Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Θεωρεί την «αποξένωσή» της κίνδυνο για την ειρήνη

Μια ασφαλής Ευρώπη χωρίς την Τουρκία είναι απίθανη, είπε ο Ρ. Τ. Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Η αποξένωση της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Είναι πολύ απίθανη μια ασφαλής Ευρώπη χωρίς την Τουρκία». Αυτά είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Αγκυρα με τον Σλοβένο ομόλογό του.

Εκφράζοντας απογοήτευση για τη στάση της ΕΕ, ο Ερντογάν είπε ότι η Αγκυρα δεν έχει εισπράξει «ακόμα το αναμενόμενο αποτέλεσμα αναφορικά με το θέμα της βίζας (σ.σ. που υποτίθεται ότι θα καταργηθεί για όσους Τούρκους θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς Συμφωνίας για το Μεταναστευτικό» το Μάρτη του 2015) και συνέχισε: «Αν δεν εκπληρωθούν οι υποσχέσεις, η Τουρκία χωρίς αμφιβολία έχει ένα "Σχέδιο Β'" και θα υπάρξει (και) ένα "Σχέδιο Γ'"... δεν είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε "ναι" σε κάθε απόφαση που μας αφορά. Η ΕΕ δε μας έχει δώσει τίποτα μέχρι σήμερα».

Οι νέες αυτές δηλώσεις Ερντογάν έγιναν όταν, μετά το προχτεσινό άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ ο πρόεδρός του, Ντόναλντ Τουσκ, σημείωσε πως «εξετάσαμε την πιθανή Σύνοδο Κορυφής μεταξύ των θεσμών της ΕΕ και των αρχών της Τουρκίας... Στην πραγματικότητα, μπορώ να πω ότι έχουμε εντολή να οργανώσουμε μια τέτοια συνάντηση τους επόμενους μήνες». Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε βέβαια ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες από την πλευρά της Αγκυρας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι ακόμα «πολύ δύσκολο για την Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις πλευρές», αλλά και διευκρινίζοντας: «Γνωρίζω ότι δεν είναι θέμα κακής πρόθεσης, αλλά αντικειμενικά βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση (οι Τούρκοι)».

Οι δηλώσεις και των δύο πλευρών δείχνουν ότι είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την εξέλιξη των διμερών συνομιλιών, δεδομένου του ότι οι «τριβές» παραμένουν, ωστόσο και οι δύο δεν αγνοούν τη σημασία που έχει η διατήρηση της συνεργασίας τους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, παρά τις υπαρκτές δυσκολίες και αντιθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ