα σε θέσεις αντικαθεστωτικών το 2013, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, διαβεβαίωσε ότι η «Ευρώπη δεν είναι αδιάφορη μπροστά στα δεινά του συριακού λαού».

  • Στο μεταξύ, η κλιμάκωση των χερσαίων επιχειρήσεων του ιρακινού στρατού εναντίον των προπυργίων του τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» κυρίως στο Βόρειο Ιράκ έχει αποδεκατίσει τους τελευταίους, που χάνουν περίπου το 50% των περιοχών που είχαν υπό τον έλεγχό τους από το 2014.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ