Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Τη Δευτέρα η απόφαση των εκλεκτόρων

Ο απερχόμενος Πρόεδρος Ομπάμα κατηγορεί τη ρωσική κυβέρνηση για κυβερνο-πειρατεία στη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και απειλεί με αντίποινα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κλίμα αυξημένης έντασης παρατηρείται ενόψει της συνεδρίασης και ψηφοφορίας στο Κολέγιο των 538 Εκλεκτόρων την ερχόμενη Δευτέρα για τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι πιέσεις από μέρους της αστικής τάξης και επιχειρηματιών για «κατά συνείδηση» ψήφο συνεχίζονται. Η διαφορά εκλεκτόρων που έχουν ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ (306) και η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον (232) δείχνει ότι η πιθανότητα να υπάρξει αλλαγή στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ είναι μικρή. Για να συμβεί αυτό απαιτείται 44 εκλέκτορες που βγήκαν με τους Ρεπουμπλικάνους να αλλάξουν στρατόπεδο κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Θυμίζουμε ότι, με βάση το εκλογικό σύστημα, οι μεγαλύτερες πληθυσμιακά πολιτείες εκλέγουν μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων, όμως αυτό που μετράει είναι ποιος έχει την πλειοψηφία των 276, ανεξάρτητα αν συγκέντρωσε συνολικά περισσότερες ψήφους στο λαό. Ετσι η Κλίντον με 2,6 εκατομμύρια παραπάνω υπολείπεται 74 εκλεκτόρων. Αυτή η παραδοξότητα είναι επίσης αιτία να δυναμώνουν οι φωνές που θέλουν αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά το επιτελείο του Τραμπ, το οποίο διαμορφώνεται, χτες ο δικηγόρος, Ντέιβιντ Φρίντμαν, που ειδικεύεται στις πτωχεύσεις, διορίστηκε από τον Τραμπ στη θέση του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Μιλώντας αργότερα σε στάδιο Χέρσεϊ της Πενσιλβάνιας, στο πλαίσιο επινίκιας εκστρατείας που πραγματοποιεί για τη νίκη του στις εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη φορά το 2020, «για να κερδίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά». Αναφέρθηκε ακολούθως στην τήρηση βασικών προεκλογικών εξαγγελιών του, μεταξύ των οποίων αυτές για την κατασκευή τείχους στα νότια σύνορα με το Μεξικό, και την αναστολή της φιλοξενίας μεταναστών από εμπόλεμες χώρες όπως η Συρία.

Κατηγορίες Ομπάμα εναντίον Μόσχας

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Ομπάμα κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τις κυβερνοεπιθέσεις στη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών απειλώντας με «αντίποινα», ελάχιστες βδομάδες πριν παραδώσει τη «σκυτάλη» της εξουσίας στον Ντ. Τραμπ.

Μάλιστα, αργότερα χτες βράδυ είχε προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου πριν την αναχώρησή του για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές στη Χαβάη, ανακοινώνοντας πως θα δεχτεί ερωτήσεις για τα κρούσματα κυβερνοπειρατείας «που είναι πιθανόν να επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών». Και κατέληξε σημειώνοντας: «Είναι σαφές ότι εάν μία ξένη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, προσπαθεί να πλήξει την ακεραιότητα των εκλογών μας, τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε... Και θα το κάνουμε αυτό τη στιγμή που εμείς θα αποφασίσουμε... Ορισμένες από αυτές τις πράξεις αντιποίνων θα είναι σαφείς και δημόσιες, ενώ άλλες ίσως να μην είναι».

Ο Πούτιν, από την πλευρά του, προκάλεσε τον Ομπάμα να παρουσιάσει ό,τι στοιχεία έχει σε βάρος της Μόσχας, αλλιώς «να πάψει να επαναλαμβάνει κατηγορίες ανυπόστατες και παραλογισμούς».

Θέση στο ζήτημα πήρε πάντως, εμμέσως πλην σαφώς, ο Ντόναλντ Τραμπ που υπαινίχθηκε ότι ο Λευκός Οίκος παίρνει κομματική θέση κατηγορώντας τη Ρωσία ως αυτουργό των κυβερνοεπιθέσεων κατά της αντιπάλου του. «Εάν η Ρωσία, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, έκανε πειρατεία, για ποιον λόγο ο Λευκός Οίκος περίμενε τόσο πολύ για να αντιδράσει; Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν παρά μετά την ήττα της Χίλαρι;», αναρωτήθηκε με μήνυμά του στο Twitter.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ